Свободата днес и тук 17 Август 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Говори Пловдив: С Русия ще направим нищо - както досега

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Пламен Асенов, специално за kafene.net

На фона на новите развития в България от година и половина насам, както и на фона на новите предизвикателства от страна на агресивната Русия срещу България, ЕС и НАТО, прави впечатление, че лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и Цветан Цветанов се изказват твърде неподготвени по част от най-важните въпроси, по които се изказват. Това е много вредно за страната, доколкото се предполага, че утре те, въпреки всичко, ще получат отново правото да управляват, а отново няма да могат.

И като управляващи, и като опозиция тия момчета очевидно се научиха донякъде добре да си пазят интересите, но така и не се научиха да бъдат истински политици в полза на страната и народа си.  

Бойко Борисов например през последната седмица не спря под път и над път да тръби колко хубав проект бил „Южен поток”, колко полезен за България и как ние сега губим от това, че работата по него фактически е спряла. И в същото време дава да се разбере, че утре – разбирай, щом ние, ГЕРБ, дойдем на власт – не само ние, българите, ще сторим всичко възможно работата по проекта да бъде възстановена, но и руснаците ще дадат всичко от себе си, за да изпълнят европейските изисквания, свързани с него и така да ни зарадват по братски.

Ще стане, ама в шестък – особено от страна на руснаците.

Разбирам как и защо Станишев и цялата му партия, воглаве с наследника му Миков, плюс АБВ на Първанов и Атака на Сидеров ги дрънкаха и ги дрънкат същите тия глупости – на тях за това им се плаща от Кремъл. Въпросът е обаче защо Борисов ги дрънка, след като уж е различен политик, божем – десен, член на ЕНП и прочие.

Никой ли не обясни на този човек, че реалностите в света вече са съвършено други и никакъв „Южен поток” тук никога няма да се строи. Така де, поне докато България е европейска държава. Това е защото - обяснявам за пореден път, въпреки че ми писна – Русия използва енергийните си доставки като едно от оръжията в тъй наречената „хибридна война” и разширяването на тези доставки на европейска територия е изключително вредно за европейското здраве, мир и демокрация. Такова разширяване вече няма да има, напротив, ако не днес, то утре предстои да започнат мерки по ограничаване на европейския пазар за руския газ и петрол.

Това с изискването „Южен поток” да спазва европейското законодателство, да се изпълнят нормите за защита на конкуренцията и прочие са претоплени манджи, новини от миналата година, те вече не са актуални, Брюксел в момента превключва на друга предавка в отношенията с руския агресор, а и Доналд Туск стана председател на Европейския съвет, тоест, президент на Европа. Може правата му да изглеждат сравнително малки, но в новите условия на конфликт с Русия влиянието му ще бъде доста по-голямо, отколкото на Ромпой досега. А полякът пък е известен радетел както на единната европейска енергийна политика, така и на по-твърдата позиция спрямо Москва изобщо.

Не по-малко сгафиха онзи ден и Борисов, и Цветанов в реакцията си по документа на военното министерство, който посочи Русия като страна, която, с помощта, естествено, на своята пета колона, води информационна война срещу България и фактически е основна заплаха за страната, документ, моментално цензуриран от комуниста-премиер Близнашки. Та по този повод Цветан Цветанов заяви, че не приема документа на военния министър – много кратко било времето на служебния кабинет, за да бъде той и умен едновременно с това.  

По-голяма глупост от тази, че политикът трябва да мисли и да се изказва за политиката само по време на мандата си, а ако той е кратък – по-добре изобщо да си мълчи, не бях чувал скоро. Пък и няма как да чуя, защото идеята на Цветанов е уникална.

От тази реакция могат да се извадят две предположения – човекът или никога не е бил вътрешен министър, или, ако е бил, подчинените му ченгета са го държали в страшно неведение за истинското положение в държавата, за това кой по какъв начин командва тук, кой на кого за какво плаща и т.н.

Според мен по-вероятният извод все пак е, че Цветанов никога не е бил вътрешен министър.

По същия повод патронът му Бойко Борисов пък отиде още по-далеч като се опита да се пошегува. „Ние трябва да имаме много ясна, точна и прагматична политика спрямо Русия и да не се поддаваме на криминални романи и филми от миналото за Щирлиц или който и да било, светът вече е в друга орбита, прагматично се решават проблемите” – каза Борисов в коментар за „Визия 2020”.

Да-а-а, в друга орбита е светът, само че тя не е онази от миналата година.

Както и подозирах, Бойко Борисов очевидно не прави разлика между това да правиш на хората смях и това да се правиш пред хората за смях. Защото иначе щеше да я направи в този случай, а не да ни пробутва желаното за действително.

Да, може на самия Борисов много да му се иска Русия да подхожда прагматично при решаването на проблемите, но всички виждаме, че истината е друга и тя подхожда свръхпрагматично, което означава - абсолютно егоистично. Точно като малко дете, Кремъл казва – това искам! И оттам нататък не се спира пред нищо, за да го постигне – лъже баба си, манипулира майка си, тръшка се пред баща си, рита, пищи, щипе, хапе, налита на бой на всички…..

А ако някой все пак продължава да нарича тази руска политика „прагматична”, то аз трябва здраво да си разтъркам очите и да се събудя, защото със сигурност съм проспал последните 55 години от живота си.

Ама не съм!

Чудя се как с тези момчета начело утре ще очакваме България най-после да отлепи от пистата с лепилото и да тръгне в някоя по-правилна посока от досегашната, например - нагоре.

Много се чудя също на Методи Андреев, който влезе в листите на ГЕРБ и евентуално утре ще стане дори вътрешен министър. Онзи ден той каза, че всъщност не е обвързан с партията и ще се махне веднага, ако усети, че ГЕРБ заиграва с ДПС. ОК, това го разбирам, макар че хипотезите, при които бъдещото управление, независимо дали самостоятелно на ГЕРБ или заедно с РБ, заиграва с ДПС, са повече от онези, при които не го прави. Защото иначе няма как да оцелее и ще трябва властта отново да се предаде директно в ръцете на комунистите.

Но за мен по-важният въпрос е какво ще направи Методи, ако усети, че ГЕРБ заиграват с Русия? И, още по-важният - какво ще направим тогава всички ние?

Най-вероятно – нищо. Както досега.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional