Свободата днес и тук 24 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

За кожата на един ягуар

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Георги Марчев, http://www.dnevnik.bg

 

 
 

"Две нощи не съм спал... Толкова съжалявам, толкова ми е мъчно", казва през сълзи ловецът Денко Цанков във вторник, попитан настоятелно от телевизионен репортер как се чувства, след като е застрелял ягуара Алонсо в ловешкия зоопарк в неделя. Остава впечатление, че мъжът е жертва на поредица от човешки грешки, заради които е бил поставен пред един-единствен вариант - да стреля. За убийството на този рядък вид животно обаче има уместни съмнения дали е направено всичко възможно да бъде спасен, например с упойваща стреличка или различна организация на цялата акция по залавянето.

Невниманието, грешните преценки и разкайването пред медиите не могат да са оправдание. Случаят обаче може и да приключи само до публичното порицание, защото няма ясни правила нито какво трябва да се прави в подобни ситуации, нито какви са наказанията за тях.

Според природозащитници ловецът може да получи ефективно до 5 години за убийство на застрашен вид, какъвто е ягуарът, но само ако се установи, че не е направено всичко възможно за спасяването на животното.

Странно, но факт

Възмущението и критиките по случая, препълнили социалните мрежи от четвъртък, бяха подкрепени и от снимка, на която се твърди, че Цанков позира заедно със застреляния ягуар като с ловен трофей. И подозренията на природозащитници, че спасителната акция всъщност е била сафари, изглеждат все по-достоверни. Четири дни по-късно реакция за кадъра от замесените няма, но няма и отричане, че той не е истински.

В процеса на изясняване на случилото се във фаталната неделя "Дневник" установи, че зоопаркът в Ловеч работи без лиценз вече година, но това не е проблем да извършва дейност. Градината се водела в процес на получаване на лиценз, докато изпълнява предписания. 
 Грешка след грешка

От разказите на основните участници се разбира, че има поредица от човешки грешки, довели до убийството на ягуара. Всичко започва със служителя, забравил да затвори вратата на клетката на Алонсо, докато я почиства. Гледачът е с три години опит, без нарушения до момента, и се обмисля дали да бъде наказан, каза през седмицата директорът на зоопарка д-р Феодор Вацов.

След това кметът Минчо Казанджиев дава началото на акцията - уведомява директора на Регионално управление на горите - Ловеч, Павли Богдански, каквито били "традициите до момента", и на призива се отзовават ловци от дружинките в "Абланица, Горно Павликени, Сливек, Радювене, Умаревци и още една". Общо около 50 души.

Основната опасност е била ягуарът да напусне границите на зоопарка, защото на няколко места в оградата имало пролуки, а на стотина метра се намира вилната зона на Ловеч, която в слънчевия неделен ден е пълна с хора.

Но няма обяснение защо изобщо е допуснато да има дупки в оградата. Защо ловците не са завардили точно тези дупки, за да не може животното изобщо да излезе оттам? Защо не е потърсена помощ от друг зоопарк, например софийския, или на природозащитни организации, които имат опит в подобни ситуации? Все въпроси, на които отговорът на кмета "какво ще направят природозащните организации" не звучи сериозно.

Пред "Дневник" директорът на столичния зоопарк д-р Иван Иванов потвърди, че колегите му от Ловеч не са потърсили помощ. Според него всяка градина трябва да има готови планове за действия при бягство на което и да е животно. Неведнъж и в столицата е имало подобни проблеми, макар че в последните няколко години няма такъв случай.

От разказите на основните участници в акцията в Ловеч се разбира, че на място е имало термокамера, трима ловци с пушки с упойващи стрелички, които са придружавали едва трима ловци с бойни патрони. Но Денко Цанков се е оказал сам, когато вижда животното, което по думите му се е опитвало да премине през пролука в оградата. Без време за размисъл го застрелва.

Според думите на ловците и директора на зоопарка упойващите стрелички можели да се използват само при добра видимост към неподвижно животно. Също така упойката действала от 3 до 5 минути след поставянето й. Но дали ягуарът Алонсо наистина се е опитвал да премине оградата, скрит зад храст, което да е наложило бърза стрелба, какъвто е разказът на единствения свидетел - ловецът Денко Цанков?


Самонаказание (ли)

Отговор на това ще търсят две проверки - на кмета на града и на Министерството на околната среда и водите, което издава лицензи на зоопарковете, основно свързани с условията на живот в тях. В отговор до "Дневник" от ековедомството посочиха, че от 20 зоопарка два не работят, пет са лицензирани - в Добрич, Пазарджик, Плевен, Кнежа и Димитровград, а останалите са в процес на повторно лицензиране или подготовка на документи, което обаче не им пречи да работят.  Зоопаркът в Ловеч е в процес на подновяване на документите.

"Лицензирането се извършва на 5 години, като към него при необходимост се описват условия, които зоопарка следва да изпълни", пише още в писмото. От министерството посочват, че последният лиценз на зоологическата градина в Ловеч е издаден на 15 юни 2008 г. със срок до 15 юни 2013 г. Сега част от предписаните условия са изпълнени. Паркът е първият в страната, която е изградил ветеринарна клиника.

Също така от министерството съдействали на общините по шест нови проекта за изграждане и реконструкция на зоопаркове. "Съвместно с гражданските организация се търсят възможности за настаняване на нови места на животни, отглеждани в крайно тежки условия. За последните пет години със съдействието на международни организации за защита на животните са преместени в подходящи условия четири големи котки (три лъва и един тигър), девет кафяви мечки и едно шимпанзе", пише още в писмените отговори до "Дневник".

От екоминистерството посочват, че все пак контролът върху работата на зоопарковете е на местната власт, защото общините ги притежават и стопанисват.

Вероятността обаче да няма никакви последствия и промени след случая в Ловеч е голяма. От отговора на министерството по-скоро остава впечатлението, че е по-добре общините сами да решават проблемите на зоопарковете си. Но как самият кмет на Ловеч, участвал активно в акцията за издирването на ягуара, сам ще установи собствените си грешки и ще се самонакаже?

В крайна сметка тепърва ще се установява дали действията в акцията са били достатъчно адекватни и дано това се случи бързо и качествено, а не отшуми с изчезването на публичния интерес към нея.

Алонсо ще бъде препариран и ще стане част от Природонаучния музей в село Черни Осъм. А едва ли е странно, че часове след застрелването на ягуара във "Фейсбук" се появи и инициатива "Аз подкрепям затварянето на зоопарковете в България", споделена вече от 1100 човека.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional