Свободата днес и тук 11 Юли 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Цената

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Славея Балдева, www.slaveyabaldeva.wordpress.com

Светът все по-трудно ще продължава да е същият. Не и след като привиждаш в хората от сваления от теб самолет шпиони. Появиха се записани разговори между лица с установена самоличност. В известна степен тези разговори протичат в някаква полусдържана досада към жертвите, които не познаваш.

Жертвите, които, уви, не са носели никакво оръжие. Но все пак са „заслужили” съдбата си, защото какво търсят там, където се води война, черт возми. Липсва доловимо чувство за вина.
Почит към загиналите се изрази в една зала със ставане на крака и с едноминутно почти мълчание. Без излишно политизиране.

Вече е въпрос на личен избор. Франция, ако ще, да се мистрализира. Нас вероятно продължават да ни гмурват в „Южен поток” въпреки уверението, че работата по него тук е спряла. Как да сме сигурни какво ще прави правителството-пътник до 6 август.

Поредната управленска конвулсия с доминиращо участие на БСП съвпадна със свалянето на самолет с 298 пътници. Сговорил ли се е светът, че привижда извършителят. Уличеният за такъв обвинява страната, от която анексира територия.

Дали и Втората световна война – уж приключила, не заложи примки за нов масиран конфликт. Останало е май нещо неуредено. Отлагането на решенията може да е бумеранг. Как да си дипломатичен с откровеното и безскрупулно зло. Докога да играеш по правилата му, за да избегнеш някакви загуби. Да, загуби ще има. Те са неизбежни. Но компромисите за нечия чужда игра гарантират неизмеримо по-големи загуби в бъдеще. Не показаха ли събитията колко безпочвен е бил оптимизмът на Чембърлейн и Даладие в навечерието на Втората световна война.

Дали днешната в началото нерешителност на света за по-строги санкции не е препратка към миналото. Ако така продължава, току виж – има „шанс” историята да се повтори.

Проблемът е в технологиите – сателитни снимки и записи на разговори. Докато в Северна Корея такива проблеми няма. Там населението „узна“, че неучаствалият в световното първенство негов национален отбор се е класирал за осминафиналите.

Пророк ли е Тютчев, като пише, че „Умом Россию не понять.“ и „В Росию можно только верит.” Светът осъзнава цената на тази вяра. Цената надвисва върху България. Последното правителство положи съвестни усилия да я увеличи.

Ето, че след година и месец и нещо тукашните наместници подадоха оставка. Дали им стигна времето да изпълнят всичко възложено – тепърва ще усещаме. Разполагат с броени дни и едва ли ще ги пропуснат. Не може да им се отрече упоритото старание.

Може ли протестът да е удовлетворен от тази оставка. По-скоро – не изцяло. Това е нещо, което беше нормално да стане преди година. Тази оставка не е повод за празник, защото трудното предстои. Оптимистично обаче е, че оттук-нататък се очертава нетърпимост към начина за употреба на властта, демонстриран ни от последните правителства. Подобна гражданска чувствителност е обещание за дискомфорт у всяко следващо управление, което си въобрази, че е недосегаемо и поднови старите отработени практики.

Не след дълго бъдещето ще го покаже.

             


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional