Свободата днес и тук 14 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ТЪЖНАТА ИСТИНА НА ГОСПОДИН БАРОЗУ

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Николай Флоров

 България е вече част от Европа, но старият въпрос си остава: европейска държава ли е България? Господин Барозу  очевидно е изказал неволно откровение: «Аз мисля, че едно от най-големите постижения на европейския континент беше разширяването на ЕС. За минута си представете, че тези страни не бяха се присъединили към ЕС. В този случай нямаше да обсъждаме Украйна. В този случай може би щяхме да обсъждаме България или Балтийските държави.»

До тук председателят на Европейската комисия е прав – България стана част от Европа само защото беше приета. Най-естественият аргумент в тоя случай е географски – България е част от континента още от самата поява на името Европа, което е част от източна Тракия. По онова време никъде другаде на континента не е съществувало съзнание за континентална общност. Бавно през вековете това осъзнаване пълзи от изток на запад. Искам да кажа от напредналия Изток към дивия Запад.

Днес ситуацията е съвсем друга – България и Румъния са част от старите териториални апетити на Руската империя, която в основата си  е анти-европейска, макар и основана от европейци (германци).  Срещу нея стои Отоманската империя, заради която сме пропуснали светлината на европейското Просвещение.

Тук трябва да припомним още веднъж известните клишета на идеите от епохата на европейското Просвещение, тъй като на Балканите те се изучават като вносни, но са откъснати от историческата еволюция на района и в частност на България и Румъния.

Какво означава да пропуснем тази така наречена епоха на Просвещението? В основата си тя дава идеята, че човек може да опознае света чрез разума си, чрез наблюдение, измерване и класифициране на природните феномени. От тук и огромния интерес към ботаниката, минералите, светлината и цветовете. Но епохата на Просвещението означава също опознаване на човешката природа, а заедно с това и създаване на институции, действащи чрез разум и морал и създаващи условията за смисъла на човешкия живот и човешкото щастие. Така законите, администрацията, икономиката, образованието, здравето и добрия живот стават част от целите на Просвещението. 

Двете империи, просъществували най-дълго и най-болезнено на гърба на България, са Руската и Отоманската. БЪЛГАРСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ ДНЕС ПРЕДСТАВЛЯВА ПРЕКРАСНА ИЛЮСТРАЦИЯ ЗА НАШАТА ПРОДЪЛЖАВАЩА ЗАВИСИМОСТ ОТ ТЯХ.  Късметът едната империя да надделее над другата не означава независимост дори и днес, когато официално сме част от ЕС.

Господин Барозу трудно може да проумее този факт, тъй като той знае да защитава свободата и независимостта си, а не да чака някой да му ги поднесе. Този път късметът е на наша страна, но той няма да трае дълго, ако не знаем да го защитаваме.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional