Свободата днес и тук 12 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Ос-тав-ка

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.capital.bg

 

Последните дни на кабинета "Орешарски"

 
© Юлия Лазарова

Как лидерът на БСП държи партията, а донякъде и държавата за заложници на амбицията си за самоцелно политическо оцеляване

13 юни 2014

Министърът на земеделието Димитър Греков вероятно е прекарал най-лежерно деня на поредния вот на недоверие тази седмица. Докато Орешарски и Чобанов говореха в парламента колко стабилна е фискално държавата, а Бобева пращаше сърца на управляващи и опозиция, Греков се е срещнал с... митрополита на Конго и Централна Африка Никифор.

Едно правителство, което знае, че пада от власт, може да направи много неща, далеч не всички от които забавни. Докато Пламен Орешарски продължава да мълчи по най-абсолютно необясним начин за оставката си, която и двете партии зад него поискаха, министрите, зам.-министрите и тези, които ги управляват, имат време да привършат всичко, което би могло да се направи във времето преди това правителство да бъде сменено. А в момента има твърде много важни неща, които зависят от изпълнителната власт, за да можем да си позволим безвремие - от "Южен поток", през европрограмите до назначенията за еврокомисар. Както знаем от близката история, в последните дни на правителствата се случват най-много поразии.

Но дори още по-вредно може да е състоянието, в което администрацията изпада, когато идва смяна на властта. България прекара по-голямата част от 2013 г. в смени на властта, протести, неяснота и хаос. Никак не е чудно, че това е основното притеснение на бизнеса в последното проучване на Българската стопанска камара.

Ако всички знаем, че идват избори, ако всички знаят, че това управление е свършено, не е ли време да се спре тази агония? Няма нито една основателна причина кабинетът "Орешарски" да не подаде оставка веднага. Или поне няма публично известна такава освен тънките сметки на партиите. Това безвремие трябва да приключи максимално бързо.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional