Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

БНБ мълчи за достъпа до депозитите, отново прехвърли съдбата на КТБ на политиците

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. Дневник

Преструктурирането или оздравяването на КТБ е възможно, но ако Народното събрание направи промени в банковото законодателство. Това се разбира от днешното съобщение на БНБ, което бе оповестено във връзка с приключилия одит на банката.

Тази теза не е нова, след като в началото на кризата централната банка предложи специален закон за КТБ, по-късно промени в законодателството предложи депутатът от ДПС Йордан Цонев. И двата документа бяха отхвърлени преди да започне реално обсъждането им в парламента.

В средата на септември управителят на БНБ Иван Искров за пореден път обяви, че излизането от казуса е политическо.

От днешното съобщение излиза, че ако не се приемат допълнения или промени в действащите закони, на практика единственият изход за стоящата под специален надзор вече четвърти месец банка е отнемане на лиценза й. Такава прогноза по-рано през деня изказа пред БНР и бившият подуправител на централната банка Емилия Миланова. Нейното очакване е базирано на извадките от одита, известни преди днес.

"Други решения, сред които преструктуриране и/или оздравяване на КТБ, са възможни, ако Народното събрание в рамките на законодателните си правомощия намери за уместно и своевременно приеме изменения и допълнения на действащото законодателство, включително и по отношение на ресурсното обезпечаване", се казва в съобщението.

Така на практика БНБ прехвърля на Народното събрание отговорността по казуса. Първият работен ден на новия парламент е понеделник, 27 октомври.

Централната банка в съобщението си не реагира на призива на Европейския банков орган до 21 октомври да започне с изплащането на депозитите от двете затворени банки. За препоръката се разбра във вторник сутрин, а тя е била отправена на 17 октомври до БНБ и Фонда за гарантиране на влоговете в банките. От органа посочиха, че ако се окаже, че депозитите не са налични, то тогава трябва да се сезира фонда за това, а той да започне да ги изплаща.

В същото време се разбира, че до края на октомври одиторите трябва да осчетоводят по международните стандарти надзорните отчети. Тоест тогава ще стане известно дали КТБ има отрицателен капитал, при което законът задължава БНБ да отнеме лиценза в срок от 5 дни. Това означава, че е възможно подобна стъпка да бъде предприета в първите дни на ноември. При такова развитие по закон изплащането на гарантираните депозити - до 196 хил. лв. трябва да започне до 20 дни след отнемането на лиценза.

Досега БНБ неотклонно е защитавала тезата, че изплащане на депозитите може да започне, според българското законодателство, едва след отнемането на лиценза на една банка. Освен това е известно, че сумата, налична във Фонда за гарантиране на влоговете, не е достатъчна за изплащане на гарантираните депозити.

В средата на месеца служебният финансов министър Румен Порожанов обяви, че "при всички положения в началото на ноември, след излизането на оценката на банката и решението за нейното бъдеще, ще се пристъпи към изплащане на гарантираната част от влоговете в поставените под специален надзор Корпоративна търговска банка и дъщерната й "Виктория".

От окончателния одит на КТБ, извършен от три одиторски компании, се разбра, че загубите от обезценки на активи на банката надхвърлят 4 млрд. лв., а едва 13% от кредитния портфейл е покрит с валидни обезпечения.

Междувременно тази сутрин депутатът от ДПС Йордан Цонев съобщи, че изготвеният от него и колегата му Делян Пеевски законопроект за КТБ, поръчан от лидера на ДПС Лютви Местан, и ще бъде внесен в парламента още на едно от първите му заседания.

От обявената публично част от одита на КТБ днес се разбира и че две трети от отпуснатите кредити е за лица без дейност.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional