Свободата днес и тук 22 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Дилемата на гузния банков надзор

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Капитал

Вече два месеца КТБ е като котката на Шрьодингер - едновременно жива и умряла.

За вложителите перспективата се сменя от крайно мрачна до приятно розова - един ден чуват, че ще си получат всичко до последната стотинка, на другия ден "студен душ". А междувременно нищо не се случва. Защо?  

Какво например дава основание на Бойко Борисов да се изхвърли онзи ден по телевизията, че КТБ "трябва незабавно да бъде стабилизирана". Сякаш това е възможно.

И защо в същото време друг уважаван политик, омбудсманът Константин Пенчев, правилно отбеляза, че за да могат поне защитените вложители да започнат да получават парите си, БНБ трябва най-после да отнеме лиценза на банката и да започне процедура по несъстоятелност на банката - точно обратното на думите на Борисов.

Единият от тях говори безотговорно, но как да се ориентират хората кой е и какъв по-сигурен начин да се засилва недоверието към банките.    

Отговорност за това гигантско разминаване в очакванията има същата институция, която допусна проблема КТБ. Вече втори месец БНБ чака неизвестно какво, за да обяви, че капиталът на Корпоративна е отрицателен и да отнеме лиценза й.
 
Дотук се разбра, че КТБ от години е използвана като лична касичка на мажоритарния й акционер Цветан Василев, който насочвал средствата на вложителите към свързани компании, контролирани чрез подставени лица.

Стана ясно, че проблемните кредити са били прикривани с рефинансиране на принципа на пирамидите. Това се виждаше от публични данни отдавна, за злоупотребите признаха част от подставени лица на Василев, същото показват и одитни доклади за състоянието на КТБ, които БНБ крие.
 
С бездействието си централната банка поддържа илюзии. Че едва ли не КТБ е била управлявана добре, но е станала жертва на атаки заради злополучния конфликт между Василев и Пеевски.

Тази версия е удобна на банкера Василев, на мениджмънта на банката и на тези, които е трябвало да упражняват надзор. Удобна е на множеството експерти с депозити в КТБ, защото се надяват да си ги получат. Удобна е на Бойко Борисов, защото му дава възможност да се фука пред избирателите, че БСП ги разваля, той ги оправя (банките).
 
Но в бездействието, в безвремието и докато малките вложители напразно си чакат парите, БНБ не просто не пуска информацията.

Тя не пуска и контрола върху управлението на останалите в КТБ активи. И освен отговорна за кражбите по времето на Цветан Василев, след време ще трябва да отговаря пред вложителите и кредиторите за всичко, което се е случило с масата на несъстоятелността в сегашния бозав период.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional