Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

4 милиарда са страшно много пари

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
ИВАН ЕНЧЕВ, http://offnews.bg

 


Като най-беден в Европа, българинът е свикнал всекидневно да вижда и да пропуска покрай ушите си огромни суми, които като че ли му се струват напълно нормални: депутатската заплата е над две хиляди лева, „служебната кола“ на някакъв селски кмет е сто и тридесет хиляди, ремонтът на Цариградско шосе беше десет милиона, кръговото на Телевизионната кула – двайсет. И тук въобще не говоря за далаверите, в които всекидневно потъват подобни знайни и незнайни суми.

Представянето на цифрите с думи безспорно улеснява осмислянето на всички тези проекти. 

Реално депутатите взимат 2,000+ всеки месец, служебната кола струва 130,000, ремонтът и строежът - 10,000,000 и 20,000,000 съответно. Освен, че са трудни за четене, всички тези нули си остават 0 в главите на хората в метрото и автобуса.

Затова ще опитам да опиша „дупката“ в КТБ с по-материални термини, които да улеснят осмислянето на огромната далавера, в която ни вкара провалът на банката. Както стана ясно, ще бъдат загубени около 4 милиарда, 4,000,000,000 лева. 

Сметките долу са максимално опростени, за да не добавям екстра неизвестни към общата ни мизерия:

- 240 депутати, които взимат по 2,500 лева на месец, месечно изкарват 600,000 лева. За да избият дупката в КТБ, ще трябва да работят 555 години и половина.

- Ако наистина се намерят един милион безработни, за които да отворим работни места, държавата би могла да субсидира всяка такава позиция с по 300 лева в продължение на една година. Ако безработните са 300 хиляди, субсидията може да продължи 3 години.

- Банално, но ако всеки от 2.5-те милиона пенсионери получаваше кръглите 300 лева, с 4 милиарда биха изкарали половин година. Ако им ги дадем еднократно, всеки пенсионер ще получи коледен бонус от около 1,500 лева за подаръци.

- Да публикуваш книга, в тираж от 1,000 бройки (колкото м/у другото е тиражът на потенциалните, но не още утвърдени писатели) излиза 1,600 лева. Всеки гласувал на последните избори може да издаде по една книжка срещу тези 4 милиарда.

- Нова кола от среден клас излиза около 50-70 хиляди лева. КТБ ще погълне между 57 и 80 хиляди такива коли. Т.е. по един автомобил за всяко семейство във Варна.

- 10-дневна почивка в Куала Лумпур и Бали, Малайзия, излиза около 900 евро на човек. Ако всеки випуск, завършващ гимназия, се състои от около 40 хиляди зрелостници, бихме могли да си позволим да се освободим от шумотевицата на абитуриентските балове между 2015-та и 2025-та година.

- Тристаен апартамент в София, в нелош квартал излиза около 80-100 хиляди евро (160-200 хиляди лева). Ако в един блок има 6 етажа, с по 3 такива апартамента на всеки, КТБ ще ни струва 1,111 блока. Десетина квартала. Или Люлин и част от Младост.

- А къща с двор, в село близо до София (без ремонтите) е около 50,000 лева. При хиляда жители и около 250 къщи, КТБ се равнява на грубо казано 320 големи села. Или 4 областни града.

- Ако пък бяхме сложили тези пари на депозит в нормална банка, при условията предложени на физически лица, щяхме да си строим по едно Цариградско годишно само от лихвите.

- Международно, с тези пари можем да наемем една четвърт от Албания, една трета от Македония или половин Молдова за една година.

И нека сега се замислим сега какво толкова по-велико за правене има човек, за да скрие или открадне толкова много пари. Плод на каква фантазия и амбиция е „дупката“ в КТБ, че да бъде справедливо разпределена върху всеки от нас. 

Дали наистина не си струва да подкрепим тези визионери, чиито мечти очевидно се простират отвъд къща, кола, образование и пенсии. 

И ако наистина знаеш какво да направиш с 4 милиарда лева, не заслужаваш ли, наистина, пълно доверие и любов, с които да ги оползотвориш? 4,000,000,000 са страшно много пари бе, пичове…


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional