Свободата днес и тук 28 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Росен Плевнелиев: Руският проект е антиевропейски по същина и визия за света и обществото

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
L'Express, France

"Руският проект е антиевропейски по същината си, по ценностите си, по визията си за света и обществото".

Това казва в интервю за френското издание "L'Express" президентът Росен Плевнелиев, представен като десен и неизлъчен от управляващите, запитан защо, според него европейците трябва да са по-твърди към Москва.
 
Чувства ли се България заплашена от украинската криза, пита авторът на интервюто Александър Леви, който сътрудничи от години по българските теми във френския печат.
 
Да, отговаря президентът. И щяхме да сме още повече заплашени, ако не се бяхме присъединили към Атлантическия пакт (НАТО) през 2004 г. и към Европейския съюз през 2007 г. "Н е мога да се отблагодаря на всички, които работиха за този цивилизационен избор и който дава основата на нашата сигурност", продължава Плевнелиев.
 
"Истината е, че не си правя никакви илюзии по отношение на днешна Русия", казва още той.
 
И обяснява какво има предвид.
 
"Кремъл смени метода: свидетели сме на нова политика, по-националистическа и агресивна към страните, които в съветско време се наричаха "близката на СССР чужбина". Става дума за стратегия на преднамерена дестабилизация - най-напред е Крим, сетне, според същия сценарий - Югоизтокът на Украйна. "Кой е наред? Молдова? Балканите?", пита президентът.
 
"Знаете ли, че от началото на украинската криза няма нощ, в която български изтребители да не са излитали, за да прихващат руски самолети, изпълняващи враждебни полети над Черно море?, обръща се към журналиста президентът и напомня, че за за два месеца българските изтребители, които действат в рамките на програмата на НАТО за въздушна отбрана, са изпълнили толкова спешни полети, колкото през последните 20 години.
 
"Това ли е новата нормалност? Това ли е Европа, който толкова много искахме", пита Плевнелиев.
 
На въпрос за русофилството в България и за резервите на българската политическа класа към налагането на санкции срещу Москва президентът признава, че действително България си остава русофилска страна.
 
"Вярно е, България е русофилска. Но ние сме най-вече проевропейска държава. Защото руският проект е антиевропейски по своята същност, по своите ценности, по своята визия за света и обществото", отбелязва Плевнелиев и припомня, че "проектът за Евразийски съюз, съкровен за Путин, е представян като голям проект, простиращ се от Лисабон до Владивосток", изключващ и отричащ Европейския съюз".
 
"Ето защо се учудвам на реакцията на мнозина български политици, които заявяват, че не трябва никога да се противопоставяме на Русия", отбелязва по-нататък президентът Плевнелиев. "Забравили ли са, че сме членове на ЕС? Че принадлежим на едно семейство и сме длъжни да браним ценностите на това семейство, между които са толерантността и правовия ред. Колкото до газа, той трябва да е стока, а не оръжие", казва още президентът.
 
Обобщавайки, той отбелязва, че в България, както в Европа, днес има два начина за правене на политика с Русия - единият е движен от интересите, другият - от ценности. "Но за какъв интерес може да се говори, когато едната страна спазва правото, а другата - не", задава въпрос той.
 
"Европа е пример за целия свят с хуманизма и демократичното си развитие, включително и в източната част на континента", отбелязва той в контекста на въпроса достатъчно ли е твърда тя към Кремъл и отговаря, че става дума за самото оцеляване на ЕС.
 
"Ако отстъпим днес, нашият съюз не само ще бъде дестабилизиран, но и делегитимиранкато демократичен модел в очите на всички, които мечтаят някой ден да се присъединят към него - имам предвид преди всичко нашите съседи на Балканите", подчертава Росен Плевнелиев.
 
Той предупреждава за опасността от оформяне на периферна зона в Югоизточна Европа, което, според него, би било връщане в ХІХ век, точно което иска Кремъл.
 
"Да не забравяме, че всички войни в Европа са започвали заради сблъсък на интереси на великите сили в тази прословута периферия", посочва българският президент. "Трябва да покажем, че ние, европейците, сме научили уроците на миналото", добавя той. И завършва:.
 
"Не трябва великите сили да решават бъдещето на Украйна, а самите украинци. Чрез свободни и честни избори и защо не - чрез референдум за териториалната цялост на страната".


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional