Свободата днес и тук 26 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

САЩ: Падналият самолет не е бил в обсега на украинските ракети

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.dnevnik.bg

 

 
 

В обсега на сваления в четвъртък малайзийски самолет, на борда на който загинаха близо 300 души, не е имало украински противовъздушни системи. Самолетът е ударен най-вероятно от ракета земя-въздух SA-11 (система "Бук"), изстреляна от контролирана от сепаратисти в Източна Украйна територия. Разпространяваният в интернет в първите часове след инцидента запис, в който  известен сепаратистки лидер казва, че е ударен самолет, е автентичен. 

Това са част от заключенията на Съвета по национална сигурност на САЩ за свалянето на полет MH17, публикувани на официалната страница на американското посолство в България във "Фейсбук".

Членовете на съвета обосновават заключението си, че вероятно самолетът е свален от ракетен комплекс "Бук" в 11 точки. Сред факторите, на които се позовават, са данни за "нарастващ брой тежко въоръжение, преминаващо границата от Русия към Украйна в посока към сепаратистките бойци", както и демонстрирани от сепаратистите умения за работа с ракети земя-въздух. 

"Украинците също имат системи SA-11, но ние сме сигурни, че не е имало украински противовъздушни системи в обсега на катастрофата. Освен това украинските сили не са изстреляли нито една ракета земя-въздух по време на конфликта, въпреки че често са се оплаквали от нарушения на тяхното въздушно пространство от страна на руски военни самолети", се казва в заключенията.

В становището членовете на съвета неколкократно се позовават на сведения от социалните мрежи, включително на изтеклия в първите часове след падането на самолета запис в YouTube, в който известен лидер на проруските отцепници казва на друг човек, че сепаратистка фракция е свалила самолет. "След като стана ясно, че това е бил граждански самолет, сепаратистите свалят от социалните медии публикациите, с които се хвалят, че са свалили самолет и че притежават системата "Бук" (SA-11)", се казва в становището.

В документа се посочва, че аудиозапис, предоставен на медиите от украинските сили за сигурност, е бил анализиран от международни специалисти по разузнаване, които потвърдили, че това са автентични разговори между известен сепаратистки лидер, сравнявайки предоставените в интернет от Украйна аудиозаписи със записи на известни сепаратисти.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional