Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Главнокомандващият на НАТО за Европа: Трябва да сме готови за зелени човечета

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. Дневник

Страните членки на НАТО трябва да са подготвени за т.нар. зелени човечета - въоръжени части без обозначителни знаци, които създават безпокойство, окупират правителствени сгради и притесняват населението. Видяхме това в Източна Украйна, където беше организирано руско население. И съществува опасността, че това ще се случи и в други източноевропейски държави.

Това заяви главнокомандващият на силите на НАТО за Европа Филип Брийдлав в интервю за германския вестник "Велт". Той подчертава, алианстът трябва да обучи полицията и армията в тези източноевропейски държави, за да могат да реагират на такава потенциална опасност.

На въпрос как може НАТО да реагира на енергийния натиск, който Русия оказва, Брийдлав обяснява за новата грижа пред алианса, а именно т.нар. хибридна война.

"Във военния жаргон става дума за DIME - Diplomacy, information, military, economy (дипломация, информация, армия, икономика). Русия прилага всички елементи от международното си влияние, за да предизвика размирици в други държави", обяснява той. "Виждаме Източна Украйна: Дипломатически Русия опитва да действа с аргумента, че властите в Киев представляват проблем. В информационния свят виждаме кампания за информация и дезинформация, която има за цел да маскира руските действия. Във военно отношение всеки ден виждаме движение на части, обстрелване през границата и вкарване в действие на всички отбранителни способности", допълва Брийдлав.

Главнокомандващият на силите на НАТО потвърждава пред "Велт", че по границата между Украйна и Русия има наистина много голями и силни руски части. "Наблюдаваме интензивни маневри на военните. Руски и подкрепяни от Русия сили се грижат за това, големи части от границата да се отворени. Всеки ден се осъществяват доставки на оръжие, автомобили, финансова подкрепа, които отиват при сепаратистите", казва Брийдлов.

На въпрос дали пред НАТО стои опцията да увеличи натиска над Владимир Путин с военна операция, той отговаря, че сред страните членки няма призиви за военни маневри. "Алиансът се е договорил да помогне на Украйна за отбранителните й способности и за реформите в сектора по сигурността. Някои държави помагат на Украйна в рамките на двустранните им отношения. Но в този момента, искам да подчертая, никоя страна членка на НАТО не иска военна намеса", подчертава той.

"Искам да припомня нещо: Когато НАТО вижда, че на територия на страна членка са навлезли чуждестранни сили, и когато можем да докажем, че става дума за агресивна намеса – тогава в сила влиза член 5 - военен отговор на тази агресия. Затова трябва да подсилим отделните нации, за да могат да идентифицират такива процеси и да реагират", допълва Брийдлав.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional