Свободата днес и тук 22 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Поправката "Южен поток" дава наши води на "Газпром"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Владислава Пеева, Медиапул

Български черноморски води се дават на разположение на "Газпром" с приетите на първо четене поправки в Закона за енергетиката, които са написани от компанията "Южен поток Транспорт" с основен акционер "Газпром", изграждаща подводното трасе на бъдещия газопровод. Това заявиха на пресконференция в петък представители на "Демократи за силна България", която е част от Реформаторския блок (БР).

 Потърсени от Mediapool, от "Южен поток Транспорт" не отрекоха да са изпращали предложения. "Каквото и да е обсъждано в тази връзка – устно или писмено – то е било от дискусионен и координационен характер", заявиха от компанията. Оттам уточниха, че "сред обсъжданите теми, като част от цялостния процес по изграждането на газопровода "Южен поток", с Министерството на икономиката и енергетиката на България е бил обсъждан и Законът за енергетиката, тъй като той пряко касае проекта".

 След като преди седмица РБ представиха публично опис на документи, от които става ясно, че прокараните поправки за заобикаляне на европейските правила за "Южен поток" са спуснати от Москва, в четвъртък на бял свят излязоха и конкретни документи. Така РБ обориха твърденията на енергийното министерство, че "Южен поток Транспорт" не е изпращала писмо със законодателни предложения до България.

 Атанас Атанасов предостави пред журналисти писмо от "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) от 13 декември 2013 г. до министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, в което на ведомството се препоръчва да разгледа предложения за законодателни промени, направени от самия БЕХ и от "Южен поток Транспорт". Приложението с поправките на "Южен поток Транспорт", в която в която 50 процента държи руската "Газпром", италианската ЕНИ – 20%, а френската "Е Де Еф" и немската "Винтерсхал" - по 15 на сто, съдържа както формулировка на конкретните законови текстове, така и мотиви за тяхното приемане. Според предоставеното от ДСБ писмо компанията е искала предложенията за законови корекции да влязат от името на председателя на Народното събрание Михаил Миков, а мотивите да са подписани от премиера Пламен Орешарски.

 В мотивите на "Южен поток Транспорт" се казва: "Веднъж приети, предложените изменения не следва да подлежат на задължително съобщаване към Европейската комисия, с изключение на изменения, свързани с уеднаквяване на дефиницията на "междусистемен газопровод", съгласно Закона за енергетиката, с тази на "междусистемен газопровод", съгласно Газовата директива".

 Вероятно с цел да не привличат вниманието на Еврокомисията и да прокарат без много шум спуснатите от "Газпром" поправки, управляващите са предпочели техен инициатор да са двама депутати, а не самото правителство и да не бъдат внасяни от името на парламентарния шеф Миков.

 Смисълът и логиката на предложението на "Южен поток Транспорт" е очевидно много близък до законопроекта, внесен от депутатите на БСП, коментира бившият шеф на контраразузнаването ген. Атанас Атанасов и посочи, че по този начин морската част на газопровода стана тотален руски монопол.

 Димитър Делчев от Движение "България на гражданите" припомни, че според Закона за морските пространства 20 км навътре в морето са изключителна българска територия и опитите БСП да ги изключат от българското и европейското законодателство е опит за предоставяне на собственост на чужда компания. "Този скандал е поредно доказателство, че БСП и ДПС нарушават европейското законодателство", допълни той.

 Реформаторският блок призова внесеният от БСП законопроект, засягащ статута на "Южен поток" да бъде оттеглен от парламента, защото е "в пряк ущърб на българските национални интереси". България няма нужда от нови газови монополи, а от алтернативи и много доставчици, което да свали цените", заяви Атанасов. Той попита къде са българските институции, отговарящи за националната сигурност, и призова ДАНС да се намеси, тъй като скандалният законопроект "засилва зависимостта на България от Русия и поддържа високи монополни цени; противопоставя България на Европейския съюз като умишлено възпрепятства възможността на Брюксел да формира самостоятелна енергийна политика и позволява българската енергетика да се управлява директно от Москва и единствено в полза на "Газпром".

 "Анализ на кореспонденцията сочи, че гласувайки за БСП, се гласува за "Газпром" с монополните и високите цени на газа и парното", заключи Атанасов.

 Той отказа да каже откъде се е сдобил с документите. Писмото има регистрационен номер в БЕХ от 13 декември м.г. и подпис на изпълнителния директор на холдинга Боян Боев, но няма входящ номер от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ). Приложенията нямат никакви обозначителни знаци. Справка от информационната система на МИЕ, показана на пресконференцията, обаче потвърждава, че на 13 декември 2014 г. в МИЕ е дошло писмо от БЕХ, а министър Стойнев е получил копие.

 Седмица по-рано реформаторите обявиха, че руски интереси диктуват на правителството на Пламен Орешарскизаконовите поправки, които според ЕК изключват "Южен поток" от европейското законодателство, а според вносителите им – точно обратното – съгласуват го с изискванията на европейската Газова директива. Заради въвеждането на понятието "морски газопровод", което ще позволи на "Газпром" да не прилага европейските изисквания за достъп на трети страни до тръбата, обаче еврокомисарят по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер предупреди, че заради това срещу България може да бъде открита наказателна процедура.

 Зам.-министърът на енергетиката Иван Айолов окачестви кореспонденцията между ведомството, БЕХ и "Южен поток Транспорт" съгласуване, а от контролираната от "Газпром" компания в петък посочиха пред Medaipool, че "Южен поток транспорт" по никакъв начин не е в позиция да инструктира, нито да възлага каквото и да е на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) или на българското правителство".


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional