Свободата днес и тук 23 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ГЕРБ минус реформаторите е равно на Орешарски

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Любен Обретенов, http://clubz.bg

 

Ако блокът напусне управляващата коалиция това почти сигурно означава край на правителството

Снимка Архив Клуб Z

Любен Обретенов

Един от основните рефрени, повтарян от висшето ръкводство на ГЕРБ е, че отговорността за управлението е

именно тяхна. Този референ на моменти звучи особено силно и дори леко язвително към останалите коалиционни партньори. Малко преди Коледа финансовият министър Владислав Горанов заяви, че партии с по 5-6% могат само да подкрепят или да не подкрепят това, което казва ГЕРБ. Вицепремиерът Румяна Бъчварова пък обясни, че има много възможности пред управлението ако една от партиите оттегли своята подкрепа.

И Горанов, и Бъчварова визираха най-вече Реформаторския блок, а изказванията им бяха по повод разминаванията между двете формации, относно пенсионния модел. Чисто формално двамата са прави - ГЕРБ има най-много депутати в парламента, техен е и мандатът, с който е съставено правителството.

В политиката обаче формалното и реалното често се разминават, а 2 и 2 не винаги е 4. Реформаторите имат много по-слаб резултат от ГЕРБ на последните избори. Но именно тяхното присъствие в мнозинството е фундаментът, благодарение на който стана възможно съставянето на правителството. Ако в ГЕРБ са добри политици би трябвало да си дават сметка за това.

Защото правителство, в което отговорността се носи само и единствено от ГЕРБ вече имахме. И ще е трудно да се твърди, че то бе успешно. В първия мандат на ГЕРБ успехи имаше само в строителството на различни обекти и инфраструктурни проекти. Демокрацията и обществената атмосфера като цяло обаче в голяма степен бяха разрушени.

Нека си представим какво би се случило ако реформаторите напуснат мнозинството. Вярно е, че ГЕРБ на теория може да потърси подкрепа от други партии. Очевидно е, че в такъв случай ще се разчита на ДПС. Дори сега движението е патерицата, която от време на време подпира мнозинството, както се случи, например, с регламентирането на възможността пари от пенсионните фондове да отиват в НОИ.

Общественият престиж на правителство, в което участват ГЕРБ и ДПС, ще бъде точно толкова висок, колкото бе и престижа на правителството на Пламен Орешарски. Почти сигурно е, че ако реформаторите бъдат заместени от ДПС това ще възобнови протестната вълна при първото спорно решение на новия кабинет. А такива решения със сигурност ще има и те едва ли ще се забавят особено дълго.

Реформаторите са съвкупност от няколко малки и скромни партии, които обаче представляват най-активната част от българското общество. Протестърският вот срещу модела #кой в най-голяма степен получи парламентарно представителство именно чрез тях. Доколко блокът успява да изпълни очакванията на избирателите е отделен въпрос. Засега обаче общественото доверие у реформаторите е достатъчно голямо, за да е пределно ясно, че евентуално тяхно излизане от управляващата коалиция означава край на кабинета.

ГЕРБ има 84 депутати, а Реформаторският блок 23. Отговорността за управлението обаче е 50 на 50. В най-добрия случай.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional