Свободата днес и тук 24 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"Пробиви в стената" - Националната галерия показва портрети, рисувани в лагера Белене

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.dnevnik.bg

 

Изложбата "Пробиви в стената", събрала портрети на лагеристи, рисувани от художника д-р Петър Байчев в продължение на почти пет години престой в Белене, ще бъде открита от 18 ч. днес в Националната художествена галерия.

Изложбата е част от инициативата "25 години Свободна България" и ще бъде открита от президента Плевнелиев, проф. Ивайло Знеполски и от Веселин Байчев, син на д-р Байчев.

"Пробиви в стената" ще се опита да запълни съществуващата празнина в българската историческа памет относно случилото се в комунистическите трудови лагери, казват организаторите. Това ще стане, като се покажат автентични портрети на български граждани, репресирани от комунистическия режим по политически и биографични причини, както и рисунки, изобразяващи моменти от техния мъчителен живот в "концлагерна България".


Авторът на ценните портрети д-р Петър Байчев ги рисува в продължение на почти петте години от своя престой в Белене, като успява да ги запази и изнесе след излизането си през 1954 г.

"Свидетелстване не с думи, а с изображения, пренасящи до нас през времето части от самата текстура на човешките същества, затворени зад бодливата тел", е обобщението на  проф. Ивайло Знеполски за изложбата.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional