Свободата днес и тук 28 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"Алфа Рисърч": ГЕРБ, БСП, ДПС, Бареков и Реформаторите - с евродепутати

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. Дневник

Изследването на "Алфа рисърч"* е по поръчка на Дневник.bg  и може да бъде цитирано само с точно позоваване и линк към тази статия.

Седемнайсетте български мандата в Европейския парламент с най-голяма степен на вероятност биха се разпределили между пет политически формации:

ГЕРБ – 6 места
БСП – 5
ДПС – 3
България без цензура – 2
Реформаторски Блок – 1


Това би означавало 7 мандата за групата на ЕНП, 5 - за групата на ПЕС, 3 – за АЛДЕ и 2-ма непринадлежащи към никоя политическа група. Това показва прогнозата на социологическата агенция "Алфа Рисърч" на базата на изследване на електоралните нагласи по поръчка от Дневник.bg.

Ето и коментара на социoлозите:

Прогнозата на "Алфа Рисърч" за изхода от изборите за Европейски парламент в България е направена въз основа на настоящото проучване и наблюдаваните през последните месеци тенденции. За разлика от периодичния мониторинг на обществено-политическите нагласи, в който се проследява електоралния потенциал на партиите сред всички пълнолетни граждани, прогнозата представя подкрепата за политическите сили сред решилите да гласуват на 25-ти май.

Едномесечната кампания за евровота води до

ръст с около 4 до 5% на избирателната активност

Към 20-ти май между 2.6 и 2.7 милиона избиратели заявяват намерение да отидат до урните в неделя. Ако и тази година се използват списъците от парламентарните избори от 2013г. (които наброяват 6.9 млн. избиратели), активността би била около 38% – равнище, съизмеримо със средното в национален и европейски план на евроизбори през последните години. Към момента липсват индикатори за значителни промени в активността: нито в посока рязък спад (както на евроизборите през 2007г., когато гласуваха под 2 милиона избиратели), нито към рязък скок и съответно – излизане на сцената на нов електорален феномен.

Преглед на оригинала
Автор: Алфа рисърчС най-големи шансове за първа политическа сила на изборите е ГЕРБ. Подкрепа за него заявяват 27.3% от решилите да гласуват в неделя.

БСП заема втора позиция с 23.6%, като не добавя нови гласове в хода на кампанията

ДПС постига максимална мобилизация на привържениците си и с подкрепа от 13.4% от гласувалите остава трета в предпочитанията на избирателите.

Масираната кампания на "България без цензура" осигурява електорален ръст на партията през последните две седмици. Тя достига 10.5% от вота в урните и се очертава като четвъртия представител в Европейския парламент.

Активизацията на дясно-центристките избиратели в хода на кампанията дава отражение и върху позициите на

Реформаторския блок – с 5.9% от твърдо решилите да гласуват той има възможност за свой представител

в Европейския парламент.

Към момента АБВ събира 5.3% от гласуващите. Тъй като тяхната подкрепа е твърде неравномерна по региони и са възможни по-широки амплитуди, те също запазват шансове да преминат прага от 5.88% и да се намеси в разпределението на мандатите.

Мобилизация през последните седмици е налице и сред националистическия вот, но фрагментирането му между няколко формации отслабва възможностите им да получат места в Европейския парламент. Най-добри позиции в тази част от спектъра имат "Атака" – 4.1% и НФСБ – 3.9% от решилите да гласуват.

Прогнозата на "Алфа Рисърч" сочи, че 17-те български мандата в Европейския парламент с най-голяма степен на вероятност биха се разпределили между пет политически формации: ГЕРБ – 6 места, БСП – 5, ДПС – 3, България без цензура – 2, Реформаторски Блок – 1. Това би означавало 7 мандата за групата на ЕНП, 5 - за групата на ПЕС, 3 – за АЛДЕ и 2-ма непринадлежащи към никоя политическа група.

Преглед на оригинала

[Алфа Рисърч]Възможни размествания могат да дойдат от две посоки:

- От партиите с близки до избирателната квота (5.88%) позиции, за които участието в разпределението на мандатите може да се окаже въпрос на малък брой гласове.

- От дистанцията между трите водещи политически сили, която може да промени съотношението в броя на получените мандати.

Тези два източника на потенциални изненади превръщат постигнатата от партиите мобилизация в ключов фактор за резултата от вота.

* Изследването на електоралните нагласи за Евроизбори 2014г. е реализирано от "Алфа Рисърч" по поръчка на Дневник.bg.  Проведено е в периода 17-20 май 2014г. сред представителна за пълнолетното население извадка, стратифицирана по тип населено място. В допитването участват 1024 пълнолетни граждани, подбрани по метода на квота въз основа на признаците пол, възраст и образование.

"Алфа Рисърч" и Дневник.bg носят отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на техните страници. Те не носят отговорност за частично или манипулативно използване на тези данни.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional