Свободата днес и тук 19 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Малцина четат, още по-малцина мислят, или някои културологически изводи от изборите

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Александър Кьосев, в. Дневник

Малко културологически изводи от изборите. Те не са нови, можеха да се направят и от предишните избори, но сега ситуацията излъчва отчетливи симптоми.

И така: Незавършен, неуспешен и вторично провален процес на Просвещение със следните

1. Социални елементи

1.1. Свиващи се, почти изчезващи "самоколонизиращи се" градски елити, които говорят със снобска надменност за своя "европейски избор" без никаква памет за фундаменталните критики, които XX век фатално е отправил към понятието "Европа"; въпросните елити с лекота смесват това понятие с ЕС и неговата централизирано-бюрократична политика, заслужаваща други критики.

1.2. Втвърдяващ се масов "анти-елитен" вот в провинцията и по селата, където Дочоолу, Гочоолу, баба Неделя и армия от Асенчовци (виж Асенчо от "Възвишение" на Милен Русков) гласуват на пук - срещу своята представа за непоносимите, нахални, многознайни жълти павета. Тази група все повече се изтегля към монолитен етнически, турско-ромски, вот. Тя вече е готова и дявола да избере, само и само да натрие носа на софиянци.

1.3. Сплотен отбор от политически брокери a la бай Ганьо, които успешно манипулират втората група и обживяват със сериозен медиен успех хлъзгавата позиция "европейци сме ние, ама не дотам". Можете да ги познаете по медийната наглост и "народния начин" на говорене.

1.4. Ариегардна мрежа пост-ченгета в сенките, настоящи корпоративисти, които са защитавали преди картата БСП, а сега се изтеглят организирано към според тях печелившата путинова карта и възможностите да се краде от енерегетиката. Междувременно влага сериозни пари във група 1.3.

1.5. Озверели все-още-настоящи-всъщност-бивши властници, загубили представата за реалност и закон, довели демагогията и злоупотребата с буквата на закона до специалното българско изкуство: медийна авто-хипноза.

1.6. Саморасли идеолози "отдолу", вариращи между конспиративни теории за извънземните, примордиален национализъм и здравословно хранене.

1.7. Отсъствие на каквито и да е нови, реални идеи, леви или десни. На този фон - зелена псевдо-алтернатива, за която има подозрения, че печели много тъмно-зелени пари, щом трябва да се издават разрешения за който и да е строеж. На този фон - креслив, съвсем малък академичен кръжок на "новата левица", декламиращ неща, дето ги пише по анти-необибералните и алтер-глобалистките буквари, сякаш те са последни истини на диалектическата История. Ще ги познаете по това, че за друго не говорят, но пак не им се разбира.

2. Медийни елементи

2.1. Малцина четат, още по-малцина мислят, всички гледат телевизия.

2.2. Млади журналисти, които с лекота виждат "болшевизъм" навсякъде, където не им отърва, което не им пречи да обслужват медии на Пеевски, Алексей Петров, Тошо Тошев, Петьо Блъсков.

2.3. Абонирани експерти, които успяват да бъдат в няколко преки предавания едновременно.

2.4. "Под прикритие" и пр. сериални откровения – форма на масов духовен живот.

2.5. Епицинтърът на пост-социалистическата наглост, носещ името "агент Димитър".

3. Съдебни елементи

3.1. Маси, които са убедени, че "законът е врата у поле".

3.2. Съдебни елити от разклонения род на Гуньо адвокатина, специализирали се да местят вратата на закона в тази точка на полето, в която тя е нужна в настоящия момент. Това се прави преференциално за групите от 1.3 и 1.4. – според техния текущ залог в конкретните избори.

3.3. Главен прокурор, специализирал се да се намесва, когато не трябва и да не се намесва, когато трябва.

Възможност - връщане обратно по стъпките на неуспешното Просвещение, стъпка по стъпка, бавно, опипом. Повторен, внимателен поход по следите му с деликатно стъпване встрани, когато става дума за известни исторически провали.

Не е ясно дали въпросната възможност е реалистична, – университетите са феодализирани, училищата – лумпенизирани - но май е единствена.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional