Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

На МВР и целият държавен бюджет няма да му стигне

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Самуил Димитров, http://www.segabg.com

Бездънна яма


Трябва да се слагат камери в колите на КАТ и по селата, да се вдигат заплати, да се строи ограда на границата, да се купуват нови коли

СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ

Въпреки огромния си дефицит, МВР има планове и да обновява автопарка си. Тази идея заедно с ежегодните допълнителни финансови инжекции сочат, че ведомството не се е научило нито да харчи, нито да планира както трябва.Задават се яки разходи в Министерството на вътрешните работи, при това на фона на огромната дупка в бюджета там. Още преди да е навъртял и 20 дни стаж като министър, Веселин Вучков постави диагнозата - пари няма. Той посочи като недостиг между 210 и 216 млн. лв. Тази сума обаче ще скочи до небето.

Според министъра кризата с бежанците гълта огромна част от бюджета на МВР. Сметките на предшественика му Йордан Бакалов показват, че месечно за охрана на границата се харчат по 1.2 млн. лв. Освен това последните данни за изпълнението на бюджета на МВР сочат, че не само се харчи неразумно, но и не се получават достатъчно доходи от собствени дейности - глоби, санкции и наказателни лихви, както и приходи от собственост. МВР получава едва половината от сумите за наложени глоби - 26.9 млн. лв., при планирани приходи от 50.7 млн. лв. Сходна е ситуацията и с приходите от собственост - 42.6 млн. лв., при план от 79.6 млн. лв.

Министърът явнонаправи сметката "без кръчмаря"На заседанието на правителството в сряда премиерът Бойко Борисов мина на "ръчно управление" и възложи на Вучков, първо, всяка проверка на КАТ да се заснема с камера. Всяка! Това означава огромна инвестиция в оборудване на колите на "Пътната полиция". Другият вариант е проверката да се прави под стационарна камера, което изисква увеличаване и на техния брой.

"С колегата в Естония разговарях - решили са 100% въпроса с корупцията по пътищата", каза Борисов, но не каза каква е била сметката на Естония, нито обясни на Вучков откъде да вземе пари.

Премиерът нареди и още един гигантски разход, с който да бъдат ловени битовите престъпници: "Второ, сложете камери. В тези села, като сложите три камери на трите ъгъла на селото и като мине колата утре, ще ги намерите". На колко села колко камери трябва да се сложат "на трите ъгъла" също не беше съобщено в числа. Но от отговора на министъра се разбра, че след две седмици пилотно ще бъдат монтирани камери на две пътни артерии в малки общини, като едната е в Червен бряг. Останалите населени места обаче ще почакат, освен ако другите министри не проявят солидарност.

"Бежанският натиск е огромен, а идва зима и разходите ни са огромни и трябва солидарност. Без пари ние не можем да го удържим. Разбира се, икономии ще направим, ще направим преструктуриране на щатовете", намекна за още средства министър Вучков.

Големият проблем всъщност е, чередуващите се правителства не успяват да "налучкат ваксата"как срещу огромните инвестирани средства данъкоплатците да получават сигурност. Затова вече е практика на фона на цялата каша от дългове, дупки в бюджета и актуализации изобщо да не се говори за качеството на охрана на обществения ред и полицейско разследване. От години се знае, че МВР успява да разкрие едва 1/3 от най-масовите престъпления - кражбите, което си е плачевна статистика, откъдето и да го погледнеш. Неведнъж са го казвали от прокуратурата, признава го и самото министерство в годишните си отчети.

Въпреки това бездънната яма МВР гълта още и още. Може парите в държавата да са на червено, но за МВР винаги ще се намерят. При предишното правителство на ГЕРБ това бе най-обгрижваното ведомство - през няколко месеца се искаха кога 20, кога 50 млн. лв. за "гориво и смазочни материали" или "задължения към доставчици". Редовен номер беше и отпускането на пари за членството в Шенген, за което уж бяхме все готови, оставаше само да се удари боята на една ограда.

Оттогава времената не са се променили - всички следващи вътрешни министри продължиха да си просят милиони и ги получаваха. Инепрекъснато ни информираха, че МВР е пред фалитКакто и в момента. И никой не бива да се заблуждава, че министерството ще се задоволи със 125-те млн. лв., които му готви актуализацията на бюджет 2014 г. Това е само първата стъпка, а оттук нататък ще става все по-зле.

Само довършването на оградата ще струва около 40 млн. лв. по сметки на главния секретар Светлозар Лазаров. Може и да не стигнат. Към тях трябва да се прибави и обновяването на автопарка на министерството. Още не били уточнени марка и цена, но ставало дума за 1000 автомобила.

Нов товар ще се окаже и връщането на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) в МВР от ДАНС, където бяха пратени в изгнание за повече от година, тъй като Цветанов фаворизираше структурата и бе поставил начело приближения си Станимир Флоров. Именно той преди няколко месеца заяви, че дори да има законови промени, бопаджиите трудно биха се върнали в МВР, понеже в ДАНС им плащали повече пари. И замириса на увеличение на заплати. Неутралният, а и твърде вероятен сценарий в този случай е парите да се вземат от бюджета на ДАНС.

Освен това само до началото на юли тази година МВР е платило50 млн. лв. обезщетения на пенсионирани служителиТова са онези прословути 20 брутни заплати, които всеки служител взема на изпроводяк от министерството. Поне половината от сумата бе дадена с нарочно постановление на кабинета, тъй като средствата не бяха заложени в първоначалния бюджет.

И като стана дума за бюджет, трябва да се подчертае, че планът за 2014 г. предвиждаше малко над 999 млн. лв. В уточнения план обаче числото се промени и скочи на 1.87 млрд. лв. В тази сума не влизат допълнителните ежегодни финансови инжекции. Т.е. ако се прибавят цитираните досега бъдещи разходи, както и задължението от поне 125 млн. лв., бюджетът със сигурност ще отиде доста над 1 млрд. лв., а може би ще постави и нов рекорд.

Вучков ще трябва да се оправя и с една гореща тема, завещана от Йовчев - увеличението на заплатите. Т.е. новият министър се изправя пред сериозно социално напрежение и евентуални полицейски протести. Той вероятно ще се опита да си осигури подкрепата на някои от по-малките синдикати в системата. Те бяха изключени от т.нар. социален диалог с един текст в новия Закон за МВР.

Сегашната кризисна ситуация с бюджета на МВР впрочем е системна практика, а резултатът е винаги един и същ - не стигат средства и за противодействие на престъпността, а наличните изтичат безсмислено в неведоми джобове и начинания. Чудо ще е, ако някой успее да разруши тази матрица.

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional