Свободата днес и тук 22 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Борисов се солидаризира с атаките на Москва срещу България

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.mediapool.bg

 

Плевневлиев: За добрите отношения е нужна истина, а не пропаганда

 

Сн.: БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ и кандидат за нов премиерски пост Бойко Борисов скандално се солидаризира с атаките на Москва срещу България. След безцеремонните обиди, отправени от руски вицепремиер към служебния кабинет у нас заради отказа му от съветски военни самолети и последвалата официална позиция на българската държава, изразена чрез външното й министерство, че възприема тези коментари като опит за намеса във вътрешни работи на страната, Борисов нападна българското правителство.

"Аз дори не знам за какво спорят. Ако спорят за това, че трябва да купим един цял самолет втора употреба, съм против. Да купим някоя бръкма от Гърция и да се хвалим с един "Фантом“ е обидно за нашата държава. Освен това, ако искат споделена отговорност в рамките на НАТО, така както са подпомогнали много държави, да ни подарят една ескадрила. Във време, в което ние не можем да платим на Здравната каса и Порожанов казва всеки ден, че до края на годината не може да плаща вече, че няма пари в държавата, ние да отиваме да купуваме втора ръка "Фантом“ ми се вижда най-малко удачното да се говори в този период такова нещо, и най-малкото от служебен министър. Аз уважавам много Шаламанов, в прекрасни отношения сме, но те все пак трябва да знаят, че са служебни министри. Даже, според мен, не би трябвало и министри да се казват – назначени чиновници от президента", заяви Бойко Борисов на пресконференция в петък в отговор на въпрос на Mediapool.

Преди това каза, че българите са "за" добри отношения с Русия.

Бившият премиер пропуска факта, че собственото му правителството се готвеше да купи американски изтребители втора ръка, но от Португалия, и дава предварителна заявка, че бъдещият му кабинет ще преразгледа решението на служебното правителство.

Неофициалните коментари на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин в Тиутър по повод самолетите бяха последвани в четвъртък от официални критики на руското външно министерство към президента Росен Плевнелиев заради негативната му оценка към ролята на Русия в украинския конфликт.

В петък Плевнелиев потвърди желанието си за добри отношения и приятелството между българския и руския народ, но отбеляза, че за тях е необходима здрава основа - "истината, не пропагандната машина на една или друга институция".

По време на мащабен форум в присъствието на представители на НАТО в София, държавният глава коментира, че помага за добрите отношения между двете страни като казва истината за действията на днешното руско управление в Крим.

"Моята позиция е непроменена и е в защита на демократичните устои и ценности, които ще помогнат в дългосрочен аспект на българския и на руския народ да бъдат добри приятели", каза Плевнелиев.

Президентът и назначеното от него служебното правителство посочиха Русия като риск за сигурността на страната и призоваха многократно да се намали зависимостта от Москва в енергийната и военната област, което доведе до активизиране на руските провокации към София преди формирането на новото правителство.


Първо вицепремиерът Дмитрий Рогозин коментира в Туитър, че България се готви да смени изтребителите МиГ 29 със скрап от "американския бос", а след това руското външно министерство обвини Плевнелиев в "недопустими изявления в угода на моментната прозападна конюнктура".

В петък Плевнелиев потвърди позицията си: "Незаконното анексиране на Крим и дестабилизацията на Югоизточна Украйна, осъществена от Русия с използване на широк спектър от възможности - военна сила, дипломатически маневри, икономически мерки, пропагандна война, информационна кампания, включително и кибератаки, е факт. Украинската криза е момент на изпитание за всички нас, за Обединена Европа, за държавната сигурност и за народите, които са свързали своята съдба с демокрацията и нейните ценности”.

Бойко Борисов, "бракмите" и НАТО

Обявената от Бойко Борисов готовност България да се откаже от модернизацията на военновъздушните си сили силно контрастира на поведението на правителството му, което се готвеше да закупи изтребители
F 16 втора употреба от Португалия и то без провеждането на конкурс.

Оставката на правителството на Борисов обаче попречи на сделката.

Според експерти придобиването на подобни машини са един от малкото варианти България да модернизира бойната си авиация, която е несъвместима със силите на другите страни от НАТО, тъй като разчита на руските машини. Една от възможностите е такива машини да бъдат купени от Гърция.

Служебният военен министър Велизар Шаламанов заложи в стратегията си за развитието на сектора смяната на руските изтребители, но за да стане това е нужна дълга подготовка на проекта и санкцията на парламента, тъй като по закон военните поръчки над 100 млн. лева минават през Народното събрание.

В петък държавният глава Росен Плевнелиев за пореден път отбеляза необходимостта от технологично превъоръжаване и модернизация на въоръжените ни сили.

"Оперативната съвместимост със съюзниците е тотален приоритет и изпълнението на поетите съюзни ангажименти трябва да бъде гарантирано", каза Плевнелиев.

Той отбеляза приетата правителството Национална програма "България в НАТО и в европейската отбрана 2020" и призова за приемственост при реализацията й.

"Имаме програма, тя трябва да бъде изпълнена, независимо от това кой е на власт", каза Плевнелиев.

Помощник генералният секретар на НАТО Хайнрих Браус от своя страна посочи, че България ще получи пълната подкрепа на НАТО за изпълнението на целите, заложени във "Визия – 2020".

Военният министър Велизар Шаламанов отбеляза, че "за щастие България е член на НАТО и ЕС и ще реализира националната програма в сътрудничество със страните членки и с помощта на агенциите на НАТО и ЕС".

"Надявам се, тъй като текущото ни въоръжение е съветско производство, на плодотворно сътрудничество с Руската федерация. Това е нашето намерение. Какво ще реши ръководството на Руската федерация е тяхно право", каза Шаламанов.

Москва: България иска да въоръжи Украйна със старите си изтребители

На този фон в руските медии продължава пропагандната кампания срещу България. Пред "Независимая газета" военният експерт генерал-лейтенант Юрий Неткачев коментира, че бивши членки на Варшавския договор ще продадат на Украйна срещу символично заплащане военни кораби, самолети и хеликоптери съветско производство.

Генералът е убеден, че тъкмо затова България се отказва от експлоатацията на МиГ-29 и Су-25. "Българите ще купят американски Ф-16 втора употреба, а всички съветски самолети ще прехвърлят на украинската армия. Същото може да направят Полша и Словакия".

"САЩ и другите страни от НАТО явно са поели курс към милитаризация на Украйна", посочва всекидневникът.

В статията се припомнят изявления на украински държавници, че ред страни от НАТО доставят вече оръжия на страната. Правителството тогава отрича, "но както знаем, няма дим без огън", пише "Независимая газета" и цитира твърдения на проруските сепаратисти в Украйна, че силите на Киев използвали бойна техника чуждо производство.

Според руския аналитик Владимир Евсеев в Украйна се доставят"негласно" противотанкови ракетни комплекси, прецизни боеприпаси, средства за разминиране, хеликоптери и лека бронирана техника, а може да последват и пратки с излишни вече оръжия от съкращаваната международна военна групировка в Афганистан.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional