Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Германското разузнаване: "Русия има интерес България да фалира"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.dw.de

Санкциите срещу Русия започват да дават резултат, но Путин все така продължава да разширява сферите си на влияние, включително към България и Сърбия. Това са изводи от доклад на германското разузнаване.

За България и руските интереси вероятно е ставало дума на заседанието на Комисията по външна политика към Бундестага на 2-ри юли, пише днес „Зюддойче Цайтунг”. Според автора на статията, най-известния германски разследващ журналист Ханс Лайендекер, по точка втора от дневния ред в това заседание са участвали президентът на германското външно разузнаване БНД Герхард Шиндлер и анализаторът на тайната служба Андреас Ангус. „Шиндлер е говорил най-вече за България и за Украйна. Ставало е дума обаче и за Путин и олигарсите”, пише Лайендекер и се позовава на участници в заседанието: „По техните спомени президентът на БНД е казал, че Русия има интерес България да фалира, за да се обвърже отново по-тясно с Русия. (...) Ангус допълнил казаното от президента по темите България и Украйна.”

Въпросните анализи на германското разузнаване, където в контекста на украинския конфликт и експанзионистичната политика на Путин се споменава включително и България, предизвикаха вълна от реакции. Дали наистина санкциите на Запада може да разколебаят руския президент и неговото обкръжение? Част от наблюдателите смятат, че тайната служба си е свършила добре работата и подава на политиците ценна стратегическа информация. Някои медии дори виждат конкретно потвърждение за изводите на БНД. Вестник „Франкфуртер Рундшау” например пише: „Може би последните изявления на руския външен министър Сергей Лавров водят тъкмо натам. Само допреди няколко дни руснаците реагираха гневно на решенията за нови санкции и заплашваха ЕС с прекратяване на сътрудничеството в областта на сигурността. Сега обаче Лавров изведнъж заяви, че страната му няма да се разплаща: „За една велика сила е недостойно да изпада в истерия и да отвръща на удара с удар.” Авторът на статията смята, че тези думи на Лавров потвърждават изводите на разузнаването: санкциите действат.

Разузнаването е на мода

На съвсем друго мнение е най-известният германски разследващ журналист Ханс Лайендекер, който с доста ирония коментира както този доклад на разузнаването, така и други опити на тайните служби да дават тон на политиката. В „Зюддойче Цайтунг” Лайендекер пише: „Когато има криза, тайните служби се чувстват добре. Най-малкото тогава всички ги търсят за съвет. Тъй че днес в Берлин нараства интересът към онова, което разузнаването БНД може да каже за Украйна и към всичко, което шпионите знаят за Путин."

Известно е, че през 80-те години Путин се числеше към екипа от офицери на КГБ в Дрезден, ГДР. Тези дни шефът на разузнаването Герхард Шиндлер явно е разказал едно-друго за Путин както пред комисиите в Бундестага, така и в канцлерството. Путин бил последовател на Хегеловата философия, обяснил разузнавач №1: шефът на Кремъл искал да отслаби западното влияние и демокрацията, защото според него западните демокрации с техния индивидуализъм били грешен път на развитие. Путин се опитвал да използва за свои цели „сегашната слабост на САЩ” и се стремял към някакъв нов световен ред, който трябвало да възникне докъм 2020 година. Искал да разедини Европа и да разшири собствените си сфери на влияние. В България, но и в Сърбия тепърва можело да се очаква раздвижване. Президентът и неговата „клика” се интересували единствено от Русия и от своите идеологии.

Президентът на БНД Герхард Шиндлер

Приблизително така описвал ситуацията шефът на БНД, разказват хора, които са присъствали на тези поверителни брифинги. Дали им вярваме или не – няма значение. Подобни актуални анализи имат едно предимство: в момента никой не знае как ще приключи историята. Много от оценките са субективни. Онези политици, които виждат ситуацията по същия начин както Шиндлер, сигурно ще се съгласят с него. „Бива го този Шиндлер, обяснява точно това, което мисля.” А онези, които преценяват обстановката по друг начин, сигурно ще стигнат и до съвсем други изводи.

Достоверно ли звучи оценката на БНД?

Една от обобщаващите оценки на Шиндлер вдигна тези дни особено голям шум. Във властовата пирамида на Путин се появявали пукнатини, писа списание „Шпигел”, позовавайки се на анализа на разузнаването. Според БНД възможно било поради икономически причини някои от олигарсите скоро да понатиснат Путин. Мигар БНД знае нещо, което целият останал свят е проспал? Двама познавачи, които навремето са работили за разузнаването, смятат този анализ за неособено убедителен. „Тъничък е”, казва единият, а другият си остава „дълбоко скептичен”. Първият припомня, че олигарсите дължат богатството си именно на Путин, че те и занапред ще имат нужда от неговата система и от неговата закрила, за да подсигуряват богатствата си. Ако направят фронт срещу Путин, може да изгубят всичко. „Изключено е”, казва вторият, БНД да разполага в Москва с такива топ-източници, които могат да докладват какво става по кремълските върхове.

Много рядко германското разузнаване е успявало да настани свои шпиони по върховете на властта в чужди държави. В Кремъл никога досега не е имало германски 007. БНД и до днес брои Русия за специална разузнавателна цел, но ударението пада върху „цел”. Тоест, има желание да се научи повече, обаче реализацията обикновено си остава незадоволителна. Така част от анализите се нагаждат към онова, което поръчителят очаква да чуе.

Новата централа на БНД в Берлин

Сигурно е едно: през близо 60-годишната история на БНД никога не са липсвали негови анализи за кризисните точки по света. Липсвали са обаче правилните изводи. С десетилетно закъснение историците установяват, че някои уж строго поверителни информации изобщо не са били верни. Това важи за редица световни събития като Унгарското въстание, съветското нахлуване в Чехословакия през 1968, Обединението на Германия и още много други. Шпионите понякога научават неща, които никой друг не знае, включително и засегнатите.

Политиците и разузнаването

Повечето германски канцлери не отдават голямо значение на анализите на БНД. Трябва да признаем обаче, че отмина и времето, когато докладите на разузнаването отиваха непрочетени в кошчето. От края на 90-години насам правителството разчита, че в тези доклади има някаква субстанция. Така де, човек никога не знае какво ще се случи.

Към БНД дипломираният историк д-р Хелмут Кол, според собственото му признание, практикуваше „здравословен скептицизъм”. Специално по отношение на властниците в Кремъл Кол се доверяваше много повече на личното си общуване, отколкото на шпионските анализи. Но дори и най-опитните политици понякога се заблуждават. Така например пред ръководството на ХДС през февруари 1991 година Хелмут Кол се подиграва на „необичайно наивните твърдения”, че Съветският съюз може да се разпадне и да се образуват „самостоятелна Руска и самостоятелна Украинска република с всичките им екстри”. Не мина и години – и тази прогноза се оказа обратното на наивна. Много прозорлива даже.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional