Свободата днес и тук 02 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

БЪЛГАРСКИЯТ ХЕЛОУИН

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Коста Радев

             За разлика от разните му там западняци, ние българите не чакаме веднъж годишно да видим вампири, вещици, караконджули и цялата гама зловещи обитатели на паралелните светове. Ние постоянно  живеем в такъв паралелен свят. Измислили сме го, създали сме го, свикнали сме с него. Може би някои си го харесват дори. Е, понякога пищим,  когато ни ухапят по кесията; но само тогава. Да те хапят по меките и други части и да пищиш – това е гевезелък. Ние сме народ корав. Не можеш и да ни уплашиш. Денонощно от екраните ни преследват разни партийни вещици, от които същите тия западняци биха пропищели на секундата – но ние не. Мълчим насреща им, героически мълчим, свикваме с тях и тогава те стават вече съвсем безопасни. Стават част от нас или ние от тях – все едно. Наши хора. Може да е лошо, но от всяко лошо има и по, и най-лошо. Тъй че ще търпим.  Един хелоуин е, ще се издържи, пък ако ще и да е цял живот.

         Не вярвам някой търговец да предложи маски на любими политици, наред с обичайните призраци, сатани и свински глави. Твърде травмиращо би било, дори и за тези, дето са свикнали да зяпат телевизия. Представете си – звъни се на вратата в тъмна доба, отваряте – и насреща ви Пеевски. Или друго обичано име – по избор. Не, не; по-добре се заключете и не рискувайте. Колкото и да сте корав, човешкият организъм има предел на поносимост. Едно е да ви дели стъкленият екран, друго е среща на прага ви. Такава психическа травма може да докара непоправими увреждания на калени, железни терминатори – какво остава за обикновения гласоподавател като вас и мене.

         Що се отнася до вампирите – че кой в България им обръща вече внимание? Енергийните вампири тъй са ни засмукали, че ни оставят кръвчица само колкото да функционира тялото ни, за да ги храни. Затворете очи и си ги представете – пълзят, гърчат се отгоре ви и смучат ли, смучат, а зад тях се спотайват същите ония партийни сатани, дето денонощно мислят за вашето благо. Обикновеният вампир пие, пие кръв, пък си оближе устата и ляга в ковчега да спи няколко месеца и да смеле храната. Българските вампири не спят. Те смучат непрекъснато, и колкото повече смучат, повече ожадняват. Те са прокълнати никога да не усетят ситостта и нейната сладост. Вечен глад и жажда – това е тяхното състояние. Вампирус булгарикус е  описан от един стар флорентинец, Данте се казва; а той даже не е чувал за България, камо ли да е стъпвал в българския парламент. Ей това му се казва гениална прозорливост. Браво, Данте, ашколсун, Алигиери!

         Хелоуин вече е въведен като реална българска действителност. Нека западняците да му се радват и да се смеят, да си дупчат тикви и да плашат демоните с тях. След хелоуина всичко пак ще им е нормално. А при нас и през съботата, и след нея все ще си бъде хелоуин. Вечен. Българско изобретение.

         Хелоуин на живо.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional