Свободата днес и тук 28 Септември 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Балцерович: Българи, дръжте политиците под напрежение!

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Интервю на Николай Цеков с Лешек Балцерович, http://www.dw.de

 

"Дръжте управляващите под постоянно напрежение, защото тях ги интересува главно собствената им популярност" - този съвет дава на българите световноизвестният полски икономист проф. Балцерович. Ето какво още казва той:

Без натиск от медиите и обществото промяна скоро няма да има...

Проф. Лешек Балцерович бе участник в състоялата се в София (5.11.2010) дискусия за последиците от глобалната рецесия. С него разговаря Николай Цеков.

"Дългите кризи обикновено се дължат на лошите политики на правителствата и централните банки, но се надявам, че този път те ще бъдат предотвратени", казва Балцерович. Бавното излизане на България от сегашната криза се свързва с липсата на реформи през дълги периоди от прехода и на обусловената от тях честота на държавните банкрути, убеден е той.

Реформите в България
са крайно необходими

От какво се нуждае България?

Световноизвестният икономист прави сравнение между родината си и България: "Преди 1999-та година като че ли България се справяше по-добре от Полша, но после ние направихме много реформи. В известна степен поляците по-леко понесоха кризата, но това се дължи на добрия банков надзор и липсата на катастрофални ситуации в миналото. Понастоящем дефицитът в полския бюджет е близо осем на сто, което е два пъти повече, отколкото е дефицитът в бюджета на България."

България се нуждае от реформи в администрацията, съдебната и пенсионната система, както и в здравеопазването, убеден е икономистът. Без натиск от обществото и медиите те трудно ще бъдат направени, защото политиците се интересуват главно от собствената си популярност, а тя винаги спада, когато започнат болезнени преобразувания, допълва още той.

Как да се ускори възстановяването?

Балцерович казва още: "В условията на криза икономиката и социалната сфера могат да намалят зависимостта си от спирането на банковото финансиране, ако България започне в много по-високи темпове и мащаби да усвоява отпуснатите и от Европейския съюз средства.

Според мен по-бавното излизане на България от кризата се дължи и на кредитния бум в предходните години. Ще мине още време преди рецесията да отшуми. Възстановяването може да бъде ускорено от една по-умела политика за подобряване на инвестиционния климат. От политиката на правителството в България зависи колко дълго ще продължи забавянето в икономиката й.”


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional