Свободата днес и тук 24 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Покрусени. Осиротели.

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Милен Радев, http://de-zorata.de

 

 

В Москва почина Валерия Новодворская.

На 64 години, поразена от „инфекциозна интоксикация“ тя намира покой след своя безпокоен, пламенно и честно изживян, наистина героичен живот.

Тя намира покоя, който Воланд бе обещал на измъчения Майстор, но нейният покой е покоя на непобедената човешка личност.

Както само малцина по света, след всички затвори, лагери, психушки и спецучреждения, след десетилетията на тормоз, подигравки и преследвания при „реалния социализъм“ и „нереалната перестройка“, та чак до днешния модерен ретро-сталинизъм, Валерия Новодворская остана несломена, непобедена и съвършено безстрашна. Най-свободният човек, когото познавам.

И човекът, който най-осмислено и убедено ненавиждаше болшевишката съветска власт и комунистите. Ненавиждаше ги по собствените й думи „заради пошлостта, жестокостта, глупостта и несвободата“

Хилядите й читатели, поклонници и почитатели стоим днес пред една незапълнима празнота. Тъй уникален и въодушевяващ бе гласът й, такава виталност, ирония, остроумие и изстрадана мъдрост бликаше от нея, тъй световно неповторима бе фигурата й на независим и нестрахуващ се от никого борец за свободата, за истината и достойнството на човека, че липсата й няма как да не направи живота ни по-беден и сив.

От тук нататък само ще препрочитаме и ще се ровим из стотиците й статии, ще слушаме и гледаме незабравимите й спонтанни, лакътушещи като джазова импровизация видеокоментари по злободневни и вечни теми. Но никога повече няма да чуем мнението й за актуални събития, няма да си сравняваме с нея оценките за този и онзи прославил или опозорил се съвременник, за тази смела или онази мърляшка постъпка на хора, на политици и държави.

Немногобройната читава Русия осиротя. Човешкото пространство в тази днешна истинска империя на злото, както винаги я наричаше покойната Валерия, се свива до неразпознаваемост.

В Москва властва изчадието на кремълския трон, поддържано от одобрителното ръмжене на многомилионна тълпа хипнотизирани, оскотели, хищни за чуждо щастие и чужди трудови блага русияни.

Без умната, благородна и непреклонна човешка фигура на Валерия Новодворская Русия  все по-неудържимо се превръща в лагер на чумавите и прокажените, страшен пример за сплашване на непослушни деца и на лекомислени народи, един реално осъществен земен ад под синьото небе…

В дългия си и незабравим разговор с украинския журналист Дмитро Гордон през 2008 г. Валерия бе споменала, че след 40 години дисидентски стаж, тя като стрелян човек е виждала и много по-страшни образи от Путин и такъв като него не може да я изплаши. Ако се наложи, продължи тя, сама съм готова да изпия чашката с полоний, защото такава смърт е къде, къде по-лека от онова на което той и колегите му са способни.

Днес така и не знаем дали е изпила чашката…

Валерия напусна нашия свят в деня, в който руски сухопътни части с танкове и ракетни установки пресичат границата с Украина, навлизат в украински градове и без повече намигвания и преструвки започват своя поход на Запад, срещу демокрацията, срещу европейския ред, срещу цивилизацията и хуманизма.

Затова, когато желаем светъл път на тази измъчена душа, когато се заричаме паметта й да бъде светла и вечна, не може да не се провикнем след нея:

Валерия Илинична, бъдете наша застъпница г о р е, защото идва нужда велика!


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional