Свободата днес и тук 25 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ПИЛОНКИ, ПАПИОНКИ, ЛОРДОВЕ ИЛИ ДОПЪЛНЕНИЕ КЪМ СТРАТЕГИЯТА ЗА НАСЪРЧАВАНЕ НА ГРАМОТНОСТТА

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Любен ЛАЧАНСКИ

Знам, че животът е несправедлив.

Един се ражда висок, рус, със сини очи и неустоим чар. Зъбите му като рекламен продукт на “Колгейт”, а нозете на Баришников. Друг - оплешивява в пубертета и дере котки около изправителното училище в град Бойчиновци.

И двама за жалост се раждат в България.

България е бедна и безпътна държава. Без полезни изкопаеми и лауреати на Нобелова награда. С ужасно количество на ексхумирани вампири, чиито кости са изровени в името на световния кръволожки туризъм и борбата за мир.

Не е ясно дали кокалите на днес печелившите ни прародители са крепели някога грамотни мозъци. Това и националните корифеи на археологията не могат да потвърдят. Те обаче със захлас пеят стара ученическа песен в която се твърди, че едни двама братя от Солун измислили българската азбука. Сега на тази азбука пишат и в Москва и в Киев. Човеците от Москва и Киев обаче са врагове и се избиват по всички закони на терора, които дори и вампирите не са познавали. Град Солун се намира в нашата Южна съседка Гърция, в която българите ходим на курорт, а нашите циганки си продават бебетата. Циганките са по принцип неграмотни, но това не пречи на търговията, защото гърците говорят и пишат на техен си език и с техни си букви, на които и алфата и омегата не можеш да разбереш, без да си завършил Гимназията за древни езици и култури, която се намира посред женския пазар в София. София е столицата на България. България е все още член на ЕС.

Николай Бареков е депутат в Европейския Парламент от квотата на Република България. Той е роден в град Пловдив, живее на постоянен адрес в един лачен квартал в София и плаща 5 хиляди евро наем. Развежда се обаче с първата си съпруга в минимализираното градче Брезник. Отдъхва и се весели, като пие оригинално шампанско вино във френския курорт Сен Тропе. Споменатият индивид е български политик и обществен деец. Лидер е на парламентарно представена в 43-то НС партия. Партията се казва ни повече, ни по-малко “България Без Цензура”. Което ще рече, че в страната България съществува апаратът на цензурата. За непросветените и дипломирани в училището за проблемни  деца в град Бойчиновци ще споменем, че цензурата е контрол над изреченото или показано в публичното пространство мнение. Цензурата е многолика и гъвкава. Тя се регулира от хора и пари. Или от хора с пари. Пари са онези платежни средства, с които се купуват хляб, вино и избори. И други неща. Най-вече още пари...

Главен цензор в България е един чичо с папионка, /пеперуда от френски/ вързана около врата му. Артистично несресан и архангелски неразбираем като изказ. Симпатяга. Той е назначен пожизнено, защото е безконфликтно обтекаем. Когато някой псува и си показва задникът в телевизора в най-гледаното време, този артистичен чичо призовава народът да дебатира псувните и циците. Няма място обаче за дебат. Псувните са цветисти, а циците две... Какво да им дебатираш. Той е интелектуалец и не дава да се цензурират пошли и кървави филми, кошмарни рекламни слотове за диарични лекарства и дамски превръзки. Това щяло да наруши демокрацията. В просташките реалити-формати участниците се бият и призовават към сексуално насилие. Но това също не се цензурира. Новините обаче си се цензурират негласно навсякъде. От чорбаджиите на медиите. И това помага на демокрацията.

Този интелигентен човек хората нежно наричат Гого Папионката. Той не се обижда и чака ново поредно назначение. И той добре и демокрацията в разцвет. Заради това и вестниците никой не ги чете. Защото са кошмарни. За 10 години нито една страна не успя да унищожи с простащина печатните си издания. В България, родината на солунските братя Кирил и Методий, дали азбуката на стотици милиони хора -успяхме. Онези, които бяха непримирими, напуснаха страната. Гого и собствениците на медии останаха. На тях им е добре. Какво им е... Нищо лично, само бизнес. Пък и какво лошо има в заглавие като: ”Папагал в душевен дисконфорт - смята се за кокошка”. Новина... ”Самоуби се ходжата на Лили Иванова”, “Зам. главен прокурор се застреля”. Такъв е животът, несправедлив. Защо се стреля, след като може да се мисли за Лили Иванова.

За това бягат хората от България. Или поне онези, които могат да четат надписите за влизане и излизане. Но и за тях  се намира отмъщение. За де не се отпускат много сънародниците ни в чужбина, у нас е измислена форма за контрол и натиск. Това е “Агенцията за Българите в чужбина”. Абсолютно ненужна държавна структура в съвременните условия на живот. Тя е нежна издънка на покойния “Славянски комитет”, удобно място офицерите от ДС пред пенсия да получават добри пари.

Ама животът е не само несправедлив, но и неумолим. Ченгетата си измряха и от естествена смърт. Освен това облагите в тази Агенция не са кой знае колко големи, затова тя става ковачница на кадри, за голямата дембелска политика. Ето защо там е назначена и нежната амурна връзка на един партиен лидер. Гаджето му, на български... ако това е български, ама... Що за лидер е той, това е друго питане? Но момичето хубавко, стройно, върти едни очета, и не само тях и става за началничка. Според нея и споменатия мъжкар. Ама тя взе че преувеличи възможностите си. Пообърка един щатски университет с един колеж, един “Бъркли” с друг “Бъркли” и работата се запече.

Нейсе, подаде оставка... После написа обидено писмо до нацията, че така, като нея напускали достойните хора. Ама достойните хора не лъжат. Не твърдят, че са завършили университет в Монтана, като ни пробутват удостоверение от СПТУ в бившия Михайловград. Ама сега няма да се обиждаме... Прочее да сте чули нещо за оня мадама Калинка с образованието от Германия. Тя също беше несломим професионалист. После роди детенце, да й е живо и здраво. И тя, и да не се мота в пространството. Другите хора как го могат. Животът е несправедлив...

А има и няколко чевека, които още могат да четат в България. Не всички гледат “Вип Брадър”. Не защото там не се появява лорда Евгени Минчев, а по хигиенни причини. Макар че предаването  отговаря на всички изисквания на съвременната отврат. Цици, педали, алкохолици, нимфоманки, бабички от запаса и дори българо-съветска дружба. И побой имаше, и разкаяния и... даже един лорд.

Ей, това титлите за нищо ги нямаме в България. Почти като професорските и докторските. Пък и не знам, дали наистина трябва да изписвам пред Е. Минчев нещо друго освен Пз /Пазарджик/. Като на автомобилна регистрация. Знаем, че всичко в света може да се купи, ама за безкръвта трапанация и подменяне на индентичността в особено големи размери не бях чел дори и нашите вестници. Което е жалко и загуба на читатели естествено. От третия пол или от седмия, все тая. Освен това се надявам да се учреди и още една нова партия на титулованите особи. Мисля, че тази ниша в момента е хлабава, пък и нови избори предстоят.

А сега за допълнението, или анекса към предложението на МОН българските питомци да се научат на азбуката, а не само на интернет британски език, какъвто крещят по сокаците нашите мили юноши, ако не са много пияни, надрусани или не се бият по стадионите.

Госпожо временнен министър Коларова, знам, че сте разумен човек и наистина можете да направите добро предложение за повишаване интензитета не само на четенето или стратегия за повишаване на грамотността, което само по себе си е жалко наистина, дори и когато се погледнем в огледалото на тези над 1000 години. Става дума не само за четенето, уважаема г-жо временен министър, но и за разбирането след прочитането, което трябва да е свързан процес.

Моля, нека се направят промени в СЕМ.

В подбора на кадрите на началстващите лица, определени за промоция в правителството. И да се пристъпи към освидетелствуване на всички публични личности, които извършват пропагандна дейност в страната. Ясно защо... Нормален човек, който слуша, чете и гледа нормални неща не може да бъде априори генно-модифициран кретен. Или поне не всички, както се казва в една реклама по телевизията.

А телевизията е, тя е онова, което все още крепи страната да не се избие в тъмните часове на денонощието. Ами като приключат реалите-форматите и турските сериали, какво ще стане? На гражданска война ли трябва да наблегнем, та дано да се успокоят духовете на аналфабетите.

Ако има и други предложения, склонен съм да помогна.

Привет и на всички онези, които ще ми препоръчат да си гледам работата и да оставя свестните хора да се лигавят в медиите и по улиците.

Сигурно са прави. Но конфликтът в Украйна не е само газ и ансамбъл “Любе”. Зад него се крие и огромна доза посткомунистическа простотия. Нарочно инжектирана и с национализъм и подхранвана със сантимент. Всеки знае как се прави. Прочее прочетете текста отначало...


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional