Свободата днес и тук 25 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Делян Пеевски - български "кръстник" в Европейския парламент

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Slate.fr Матиьо Мартиниер (в сътрудничество с Николай Стайков)

Заподозрян в укриване на данъци и търговия с влияние, само на 33 години, той контролира половината преса в страната си и разполага със собствена частна охрана. Символ на отклонилата се от правия път политическа каста, той разпали жаравата на „българската пролет“ ... и скоро ще заседава в Страсбург (Пеевски се отказа от поста след като беше избран б.ред).

„Оставка! Оставка!“ На 14 юни 2013 г. над 10 000 българи излязоха по улиците на София викащи тази дума, която означава „оставка“. В тълпата се виждаше плакат с девиз: „Хората срещу мафията“. И всички тези плакати, тези символи - червен тризъбец, маска на прасе и пипала на октопод -  се отнасят за едно и също лице - Делян Пеевски.

Това лице, назначено за шеф на Агенцията по национална сигурност (ДАНС, българският вариант на американската NSA), е принудено да подаде оставка на следващия ден. Но щетите вече са налице. Хиляди хора остават по улиците на столицата през следващите седмици с искане за повече справедливост и прозрачност, давайки началото на една своеобразна „българска пролет“ в сърцето на най-бедната страна в Европейския съюз.

Делян Пеевски, депутат и медиен магнат надарен с физиката на Тони Сопрано („Семейство Сопрано“ е американски телевизионен сериал за мафията – бел. на редактора), наистина олицетворява напълно извратената и клиентелистка българска олигархия. В края на февруари тринадесет журналисти и български активисти изпратиха доклад, с чието копие Слейт разполага, до главния прокурор на България и 33 разузнавателни агенции в Европа. На следващия ден започва съдебно разследване срещу Делян Пеевски.

„Най-незначителната част от биографията му се състои от незаконни и неморални събития“, казва Георги Димитров, социолог в Софийския университет и специалист по корупцията в България. На 33 години, на 25 май, Делян Пеевски би могъл да добави още един ред в тази биография – да стане евродепутат с одобрението на Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ).

Уволнен заради „липса на морал“

През 2001 г., само на 21 години, Делян Пеевски вече е член на Управителния съвет на пристанище Варна на брега на Черно море, най-голямото в България. Успоредно с това учи право в университета и става юрист при, меко казано, съмнителни условия. Според българския седмичник „Капитал“ той дължи препоръките си на Васил Петров, адвокат от Благоевград и член на Правния съвет на Движението за права и свободи (ДПС), което е партията на Пеевски.

Същата година младият и обещаващ Делян Пеевски започва стремглава политическа кариера като парламентарен секретар на министъра на транспорта. Четири години по-късно, на 25 години, става най-младият заместник-министър в историята на България, отговарящ за бедствията и извънредните ситуации. Избран е за депутат през 2009 г. и печели втори мандат през 2013 г., като отсъства от повече от 90% от парламентарните заседания. Но нещата ще се усложнят.

През 2007 г. е уволнен с гръм и трясък от министър-председателя Сергей Станишев, сега шеф на Партията на европейските социалисти (ПЕС), заради „липса на морал“. Според Ню Йорк Таймс (New York Times) срещу него е стартирано наказателно разследване за злоупотреба с власт, без да са повдигнати никакви обвинения. Но Европейската комисия вече започва да критикува инерцията на българската съдебната система спрямо политическите лидери.

Трябва да споменем, че семейството на Делян Пеевски има дълга ръка. Майка му, Ирена Кръстева, е начело на огромна група от медии – Болкан медия къмпани (Balkan Media Company). Според списание Економист (The Economist ) холдинговото дружество притежава поне 40% от печатните издания в България, включително шест от дванадесетте с най-голям тираж, както и четвъртата по големина телевизия. И най-вече, групата контролира близо 80% от дистрибуторската мрежа на медиите в страната.

Официално Делян Пеевски няма нищо общо с тази медийна империя. Неофициално той е управител, заедно с майка си, на семейния бизнес и не се колебае да говори в интервюта за „[своите] медии“. Странен е фактът, че на 10 февруари дори признава пред българския сайт ПИК (Pik.bg), че вестниците му са прикривали мафиотски босове като Киро „Японеца“ по молба на бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

България се срина до 100-то място в последната класация на Репортери без граници за свободата на пресата, най-лошият резултат в историята й, губейки 66 позиции за десет години. Медийната концентрация, непрозрачността на акционерите и зависимостта на журналистите от политическата и икономическа власт я наредиха на последно място в Европейския съюз по свобода на пресата. „В медиите е налице концентрация, която от една страна е непоносима, а от друга страна е непростима“, въздъхва Мартин Заимов, неуспял кандидат за кмет на София и бивш заместник-директор на Българската централна банка.

Съмнения за укриване на данъци

Като всяка публична фигура на висок пост, Делян Пеевски е длъжен да декларира доходите си. Въпреки това, от 2009 г. насам, данъчната декларация на българския депутат си остава просто бял лист. A в банковата му сметка се появяват суми от приблизително 20 000 евро за 2010 г. и 30 хиляди евро за 2011 г. без да има каквато и да е заплата, която да оправдава подобно увеличение.

Официално Делян Пеевски притежава „само“ три имота, всички придобити преди 2005 г. Но Balkan Media Company притежава десетки имоти, използвани от българския депутат. Изненадващо, на улицата в София, на която се намира един от тези имоти, е бил поставен знак „Влизането забранено“, а това е път достъпен за всички. След изпращането на доклада на българските журналисти за Делян Пеевски главният прокурор на България успокои репортерите така: „Проверяваме всичко, включително и знаците по улиците, където живеят.“ Няколко дни по-късно знаците бяха заменени с нови.

През януари екип на телевизия Арте (Arte )посещава един от имотите на семейство Пеевски в квартал Бояна в София. Мястото се охранява от частни гардове, облечени в черно, и се наблюдава от камери. Полиция изведнъж спира снимките и иска да провери самоличността на оператора.

Журналистът от френско-германския канал обяснява: „Малко след това последният получава телефонно обаждане с което е бил помолен да не излъчва репортажа. Затова подозираме, че полицията е информирала Пеевски.“ Логично заключение, което е опровергано от българския министър на вътрешните работи и заинтересованото лице.

Според нашата информация семейството на Делян Пеевски притежава и други имоти в България и Гърция чрез непрозрачната компания Алфа Медия Груп (Alpha Media Group). Неизвестният собственик води до холдинг със седалище на Британските Вирджински острови – Ната Холдингс (Ната Holdings Limited). Това са факти, които засилват съмнението за укриване на данъци предвид непрозрачните източници на доходи на семейството.

Срам за европейските центристи

На 17 април, въпреки започналото съдебно разследване, Делян Пеевски е поставен на второ място в листата за европейските избори на Движението за права и свободи (ДПС), партията на турското малцинство. ДПС е силна политическа организация в България, съюзник на социалистите в управляващата коалиция и би трябвало да получи най-малко две места в Европейския парламент, което би осигурило на Делян Пеевски място в Страсбург.

С либералната си ориентация център-дясно, ДПС е член на коалициите Демократично движение (le Modem) и Съюз на демократите и независимите (UDI). Лидерът на АЛДЕ, бившият белгийски премиер Ги Верхофстад, е сериозен кандидат за президентския пост в Европейската комисия. Според сайта EurActiv, той се е опитал да убеди ДПС да не назначава Делян Пеевски, но без успех.

Потърсен за коментар от Слейт, Дидрик дьо Шатцен, директор по комуникациите на АЛДЕ се защити по следния начин:

„Всяка национална партия има право да избере кандидатите, които счита за най-подходящи да я представляват в Европейския парламент. Не е работа на АЛДЕ да упражнява контрол или да преценява допустимостта или годността на всеки кандидат от всяка либерална партия в Европа“.

Преди да добави, че „обвиненията срещу г-н Пеевски са свързани с текущо разследване, поради което партията няма да коментира.“

Ендемична корупция в България

Случаят с Делян Пеевски далеч не е изолиран и символизира пасивността на европейските лидери по отношение на безнаказаността на политиците в София. На 31-ви октомври 2013 г. българският сайт за разследваща журналистика Бивол разкри, че съпругата на Сергей Станишев се е възползвала от грант на Европейския парламент. Запитана от Шпигел (Spiegel) през декември, службата по комуникации на Европейския парламент, председателстван от германеца Мартин Шулц, не видя „какъвто и да е конфликт на интереси“.

„Нищо не се променя. Нашите политически партии се държат сякаш имат цялата власт. Цялата политическа система е корумпирана. Те не представляват никого освен себе си“, хладно анализира Георги Димитров. „Седем години след влизането в ЕС корупцията е по-голяма. Ето защо можем да кажем, че европейските механизми не работят“.

През февруари 2014 г. Европейската комисия пресметна цената на корупцията в 28-те страни от ЕС на 120 000 000 000 евро. България, заедно с Италия, Румъния и Гърция стои начело в тази група. Според Евробарометър от 2013 г. 84% от българите смятат, че корупцията е широко разпространена в страната им, а 58% от представителите на бизнеса казват, че това им е попречило да получат поръчка.

Обаче двайсет и пет години след падането на Берлинската стена, България си остава един от най-силните еврофили в Европейския съюз. Скорошно проучване на социологическата агенция Алфа Рисърч (Alpha Research ) прогнозира, че процентът на негласувалите в европейските избори ще бъде само малко повече от една трета (в крайна сметка 1/3 се оказаха гласувалите б.прев.).

„Българите виждат европейската мечта като гаранция за справедливост, развитие, равни възможности, намаляване на корупцията,“ каза Мартин Заимов. „Посланието на Европа е не че не ви поддържаме, но не разполагаме със средства или време за действие. Но ако вие се задействате, ние ще ви подкрепим“. Тази неяснота от страна на Брюксел е шанс за Делян Пеевски, вероятен бъдещ евродепутат.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional