Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Старо куче нови работи не учи

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Тони Филипов, д-р, http://reduta.bg

 

Прераждането е въпрос единствено на вяра. Можеш да вярваш, че съществува прераждане, можеш и да не вярваш. Прераждането на жив човек пък е въпрос на фантазия. При по-богата фантазия можеш да си въобразиш, че някой човек, на 55 години човек, се е преродил и е станал нов човек. Лично на мен не ми достигна фантазия за такова нещо. Бях склонен да допусна, че пиарите на този човек са успели да му обяснят колко важно е да промени някои от видимите и дразнещи страни на поведението си. Например, че ако си мълчи малко повече, може и за философ да мине. А като говори, вече не може… Но последната „Панорама” окончателно ме убеди, че и това е от сферата на фантазията. Интервюто му в „Панорама” беше направено по рецептата на вещиците от „Магбет”. Малко истини, много лъжи, чиста дезинформация, дестилирана демагогия, автентичен популизъм, малко фасони на обида… И всичко това опаковано в народняшки простоговор.

Плам пламти, котел бълбукай!

Адска смес, мехури пукай!

И лъжите, и хвалбите са с толкова ниска резолюция, че човек само да не го мързи и веднага ще ги разгадае… Но повечето хора ги мързи.

Бих посъветвал Бойко Василев да не го интервюира. Не му се получава. Говорят на различни социолекти и не се разбират.  Бойко се стъписва пред арогантната самоувереност, пред грандоманските изхвърляния, пред баджанашкото отношение към европейския елит на Бойко. Буквално губи дар слово пред тази политическа еманация на националната рустификация.

Опитах се да се поставя на мястото на Бойко Василев. Трудна работа. Няма вариант, освен директно да му се казва: Лъжете, преиначавате, наставяте… Но и това едва ли ще го смути.

След изявата на премиера Борисов в „Панорама” Николай Слатински написа: „За мен изобщо не е фатално, че бърка Джон с Джим и газът с газта. А че убива самата представа у хората какъв трябва да бъде съвременният държавник; че сваля политическото ниво под всякакви разумни, мислими и допустими прагове; че профанизира и опростачва управлението и го превръща в пародия и цирк, а властта - в играчка за дилетанти, позьори, шмекери и безнадеждни импровизатори...”

Цитирам Слатински, за да не цитирам себе си. Навярно помните какво съм казвал, че и повтарял. Че не са страшни Борисов и Цветанов, тях все някак ще преживеем. По-лошото е, че след тях всеки Сульо и Пульо ще реши, че може да управлява държавата. Бих искал да не съм бил чак толкова прав, ама…

Общото ни минало с Борисов ни учи, че няма какво да очакваме. Положението може и да не се влоши още, но няма и да се подобри. Това му се казва загубено време. Поддържане на статуквото във всичките му измерения – от политическите до чисто битовите. Е, това си има и хубавата страна - че няма с какво да ни разочарова вече. Той всичко каквото можа, го направи… Ако бях на безопасно място бих се забавлявал да го гледам още един мандат как се учи да управлява държава. Ама не съм. Всъщност, той не се учи да управлява. Той се усъвършенства в политическото интригантство, в задкулисните договорки, в говоренето на многопластови неистини… Цялата технология на балканския начин на правене на политика, един нов правешки хитрец, но от Банкя.

Няма нито една реална реформа от първия мандат на Борисов, на която можем да се позовем, за да поокуражим надеждите си. Когато го избрахме за пръв път за премиер, колегата Сотиров писа: „На малко нещо се надявахме, голямо нищо получаваме…” Сега нямаме право дори да се надяваме. Този път изборът ни беше информиран. Много ограничен, но информиран.

Най-голямата измама е в представата на някои българи, че Бойко е нещо различно от статуквото. Борисов е пазителят на свещения граал на българската политика – запазването на статуквото. Фактът, че Борисов не разкри нито една далавера на тройната коалиция, а кабинетът Орешарски не разкри нито една на Борисов, а сега Борисов на свой ред се отблагодарява само с общи фрази, показва, че той перфектно се е вградил в статуквото, станал е част от политическата класа и се грижи тя да пребъде във властта.

Четири години в предишния си мандат той лягаше и ставаше със Станишев и тройната коалиция. И така, както Станишев беше виновен за всичко, накрая го разкарват по съдилищата за един „секретен” доклад, който половин София беше прочела. Нищо от далаверите на царското управление и тройната коалиция не се изкара на мегдана. Само общополитически лафове. Борисов е част от статуквото. Той беше допуснат до върха, защото беше оценен като полезен за господарите. Иначе щяха да го смачкат като сукнян молец…

Лятото, когато пак извади предизборния лъжовник, отново се заканваше: „Ако, вика, пак дойдем на власт, "голям реваншизъм ще има към сегашната власт". Искаше да каже, че ще им търси сметка, а излезе, че ще им гони карез. Както и да е. Закани се да прави анкетни комисии: „За Лясковец, ще има за мрежите, откраднати по границите, ще има за "Авиоотряд 28" как са харчили по $50 хил. в Сидни да отидат на опера, няма да им се разминат…"

Напротив, ще им се разминат! Сигурен съм не защото виждам в бъдещето, а защото помня миналото. От 2009 и други години. И тогава Борисов се заканваше, заканваше… Даже много хора затова му гласуваха. Но неговите закани имат тази особеност, че си тежат на мястото. Където ги каже, там си остават. И БСП и ДПС се държат като напълно невинни. И той на свой ред се държи като невинен. Но така е то! „Само докато помниш, си виновен.” И понеже няма кой да им напомня, та хептен лесно стават невинни. 

Министър Добрев разправяше, че фирми, свързани с тройната коалиция, откраднали 1,5 млрд. лева около АЕЦ „Белене”. „Това, вика, се равнява на еднократно повишение с 20% на всички пенсии.”

Обаче гарван гарвану…

Ще кажа нещо, което може да прозвучи еретично. Не реформите са най-важното, а борбата с корупцията. Няма такива реформи, които да не могат да бъдат пробити от апашката евристика на политиците и приближения им бизнес. Парите ще продължават да потъват като вода в сух пясък. КТБ беше съсипана с цел да бъде доограбена. Да сте чули Борисов да каже нещо за вина и виновни? Хвали се как изплатили на вложителите 3 млрд. от нашите пари! И едва ли не Спасител. Да, де, ама беше вчера и дори късопометни като нас помнят как обясняваше, че управителят на БНБ Искров му звънял, но той не му дигнал: "Искров ме беше търсил и аз не вдигам, защото не исках да се забърквам. Станишев ми написа есемес: "Моля те да се чуеш с Искров". И аз ги набрах..."

«Не исках да се забърквам...» Думи на Спасител!

А спомняте ли си как точно когато всички бяха на нокти пред възможността и ПИБ да последва КТБ, Борисов говореше, че държавата е във фалит и трябва да вземем 5-6 млрд. заем от МВФ? Което към оня момент си беше бензин в огъня… Радан Кънев написа: „Борисов в хора на врачките, създаващи паника. Приказките за 5-6 млрд. заем от МВФ подклаждат паниката сред гражданите и са лишени от всякаква финансова логика…”

Спомняте ли си, че в края на 2011 г. Борисов обеща, че до февруари 2012 г. ще пребори контрабандата? Резултатите от тези мазни борби са налице: През 2010 г. например са хванати 250 млн. къса цигари, а през 2012 едва 25 млн.

Заинтересованост? Некадърност? И двете. Управление на користното невежество. И ще продължи да бъде такова.

Не разбирам какво наложи така по спешност да се променя пенсионната система. Защо сега и защо така бързо. Но сценарият като че ли е същият като при КТБ. На заседание на МС (стенограмите се публикуват!) Бойко посъветва реформаторите да погледнат сметките на частните фондове, преди да ги защитават. И няма никакво значение дали има какво да се гледа, или всичко е наред. Интригата е пусната. И тя, от устата на премиера, е достатъчна да подплаши народа и той да се юрне да пълни сметките на НОИ. Не мога да ви кажа кой ще спечели от това, но няма да се учудя, ако е Кой. Всички налични в НС турски депутати като един гласуваха за промяната.

Играта с ДПС е другата голяма измама на Борисов. Реформаторите май почнаха да се усещат. След гласуването Найден Зеленогорски заяви от трибуната: "Отзад има нещо скрито, господа!"

Плувай, плувай, в басейна риби нема…

От залата иронично, но съвсем справедливо, му отговориха: „Честито!”

Казах, че Бойко няма накъде да ни разочарова. Но пред реформаторите има широко поле за изява. И все по-нереална изглежда възможността те да стимулират реформаторското действие на кабинета? Четете протоколите на МС и ще видите какво лакейско поведение държат министрите, всички министри:

Например при обсъждането на чепа, пардон, хъба, дето ще го туряме във Варна, Бойко разхвали пред министрите си плана така, както и циганката не би могла. И попита Калфин:

Г-н Калфин, виждаш ли слабости в моя план?

Калфин: Няма слабости.

Г-н Лукарски?

- Няма никакви слабости.

При обсъждането на приватизацията на частните фондове:

Борисов: Ненчев, някъде да виждаш нещо недемократично….

Ненчев: Не, никъде…

Това е положението, Минке!

През 2011 г. Кунева каза за управлението на Борисов: „Това е комикс, това не е политика.”

То продължава да е комикс, но тя вече няма перцепции за това…

Преди изборите Радан констатира горчиво: „Борим се за доверието на Борисов и за подхвърлен от него къшей власт. Като ловни кучета около трапезата на господаря…”

Успех, господа! Толкова сте комични в заплахите си да пуснете кокала, че този път наистина ще ни образувате хумороиди...


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional