Свободата днес и тук 20 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Русия в паника. Търси се необходимият грешник.

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Александър Спасов

 Изненада ли е това, което се случи на срещата Путин – Ердоган? Едва ли. Кризата в Русия набира скорост не с дни, а с часове. Хаосът е пълен. Висшите държавни структури губят ориентация, управляемостта не само на обществото, но и на икономиката намалява не с дни, а с часове.

 Няма да са малко тези, които биха ме обвинили в лъжа, в опит за манипулация на това, което се случва. За това ще си служа само с данни от руската  преса и от официалните становища на руските държавни институции. В днешния „Ведомости” московското Министерство на икономическото развитие коригира прогнозата си от преди три месеца за средногодишния курс на долара в рубли за 2015 год., като го повиши от 37,7 руб/$ на 49 руб/$. Това е корекция с цели 30% само от септември до днес. Като имаме предвид, че цените на нефта и газа са свързани с долара, става очевидно, че Русия е в невъзможност да формира коректно основни критерии за ефективността на своята икономика. А и новата прогноза крещи от наивност. Само два часа след нейното оповестяване рублата се срина до 52 за долар, а еврото достигна немислимите до съвсем скоро  64,75 рубли. Излиза, че от министерсството очакват рублата да крепне през 2015 год, а не да отслабва. Толкова наивно, та чак глупаво допускане.

 Но както се казва, злото никога не идва само. По изявления на представители на същото министерство прогнозата от септември, че изтичането на капитали от Русия през 2014 год. ще достигне до 100 милиарда долара е завишена на 125 млрд долара. Корекция е направена по същия показател и за 2015 год, като там сумата е нараства от 40 на 90 милиарда долара. Коригирана е и очакваната през септември годишна инфлация от 7,5% на 9%, а за 2015 г. От 5,5% на 7,5 %.

 Тежък проблем е и разработването на добър бюджет за следващата година. До сега той се балансираше при цена на нефта от 95 долара за барел. Днес тя е под 70 долара. Русия произвежда дневно 9 млн барела нефт. Приходите за всеки един пада с 25 долара, или годишно постъпленията намаляват с над 82 млрд долара. Подобна е и тенденцията с газа.

 На този етап Русия няма алтернатива на тези приходи. В същото време сърдитото дрънкане на оръжие от нейна страна струва пари. Страшно много пари. Крим струва пари. Донецк, Луганск са гладни. Сталинският гладомор е на една ръка разстояние. А когато стомасите застържат от глад, хората  озверяват. Путин усеща, че съвсем скоро ще му запари под краката. Тогава Русия ще му се види тясна. И той трескаво търси изход. Ако някой очаква, че някога ще признае колосалните си заслуги за сегашното дередже на родината си – лъжете се. За това пряко сили той трябва да открие необходимия грешник. То не бяха упреци към Америка, иронични подмятания към ЕС, флиртове с Китай, с Индия, с Южна Африка, с Бразилия. Стигнахме и до днес, когато душманина за Путин е малка България, която го препънала за Южен поток. Заяви го при срещата си със събрата си Ердоган. А кризата не чука на вратата на Русия. Тя върлува в нея. Сега Путин ще почувства грешката си, като разбере, че от враговете, които насила се опитва да си създаде, можеше само да спечели. И печелеше. И съвременни машини и съоръжения, и храни, ако щете. Какво му остава? Да извади от нафталина запорожците и москвичите? Да възстанови ГУЛАГ? Не! Има много по-елегантен и полезен ход. Да си върви. Да си върви и да не се връща!


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional