Свободата днес и тук 20 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Очертава се президентско вето върху национализацията на пенсиите

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Владимир Йончев, http://offnews.bg

 

 

Вето на президента върху евентуалното решение за национализация на пенсиите се очертава като все по-вероятен изход от кризата, възникнала след срещата на Бойко Борисов и синдикатите в неделя вечер. На нея беше огласена идеята за прехвърлянето на личните партиди за пенсии към НОИ.

Шест асоциации изпратиха писмо, в което рязко се обявяват против готвените промени.

Писмото е адресирано до 7 институции, но най-напред е президентът. Макар в писмото да не се споменава думата "вето" то може да се тълкува като молба за налагане, защото президентът на практика няма друг инструмент, с който да спре поправките.

Писмото е подписано от 6 асоциации на работодатели и инвеститори. И други работодателски организации готвят такива писма до президента, научи OFFNews.

Предложението за прехвърляне на пенсиите стана повод за напрежение между ГЕРБ и Реформаторския блок. Представителите на РБ гласуваха "Въздържал се" на обсъждането в Бюджетната комисия и обявиха, че ще гласуват "Против" в пленарната зала.

В социалните мрежи вече се организира протест срещу национализацията под надслов "Да кажем "Не! на кражбите!"

Въпреки това днес Менда Стоянова отново защити предложението на ГЕРБ.

За готвените промени първоначално беше обявено, че за е подписан меморандум между синдикатите и премиера, но вчера се разбра, че Бойко Борисов не е посмял да сложи подписа си под скандалния документ.

По личните вноски на родените след 31.12.1959 г. са се събрали около 8 млрд. лева.

"Хората ще бъдат подведени. Ще си върнат парите в НОИ и нито ще имат онаследяване, нито ще имат втора допълнителна пенсия, обясни вчера бившият социален министър и шеф на НОИ Йордан Христосков в предаването "Референдум" на БНТ.

Губи НОИ, защото към него ще се прехвърлят задължения, които не може да изпълни. Печелят синдикатите, защото успяха да наложат да се замрази пенсионната възраст, вместо да нарасне - макар и с 1 месец. Печели и ГЕРБ, защото ще си осигури един ресурс, с който да закърпи бюджета сега и следващи години от това, че ще излъжат хората и част от парите ще потънат в НОИ, каза Христосков.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional