Свободата днес и тук 22 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Поправките в полза на "Южен поток" са писани от... "Южен поток"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иглика Филипова, в. Капитал


Правителството и лично министър председателят Пламен Орешарски и министърът на икономиката Драгомир Стойнев явно водят умишлена политика на заблуда по повод преговорите за "Южен поток".

Това става ясно след като със съдебно решение по Закона за достъп до обществена информация от Реформаторския блок получиха достъп до списъка на кореспонденцията между Българския енергиен холдинг и "Газпром". Става дума за за списък с десетки протоколи, стенограми и договори, съхранявани в Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ), за които управляващите твърдяха, че не нямат информация.

От тях става ясно, че поправките в закона за енергетиката, които наскоро въведоха понятието "морски газопровод", който не подлежи на европейска регулация и е изцяло в полза на "Южен поток транспорт",  явно са предложени от самата компания.

От документацията е видно и че твърденията на Орешарски и Стойнев, че с "Газпром" специално е било договорено спазването на българското законодателство, са, меко казано, заблуждаващи.
 
По предложение на "Газпром"

"Реформаторският блок има сериозни съмнения, че внесените промени в българския Закон за енергетиката са подготвени извън България от руски кръгове. Ясно личи, че те обслужват частен интерес", се посочва в писмото, което цитира няколко документа.

С две писма до МИЕ от 28 август 2013 г. "Южен поток транспорт" (компанията, която ще изгражда морската част на газопровода и в която мажоритарен собственик е "Газпром") прави предложения за законодателни изменения в Закона за енергетиката във връзка с проекта "Морски газопровод - Южен поток".

Шест месеца по-късно - на 19 февруари 2014 г., депутатите Явор Куюмджиев и Таско Ерменков от БСП внасят промени в енергийния закон, които въвеждат термина "морски газопровод" и изключват въпросното съоръжение от действието на европейското право.

Въпреки твърденията на енергийния министър Драгомир Стойнев, че изключението засяга само тръбата до влизането й в България, на практика то ще покрива и частта, която преминава в български води и дори навлиза на няколко километра в сушата. За Брюксел това е територия на Европейския съюз и за нея важат европейските правила.

От Реформаторския блок са категорични, че целта на промените е да се саботират европейските правила и да се улесни създаването на тотален руски енергиен монопол. "Това е поредното доказателство как управляващите продължават да се държат като троянски кон на "Газпром" и Кремъл не само в Европа, но и в България", посочва икономическият екип на реформаторите, в който влиза и бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

Хем в ЕС, хем не

Фактът, че правителството отдавна се е подготвяло да заобиколи европейското законодателство, се вижда и от друг документ. Това е подписаният на 31 октомври 2013 г. протокол между Българския енергиен холдинг (БЕХ) и "Газпром", съгласно който "Южен поток" ще се изгражда при спазване на българското законодателство.

Тогава Стойнев коментира: "Ние като държава - членка на ЕС, разбира се, сме транспонирали и европейското законодателство." Освен това той посочи, че с протокола БЕХ и "Газпром" са потвърдили, че "могат да дадат на проектната компания възможност да предостави достъп за използване на капацитета на газопровода на трета страна", което е изискване по Третия енергиен пакет.

Това обаче, което той не уточни тогава, е, че протоколът не задължава компанията да го направи - т.е. е безсмислено. В деня на подписването на протокола се проведе и четиричасова среща между премиера Пламен Орешарски и председателя на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер, за която официална информация така и не беше дадена, а както стана ясно, не е била водена и стенограма.

По-късно пък самото българско законодателство бива променено, така че да бъде нагодено към изискванията на "Газпром". Междувпрочем двустранното споразумение между България и руската компания, подписано през 2008 г., всъщност задължава страната да помага на компанията и със законодателни промени. Точно това споразумение Европейската комисия твърди, че не отговаря на европейското законодателство.

Допускането на фирма с преобладаващо чуждестранно участие да внася промени в българското законодателство от Реформаторския блок определят като "национално предателство".

Според тях проблемът застрашава националната сигурност, което се вижда от интереса на ДАНС и МВР към проекта. С писма съответно от 3 април и 28 март тази година те са изискали информация от МИЕ за действията по "Южен поток".


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional