Свободата днес и тук 22 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"Шпигел": България е в хватката на Кремъл, Берлин е притеснен

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
В. Дневник

Вътрешни германски доклади предупреждават, че Русия превръща България в предмостие в Европейския съюз и Берлин се страхува от нарастващото влияние на Русия върху българското правителство, пише "Шпигел". Германското списание коментира в статия със заглавието "В хватката на Кремъл", че влиянието на руския президент Владимир Путин в България е като поставяне на клин в ЕС.

Според изданието притесненията в германското правителството за най-бедната страна в съюза нарастват. "Шпигел" посочва, че в кръговете на влияние в Европа България е добра цел за Кремъл, защото страната е почти изцяло зависима от енергийния руски внос, а една трета от икономическите дейности се контролират пряко или непряко от Москва.

"В управляващите партии се е струпала внушителна група от стари комунистически партийни кадри, сътрудници на тайните служби и изключително богати български олигарси, които сключват сделки с приближените на Путин", пише "Шпигел".

"Като най-влиятелен икономически магнат в страната се приема банкерът Цветан Василев. През неговата Корпоративна търговска банка минава обменът на средства от Москва в държавно контролираната част от българската индустрия, особено в енергийния сектор", продължава изданието и отбелязва, че отношенията между България и Русия са толкова близки, че Москва директно влияе върху законодателния процес в България.

Миналата седмица излезе информация за поверителни писма на руския енергиен концерн "Газпром" до министъра на икономиката в София, засягащи законодателството във връзка с "Южен поток". "Правителството в София се подигра с Брюксел с подсказаните от "Газпром" промени в законодателството. За да заобиколи европейските правила, правителството декларира, че българската част на газопровода е просто свързващо звено", допълва "Шпигел".

Изданието цитира еврокомисаря за енергетиката Гюнтер Йотингер, според когото, "когато България действително приеме законодателството, ще реагираме по съответен начин и ще предприемем правни действия, за да осигурим спазването на правилата на ЕС".

Според германското списание близките до Москва български социалисти имат еднакво тесни връзки и със социалдемократическите партии в Европа. "Шпигел" отправя критика към кандидата за председател на Европейската комисия на Партията на европейските социалисти, чийто председател е Сергей Станишев - германеца Мартин Шулц.

"Станишев иска да стане еврокомисар, а Шулц - председател на Еврокомисията и е благодарен за подкрепата от България", продължава списанието и допълва, че независимо от съмненията за нарастващото руско влияние Шулц посети предизборно събитие на управляващите социалисти в София", пише "Шпигел". В началото на тази седмица, за да подкрепи българските социалисти в София, ще пристигне и бившият германски канцлер - социалдемократът Герхард Шрьодер.

В същото време външният министър Франк-Валтер Щайнмайер, който също е от групата на социалдемократите в Германия, е наясно с пълната картина на стратегията на Кремъл, пише "Шпигел". Списанието припомня, че миналата седмица той се срещна с българския президент Росен Плевнелиев "който често влиза в сблъсък с правителството си, защото иска да задържи България на пътя към Запад".

Германското списание припомня опасенията на Плевнелиев, че Путин може да дестабилизира България и Балканите. В Берлин той говори за нуждата от защита на европейските ценности, свободата и мира и изрази желанието си олигархичната икономика в страната му да бъде спряна, за да не свърши България като Украйна", коментира "Шпигел".


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional