Свободата днес и тук 22 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Скандалът "Костинброд"-2 вече е факт

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

 Парадоксално, но факт – прогнозата на съиздателя на "Икономедия" Иво Пропокиев, че социалистите ще спретнат предизборно скандал "Костинброд"-2 по темата с ЕРП-тата, се сбъдна, макар и не точно по описания от него сценарий. Неистовите усилия на БСП да изфабрикуват конспиративен "гейт" от изтекъл имейл на Пропокиев до редакторите на изданията от групата, в който се прогнозира, че управляващите ще се опитат да използват отнемането на лицензите на ЕРП-тата като популистки предизборен ход, на практика родиха скандал от типа на този с костинбродските бюлетини, разиграл се точно преди парламентарните избори миналата година.

 

В сряда, буквално минути след като сайтът "Блиц" публикува въпросния имейл, лидерът на БСП Сергей Станишев се оказа подготвен с изявление, в което обвини изданията на "Икономедия" и лично Прокопиев в задкулисен опит да бъде дискредитирана политиката на правителството, както и България в областта на енергийната политика в отношенията с ЕРП-тата. Коментарите му влязоха и в платените предизборни телевизионни клипове на БСП същата вечер.

 

Какво детонира гнева на БСП?

 

В електронно писмо на Прокопиев от началото на май се посочва как би се развила ситуацията след евентуално отнемане на лицензите на елестроснабдителните дружества на ЕРП-тата. Онова, което най-вероятно е "детонирало" гневния изблик на БСП, е прогнозата какво би станало след назначаването на особени управители на тези дружества:

 

"През ЕРП минават огромни парични потоци, които при отнемане на лицензите и назначаване на администратор ще се насочат към банката на властта КТБ. По подобен начин парите от таксата, която парламента наложи върху ВЕИ се събира по сметка на ДКЕВР в КТБ и не се ползва. Застраховките на активите на ЕРП ще се насочат към "Виктория" от групата на КТБ, която печели повечето застраховки в държавната енергетика през последните години. Строителството и ремонтите на ЕРП ще се насочат към строителните фирми на Пеевски и Василев - "Водстрой" и "Техноекспортстрой", които прибират голяма част от обществените поръчки в инфраструктурата в последно време".

 

В крайна сметка обаче публикациите на "Капитал" и "Капитал Дейли" се разминават с определените от лидера на БСП Сергей Станишен като "опорни точки" на Прокопиев мейли.

 

Енергийният министър Драгомир Стойнев продължи канонадата в четвъртък, заявявайки, че е "погнусен" от това, което видял в мейла на Прокопиев и го определи като "доказателство за най-уродливото срастване между бизнес и политика". Зам.-председателят на НС Мая Манолова пък свика журналистите да им каже, че "с внасянето на вота на недоверие (от ГЕРБ за енергийната политика на правителството – бел. ред.) Бойко Борисов изпълнява опорните точки на Иво Прокопиев".

 

"Единственият истински скандал, който виждам е проникването в чужда електронна поща. Този, който го е направилq е извършил престъпление. Това е скандалното и недопустимото. Както се вижда и от съдържанието на публикуваният и-мейл, в него няма нищо лично, обидно или нередно", заяви още в сряда вечерта Иво Прокопиев.

 

В четвъртък той излезе с открито писмо до Сергей Станишев, в което му поиска извинение и постави въпроса дали шпионажът на журналисти ще е добрата практика, която той и Партията на европейските социалисти искат да внесат в Европарламента.

Писмото на Иво Прокопиев:

"Г-н Станишев,

с това писмо искам от Вас публично извинение. За политик като Вас, с претенции да бъде лидер на социалистите в Европа, не е допустимо по този груб начин за тяснопартийни цели да навлиза в личното пространство на журналисти и издатели и да съучаства в арогантното погазване закона.

Единственият скандал в режисираното публикуване на моя частна кореспонденция с редакторите на "Капитал" и "Дневник", е че този който го е направил, е извършил престъпление по българското законодателство.

В тази връзка не си ли задавате следните въпроси:

Нормално ли е някой да има достъп до електронната поща на една от малкото независими медии в държавата?

Следенето, подслушването и шпионажът на журналисти ли са моделът на демокрация и гражданско общество, за който вие и Партията на европейските социалисти се борите на предстоящите избори за Европейски парламент? Това ли е добрата практика в Европа, която искате да пренесете в България? (Моля, поправете ме, ако вече не споделяте европейските ценности и не смятате европейските практики за добри.)

Ако Вие не осъдите публично този безпрецедентен акт на политическо хакерство и не се противопоставите публично на посегателството срещу личността на който и да е български гражданин, се превръщате в съучастник. Аз не съм Ваш политически опонент, както никога не съм имал претенции да бъда участник в политиката, но дори и да бях, подобно безобразие, пак би било възмутително.

Цялата режисура, предварителна подготовка и апломб на този псевдо "И-мейл гейт", показаха съвсем ясно, че за вас политическата цел в предстоящите избори оправдава всички средства, включително и незаконни действия пред очите на цялото общество.

Настоятелно Ви моля, прочетете още веднъж писмото ми до редакторите на "Капитал" и "Дневник" и отговорете конкретно, къде видяхте "сценарий за дискредитиране на правителството" и кое в писмото е задкулисно или скандално?

И не е ли по-скандално това, че отново в името на лична корист и на партиен интерес, чрез политизирането на ключови регулатори, систематично се разрушава доверието в икономиката на България? Че хаосът, който вашето управление непрекъснато произвежда в ключови сектори, застрашава интересите на хиляди легитимни инвеститори в българската икономика, на техните работници и служители и техните семейства. Че в момента заради корупцията, беззаконието и липсата на каквато и да е възможност и перспектива в България прогонвате в чужбина още едно поколение? Може би и това е калкулирано като политически успешен ход, защото така скоро няма да има кой да гласува за промяна.

Вероятно не можете дори да си го представите, но за разлика от медиите, които безропотно изпълняват в детайли предварително подготвените политически кампании, в "Капитал" и "Дневник" има стандарти и правила, те се спазват и журналистите търсят за позиция всички засегнати страни. Включително представители на вашето правителство, на вашата партия и контролираните от вас регулаторни органи.

Като издател на "Капитал" и "Дневник" и един от основателите на "Икономедиа", не само имам право, а смятам за свое гражданско задължение да казвам откровено какво мисля, когато някой по очевиден начин дестабилизира държавата в името на своя личен и политически интерес.

Г-н Станишев,

позволявам си да се обърна към Вас публично и да поискам извинение за недопустимите квалификации, които направихте за мен и за това, че грубо използвахте името ми за нуждите на предизборната кампания на БСП. Тази кампания се плаща от всички данъкоплатци, включително и от мен.

Затова, настоявам да се извините не само на мен, а и на всички мислещи и независими българи с достойнство, които не се страхуват да казват истината на глас и искат в България да има правила и върховенство на закона, а не върховенство на силните на деня."

 

Станишев не вижда защо да се извинява

 

По-късно същия ден Станишев даде индиректен отговор, в който отново повтори обвиненията си към Прокопиев и показа, че не намира нищо нередно в "политическото хакерство".

 

"Не мога да разбера защо трябва да се извинявам аз за това, че коментират нещо, което излиза в медиите. Обадиха ми се и ме попитаха какво е мнението ми, тъй като съм засегнат там в тази негова кореспонденция. Бих попитал г-н Прокопиев не го ли е срам, няма ли да се извини, че в името на конкретни свои икономически интереси, това което четем в медиите - указания, опорни точки към медии, неправителствени организации, към партии едва ли не какво да правят, е да се дискредитират действията на правителството, което се опитва да въведе ред, ЕРП – та да спазват законодателството, да уважават българските граждани?", коментира лидерът на БСП и ПЕС пред репортери по време на предизборна обиколка в Плевен.

 

Според Станишев Прокопиев забърква в този сценарий и европейски институции - Кристалина Георгиева, енергийният комисар Йотингер, които едва ли не трябва да обслужат неговия икономически и политически интерес. "Дори бих препоръчал на медиите да направите анализ кои са подбудителите на тези действия през последните седмици и да си направите изводи за това, което се случи. Г-н Прокопиев и неговите медии спомняте ли си какъв шум вдигаха за "опорните точки" на БСП?", запита Станишев.

 

Стойнев: На това задкулисие трябва да се сложи край

 

Преди това Драгомир Стойнев описа още по-ужасяваща картина: "Бизнес, който контролира медии, политици, неправителствени организации и четейки този имейл си дадох ясна сметка за случилото се през последната една година, как това е било контролирано".

 

Стойнев обяви Прокопиев за олигарх, докато никога не си е позволявал подобно отношение спрямо друг бизнесмен с далеч повече медии, по-големи и разнообразни бизнеси и политическо влияние като Делян Пеевски.

 

"Още от встъпването ми в длъжност имаше конкретна атака за разпродаване на българската енергетика и понеже ние спряхме този процес, който бе започнат от предишното управление, знаете, разпродадоха се мажоритарните дялове в електроразпределителните дружества чрез фирми, близки до Иво Прокопиев, целенасочен опит за продаване на българските мини, говоря за мини "Марица изток" и когато ние спряхме този процес и в началото на мандата ясно и категорично заявихме, че българската енергетика не е за продан и започнаха атаките", заяви Стойнев.


Той каза още, че с нетърпение очаква и следващия имейл, който дава заповед за вот на недоверие, защото в този имейл ясно личи колко услужливи са политическите партии ГЕРБ и Реформаторски блок. Стойнев поиска от ГЕРБ да обяснят кой стои зад защитата на монополите.


"Виждаме как всичко е манипулирано, защото таймингът на Иво Прокопиев сигурно е изборите на 25 май", добави Стойнев. "На това задкулисие трябва да се сложи край. Нека внесат утре вота за недоверие, но всичко е било ясно продиктувано", заяви той.


Стойнев каза, че по отношение с научаването на неприкосновеността на личната кореспонденция трябва да се произнесат компетентните органи.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional