Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ГЕРБ и ДПС възкресяват модела "Кой"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Стоимен Войнов, http://www.dnevnik.bg

 

 

 
 

Първото заседание на бюджетната комисия в парламента постави началото на поредната версия на модела "Кой" и неговата банка КТБ, този път с гласовете на ГЕРБ и ДПС. 

В противоречие с всички действащи закони и здравата логика, депутатите на Ахмед Доган (да, знам, че Лютви Местан е оперативният председател на ДПС) и Бойко Борисов са приели проект за решение, което ангажира парламента "в срок до 6 ноември да приеме промени в Закона за кредитните институции, които да задължат БНБ да предприема действия по оздравяването на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина" (точно това пише в гласувания текст, разпространен от медиите). 

В момента единствената такава банка е КТБ. Пак с гласовете на ГЕРБ и ДПС, веднага след това комисията решила да подкрепи и законопроекта за КТБ на Делян Пеевски и Йордан Цонев. 

В приетите решения има поне три огромни проблема:  

Първо. Предишното правителство падна, защото парламентът избра Делян Пеевски за шеф на ДАНС и това предизвика огромно обществено недоволство срещу модела "Кой" за източване на публични ресурси в частна полза на партиите и техните лидери. Символите на модела "Кой" бяха Делян Пеевски, като посредник между властта и парите и КТБ, като клиринг къща на политическите, медийни и икономически интереси в схемата. 

Днес, първото решение, което новият парламент се кани да гласува е спасяване на безнадеждно източената КТБ с пари на данъкоплатците и закон на Делян Пеевски за КТБ. Това показва, че моделът "Кой" не само е оцелял, а разполага с мнозинство в новия парламент.

Второ. Проекторешението на парламента отнема и малкото останала идея за независимост на централната банка, като я задължава да прави обратното, на това което законът и професионалната логика изискват - да не спасява банки с отрицателен капитал.

Трето. По същество парламентът се кани да издаде нещо като празен чек без покритие по повод на източените банки. Подобен закон би задължил БНБ да харчи пари, които тя няма. В условия на валутен борд емисията на пари е забранена на централната банка по закон.

Освен откровената си неграмотност и несправедливост, решението съдържа в себе си имплицитна заплаха за режима на валутен борд в България.

Ако решението на миналия парламент за Пеевски изкара на улицата хиляди хора на протест, още първото решение на новия парламент за КТБ развенчава всички илюзии за промяна. И ще струва на избирателите много скъпо. И в прекия, и в преносен смисъл.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional