Свободата днес и тук 21 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Сваленият боинг и паралелната вселена на руснаците

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
МАРК АДОМЕНИС, Вашингтон Пост, http://www.kafene.net

МАЛАЙЗИЙСКИЯТ полет MH17 вече хвърли светлина върху донякъде, хм, уникалните възгледи на руското общество.

Руските медии не спират да пишат за конспиративни теории: че MH17 е бил свален от НАТО, за да се разпали конфликт с Русия, че на борда не е имало невинни цивилни,  а трупове  на една седмица или че самолетът е бил свален, защото е бил взет за личния самолет на Владимир Путин (сякаш ракетите не са били насочени с радар, а с много голям бинокъл). Единствената липсваща теория е правилната: тази, че сепаратисти, подкрепяни от руската държава, по погрешка са свалили самолет, който са сбъркали с украински военен транспорт.

Това всъщност хвърля светлина към един много опасен проблем. Наскоро се преместих в Москва и е трудно да не забележи човек степента, в която руското общество съществува в една паралелна вселена.

Дори добре образовани, изискани хора, които са пътували в Европа и Северна Америка, често изразяват мнения, които, в американски контекст, биха ги поставили редом с вярвщите в теории за илюминатите и т.н. Русия не живее в реалността.

Един особено лесен и ярък пример за това са руските телевизионни репортери, предаващи от Източна Украйна, които обявяват, че предават от "Луганската народна република" или "Донецката народна република".

Независимо от мнението ви относно влошаващата се гражданска война в Украйна, която не е черно-бяла и не е лесно да се посочи добро и зло, очевидно е, че тези републики са почти изцяло фиктивни и тяхната "територия" е ограничена до шепа правителствени сгради. Въпреки съмнителните им твърдения за легитимност тези несъществуващи държави биват третирани със смъртоносна сериозност и от държавните медии, и от голям брой обикновени руснаци.

По почти всеки друг въпрос, за който можете да се сетите, руските възгледи се различават радикално от това, което считаме за консенсус в Америка. Руснаците имат изключително различно мнение за конфликтите в Сирия, описвайки войната в тази нещастна страна не като смела борба за свобода, а като хаотична война на всеки срещу всеки.

Различно е виждането им за 11 септември, шокиращо голям брой руснаци подкрепят алтернативни обяснения на една от най-подробно изучаваните и документирани терористични атаки. (Наскоро бях попитан коя "теория" за атаките подкрепям само за да ми се каже, че това си е "моето мнение", след като отбелязах, че "Ал Кайда" ясно и очевидно е отговорна за атентата.)

Дори нещо толкова очевидно и неполитически обвързано като падането на метеорит предизвика множество странни теории и псевдонаучни "обяснения" като началото на извънземна инвазия или тестването на ново американско супер-оръжие. Тези откачени идеи ("Извънземните нападат Сибир!", "Масоните са виновни за 11 септември!" ) биха били изключително смешни, ако не бяха такъв трагичен дефицит на здрава логика.

Питал съм хората за тези виждания. Най-вече в случаите, когато се срамуват мъничко от позицията, която защитават, повечето руснаци често подчертават обвързаността на страната със суеверията и дългата история на руското селско общество. Вече не помня колко пъти съм чувал "ние сме суеверно общество" като обяснение за някоя очевидно безсмислена позиция.

В контраст със Западна Европа Русия наистина се урбанизира по-късно. Това развитие е оставило траен отпечатък върху общественото съзнание и публичните нагласи.

Но докато наистина има доза истина в идеята, че уникалната история на руската култура предразполага към конспирации, обяснения, базирани на "руската душа", ми се струват като лесно извинение. Много по-важно от естесвената склонност към мистерии е съветската пропаганда.

Всички по-стари поколения тук са израснали в среда, в която правителството систематично е манипулирало информацията до степен трудна за разбиране. Въпреки че може да се очаква това да предизвика здравословна доза скептицизъм, изглежда, ефектът е нездравословно пресилване на нещата.

Руснаците не просто се съмняват в "официалната линия". Няколко преселници тук забелязваме, че руснаците се съмняват в абсолютно всичко. Като много американци аз също мислех, че тези различия ще намалеят с времето и че пътувайки по света, работейки и забогатявайки, руснаците най-накрая ще започнат да мислят все повече като нас.

След Украйна и катастрофата на малайзийския самолет съм все по-малко оптимист. Въпреки че отхвърли комунизма и призивите към световна революция, Русия става не по-малко, а все по-различна от Америка.

Не просто има своя система, сега вече има и свои факти.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional