Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Президентът лансира управление чрез тематични коалиции при широко скроена програма

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Никола Лалов, Медиапул

 Единственият начин да имаме стабилно правителство в 43-тото Народно събрание (НС) е да се договори ясна програма за действие, която да е разписана по месеци и по която политическите партии да се обединят, коментира президентът РосенПлевнелиев в понеделник.

Той не смята, че всички партии биха се обединили около подобна програма.

"Абсолютно възможно е да има тематични коалиции, съвсем възможно е някои смислени мерки да се подкрепят от левите, а други от либералите. Това, че Народното събрание е пъстро, е заявка, че един широко скроен план за действие би могъл да намира различните си групи по интереси, които да го подкрепят в различни измерения", oбясни Плевнелиев пред репортери, след като откри Десетата световна среща на българските медии.

 

"Честният подход означава да се каже не кой какви постове ще вземе, а какво ще се свърши и около какво сме се обединили и ще остане настрана това, около което не може да се обединим. ", заяви държавният глава.
 

 

По думите му няма как цялата работа в България да се свърши за година или две, но има спешни задачи, около които да се формира консенсус и достатъчно представителство, така че да бъдат подкрепени.
 

"Трябва да има споразумение, което да бъде под формата на ясна програма за действие. То може да не бъде за 4 години напред, но поне за година-две напред да бъде достатъчно добре разписана. Всички искаме парламентът да си изкара мандата от 4 години и избраното от него правителство да бъде за 4 години и да се използва с доверието на българите", каза Плевнелиев.
 

Според него добрата първа стъпка за това е ясно разписана програма месец по месец поне за година-две напред.

 

"Да отидем на избори през януари и февруари за мен е недопустимо от гледна точка на желанието на народа и този вариант трябва да бъде избегнат. Желанието на всички европейски партньори е България да излъчи легитимно правителство. Избори в изборите ще бъдат доказателство за чисто партийни сметки, а единствената сметка, която е важна е тази на народа, който вече гласува", каза Плевнелиев.

 

По думите му ясната програма ще свърши много повече работа, отколкото раздаването на постове.

"Когато се постигне споразумение за програмата за действие в нейната конкретика, постовете ще дойдат от само себе си. Първо ще си зададем въпроса какво има за вършене, а след това и въпросът кой може да го свърши", добави държавният глава.

 

Той за пореден път посочи, че няма да участва в измислянето на каквито и да било коалиционни формули. По думите му трябва да се загърби реваншизма и партизанските битки и да се работи по национални приоритети.
 

ГЕРБ завърши миналата седмица първият кръг от преговорите с парламентарно представените партии и предстои да започне нови с потенциалните си партньори.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional