Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

НАТО трябва да се приспособи към тактиките на Путин

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Красен Николов, Медиапул

НАТО трябва да се промени, за да се приспособи към новите тактиките на Путин и да им противодейства ефективно. Това обяви от София ген. Джеймс Джоунс, бивш съветник по националната сигурност на президента на САЩ (2009-2010), бивш ръководител на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа (2003-2006) и бивш комендант на морската пехота на САЩ. Ген. Джоунс пристигна в България, за да участва в кръгла маса, организирана от Лабораторията за управление на рискове към Нов български университет.

Той говори за променените реалности на 21 век и предизвикателствата пред НАТО на фона на конфликта в Украйна. Ген. Джоунс е на мнение, че войната, която се води в момента, не прилича на конфликтите от изминалото столетие. ”През 20 век говорехме основно за противодействие с военни средства. Сега конфликтите се водят с пропаганда, саботаж и кибератаки. НАТО трябва да се приспособи към новите тактики на Путин”, коментира ген. Джоунс.

Според него с право западните лидери говорят за налагане на икономически санкции срещу Русия, защото те биха имали ефект върху Кремъл. Бившият високопоставен военен смята, че НАТО трябва да е готов да действа на този нов терен. ”Путин показа, че смята да размахва и енергетиката като оръжие”, каза ген. Джоунс.

Според него Западът е започнал да подозира за новата тактика на Русия едва в началото на 2009 година, когато Русия спря транзита на газ през Украйна. ”Главното оръжие на Русия е енергетиката. Путин се опитва да капитализира уязвимостта на Европа, която е особено видима в България. От 2009 година ЕС има огромен прогрес, но трябва да се направи още. САЩ и Канада трябва да помогнат на европейците да намалят своята зависимост”, каза генералът.

Ген. Джоунс смята, че личностите също са изиграли голяма роля в украинския конфликт. Той напомни за времето, когато президент на Русия бе Дмитрий Медведев. Джоунс обясни, че Обама и Медведев са поддържали отлични взаимоотношения, но после президент отново е станал Путин. ”Ние всички знаем как Путин гледа на разпада на Съветския съюз. Той мисли, че Западът е постъпил много, много лошо с Русия след това. Руският президент носи голяма отговорност за кризата в Украйна”, каза ген. Джоунс.

 

Той призова към по-голям ангажимент държавите, които граничат с кризисния район. ”Това има голямо значение за американското общественото мнение. Кризите фокусират вниманието върху съседните държави. Ако американците видят, че те не полагат никакви усилия, то те започват да си задават въпроса: ”Защо тогава ние да правим нещо?”, каза Джоунс.

Бумът в енергийния сектор

В този контекст той отвори темата и за бума на добива на шистов газ и нефт. ”Кой можеше да предвиди пред 6 или 7 години, че САЩ ще се превърнат в най-големия производител на газ в света. Скоро ще се превърнат и в най-големия производител на нефт”, коментира ген. Джоунс. Според него това напълно променя ситуацията със сигурността в света, а САЩ вече имат необходимите инструменти да помогнат на Европа.

”НАТО трябва да поеме лидерската роля по въпросите на енергийната сигурност, а САЩ трябва да обменят своята нова експертиза в областта на енергетиката с приятелските държави”, каза Джоунс. Според него е напълно реално и да се говори за изграждане на енергийна връзка на Европа с Ирак през Турция. ”САЩ и Канада трябва да помогнат на Европа да изгради една изцяло нова енергийна инфраструктура от юг”, каза ген. Джоунс.

В същото време генералът отчете, че САЩ все още нямат енергийна стратегия, която да адресира глобалните проблеми. Основната причина за това е, че бумът в американската енергетика е станал единствено благодарение усилията на частния сектор без участието на държавата.

НАТО трябва да въведе критерии за членство

Време е НАТО да изясни какви са изискванията му за приемане на членове, каза още ген. Джоунс. Така той отговори на въпрос, зададен от украинския посланик в България Никола Балтажи. Дипломатът попита дали НАТО трябва да даде ясна перспектива за членство пред неговата страна.

Балтажи коментира, че конфликтът в Източна Украйна е подействал силно на общественото мнение в страната му и голяма част от украинците вече са готови да приемат членството в Алианса. Ген. Джеймс Джоунс обаче избяга от отговор на този въпрос с аргумента, че той трябва да се адресира към отговорните фактори в НАТО в момента.

В същото време той обясни, че НАТО трябва ясно да каже какви са критериите му за членство – дали ще се преценява нивото на демократизация, развитието на икономиката или военното развитие на кандидатстващите за членство.

”НАТО трябва да изясни и какво означава партньорска държава. Трябва да има ясно дефиниране на това каква е разликата между партньорите и членовете на НАТО”, каза ген. Джоунс.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional