Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Какво (не) казаха партиите в изборната нощ?

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.dw.de

 

Това видяхме в нощта след вота: Борисов не каза дори дали смята да управлява; БСП призна разгрома, но не и грешките си; ДПС бързо се преориентираха от леви в десни, а Реформаторите не показаха единно отношение към ГЕРБ.

По предварителни данни в 43-я парламент най-вероятно ще влязат осем партии: една силно отслабена ГЕРБ; разгромена БСП; ДПС, което показа, че стига да пожелае може бъде и втора политическа сила; успешен, но полуразцепен Реформаторски блок; две националистически партии и една формация с неясен все още уж ляв профил, но създаваща очаквания за проруско поведение и даваща рамо на Борисов с категорични искания за „широка коалиция“.

Дали и какво правителство ще произлезе от сложното емоционално състояние на гласувалите българи ще стане ясно в следващите седмици. Това, в крайна сметка, е тема на съвсем различен разговор. И очевидно ще бъде обсъждана след мача на Реал Мадрид, който в изборната нощ се оказа приоритетен (по Бойко Борисов). Какво обаче казаха партийните лидери в изборната нощ? И по-важно - какво маскираха под многото изговорени думи?

Въпреки, че се похвали за пореден път като победител и отдаде по-малкото си депутати на трагедията в Горни Лом, която прекъснала предизборната кампания, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече изглежда слаб. Наред със загрижеността за държавата и мъглявите обяснения за национално съгласие, думите на бившия премиер съобщиха, че той не знае как да постъпи в създалата се ситуация.

От “искам да управлявам“ до “няма с кого“

Победителят каза, че няма да инициира преговори с която и да е друга партия, защото му поставяли условия, щели да искат от него компромиси и "никой не е заявил желание в този момент да преговаряме". В същото време декларира: "Искам да управлявам лично аз, не се страхувам". После добави, че е готов да си "сложи главата" и с другите да извадят България от кризата, но от малките партии "са длъжни да направят така, че да има стабилност". Протегна ръка към БСП, похвали ДПС, но се оправда с това, че партията, в която нееднократно е обяснявал как той взема решенията, нямало да му позволи да управлява с тях.

ГЕРБ отново спечели най-много гласове, но ще управлява ли? И с кого? Борисов не каза.

Видимо недоволен и силно объркан от резултата на изборите, Борисов, който обикновено заема категорични позиции (въпреки, че часове по-късно ги мени), не спомена никаква инициатива, която ще произлезе от него.

И още нещо - въпреки че говори повече от 40 минути пред журналисти и предрече “най-мрачния сценарий – още едни избори“, лидерът на ГЕРБ не каза най-важното – ще управлява ли държавата, за да я спаси от катаклизмите, които сам обрисува, или отново ще я направи заложник на собственото си его.

Разгром и концепт

На този фон БСП призна тежка изборна загуба и обяви, че тя ѝ отрежда мястото на опозиция, която обаче конструктивно ще подкрепя всички националноотговорни и необходими решения в новия парламент. "Днес много често се задава въпросът дали БСП ще участва в коалиция. До скоро се задаваше въпросът защо БСП участва във властта. Избирателите ни отредиха място на опозиция в този парламент. Това повелява ние да бъдем една конструктивна и лоялна опозиция, която ще подкрепя българските граждани с решения в законодателството", каза председателят на социалистите Михаил Миков. И за първи път ръководството на левицата поздрави ГЕРБ за спечелен вот.

Междувременно новият лидер на партията отказа да отговори на въпрос за приноса на предшественика си Сергей Станишев към разгрома, който БСП претърпя. После пък заклейми задкулисните договорки като най-големия проблем на политиката в България, но не каза дали участието на формацията му в подобни сделки е на път да я изтика като трета политическа сила. Не на последно място – Миков отказа да внесе яснота какво ще подкрепя като опозиция и ако зависи от него ще позволи ли да се стигне до нови избори.

Далеч по-пищен в изказванията си бе председателят на ДПС Лютви Местан. Провъзгласявайки, че е движението е първо по доверие сред ромите, той парира всички въпроси за евентуален купен вот в махалите и със същия сарказъм зад либерална маска поясни, че "отстоява концепта за ясен евроатлантически профил на управлението". По този начин Местан от политически ляв придатък сръчно се преквалифицира в десен такъв и представи формацията си като гарант за „ценностното мнозинство в НС“. “Могат да се съставят други аритметически мнозинства без ДПС, но говорим за ясен евроатлантически профил“, предупреди той.

Между предателството и трикове

Волен Сидеров предложи на социолозите да си скъсат дипломите

Подредени в класацията веднага след него партиите от Реформаторския блок не дадоха вид, че ще поемат „протегнатата ръка“. Напротив, те препотвърдиха ангажимента си, че колаборация с ДПС няма да има и изтъкнаха, че „няма как да предадат избирателите си“, неизпълнявайки обещания, които са поели. Това, оказа се, важи за половината ангажименти, или поне за половината от многоликата коалиция. След като отговориха уклончиво на въпроси дали ще си изберат единен лидер, но пък увериха категорично, че няма да се разпаднат в парламента, десните по стар обичай демонстрираха бързо различията си. Така например според лидера на СДС Божидар Лукарски ангажиментът, че РБ няма да подкрепи Борисов за премиер, се оказа „трик за вдигане на електората“, който часове след влизането в парламента се превърна в разказ за „национално отговорна партия, която не може да поставя такива условия“. Според Радан Кънев (ДСБ), подобно изказване е невъзможно да е излязло от устата на коалиционния му сподвижник.

В крайна сметка десните така и не уточниха дали смятат, наред с отстъплението от обещанията си, да приемат за трети партньор в евентуално управление с ГЕРБ и представения в НС „Патриотичен фрон“, съставен от националистически партии и съмнителни фигури с архонтски титли.

Пресконференциите в изборната нощ продължиха повече от четири часа. Междувременно анализ на фрагментирания и даден с неособено желание вот на българите направиха всевъзможни анализатори. Изговориха се безчетни думи. Най-рядко споменаваната беше „стабилност“. Въпреки, че върху нея бе изградена цялата предизборна кампания…


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional