Свободата днес и тук 22 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Руският посланик: София "безусловно има какво да губи"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Медиапул

Руският посланик у нас Юрий Исаков определи българската позиция за кризата в Украйна като "доста балансирана, макар да е различна от подходите на Русия"

 "Разбираме, че на България, като член на НАТО и ЕС, й се налага да се съобразява с тях за едни или други международни въпроси. Заедно с това се надявам, че украинските събития няма да повлияят на развитието на двустранното взаимноизгодно сътрудничество. София безусловно има какво да губи, като при това не веднъж са го заявявали напоследък и самите представители на българското правителство", заяви Исаков в интервю за агенция "Фокус".

 Той посочи, че Русия от своя страна е готова да продължи двустранния политически диалог, както и икономическото взаимодействие. За това щяло да допринесе визитата на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров в България в рамките на празнуването на 135-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между двете държави.

 "Важна за нашите отношения, без съмнение, ще стане и визитата на председателя на Народното събрание на България Михаил Миков в Москва по покана на председателя на Съвета на Федерацията на Федералното Събрание на Руската федерация Валентина Матвиенко. Продължаваме да работим с българските ни партньори върху организационните аспекти на посещението на председателя на Държавната Дума на Федералното Събрание на Руската федерация Сергей Наришкин в България", заяви Исаков.

 Наришкин е в "черния списък" на Европейския съюз и затова България му отказа планирана по-рано визита у нас.

 Руският посланик изрази съжаление, че санкциите срещу физически и юридически лица са започнали да се "превръщат в практика, която ограничава нормалното икономическо сътрудничество".

 "Пред очите ни фактически се възражда "КОКОМ" – една отдавнашна методика от времето на "студената война", бих казал "фантом на отминалия свят”, каза Исаков.

 В този контекст Русия оценява балансираната и прагматична политика на България в интерес на гарантирането на нейните национални икономически интереси.

"Бих искал да отбележа балансираната и прагматична политика на правителството на България, което, действайки в интересите на своите граждани, се стреми да защитава националните икономически интереси. Това засяга в частност мащабните енергийни проекти, реализирането на които ще даде мощен тласък за развитието на цялата икономика на страната и ще послужи за укрепването на енергийната сигурност в Европейския съюз като цяло.", заяви Исаков, имайки предвид очевидно проекта за газопровода "Южен поток".

 Исаков коментира още, че Русия не бива да бъде изолирана.

 "Тя се намира, без да преувеличавам, в центъра на всички световни процеси и международни събития, затова опитите да бъде изградена някаква различна координатна система и отвън да се намери неподобаващо място за Русия в нея са обречени на провал", заяви Исаков.

 "Ние се стараем това да го обясним на нашите американски и европейски колеги, но за жалост не винаги искат да бъдем чути. Осъждаме обявените мерки за оказване на натиск върху Русия. Едностранните екстериториални санкции по природата си не са законни – те не съответстват нито на нормативите на цивилизованото международно общуване, нито на основите на международното право", каза още посланикът.

Според него единственият изход от настоящата криза в Украйна може да се намери при условие, че сегашното управление на Киев и Югоизтокът на Украйна проведат пряк пълноценен и инклузивен диалог.

 "По принцип президентските избори в Украйна, насрочени от Киев за 25 май, е движение в правилна посока. Но те няма да доведат до нищо, ако хората от Юга и Изтока не бъдат уверени в това, че техните гласове ще бъдат чути, както и че след изборите техните права ще бъдат гарантирани", каза Исаков, повтаряйки на практика дословно, казаното от президента Путин преди два дни.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional