Свободата днес и тук 23 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

В опит за цензура КФН наложи рекордна глоба на "Капитал"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.dnevnik.bg/

 

 

 

В първия работен ден на годината Комисията за финансов надзор (КФН) е наложила на "Икономедиа" АД, (издател на "Капитал", "Капитал Дейли" и "Дневник") рекордната санкция от 150 хил. лв.
 
Отделно от това издателството е глобено с още 10 хил. лв. заради отказа на работещи в него журналисти да разкрият източниците си на информация.

Комисията налага глобите като използва законодателството против пазарните манипулации, каквито не са настъпили в резултат от публикациите на вестника. В съобщение до медиите издателите казват още, че "санкциите са без прецедент, и като предмет, и като размер и

имат ясна цел - да затворят устатата на медиата, която от години алармира за нередностите във финансовия сектор

Общата сума се равнява на тримесечните заплати на всички журналисти в "Капитал".

До този момент КФН не е налагала толкова голяма санкция, а общата сума на глоби за т.нар. пазарни манипулации през цялата 2013 г. напр. е по-малка от тези спрямо "Икономедиа".

В наказателното постановление на КФН с рекордната глоба от 100 000 се цитират жалби от "Водстрой 98" АД и "Промишлено строителство холдинг" АД, за които редакцията твърди, че са контролирани от депутата от ДПС Делян Пеевски*, а КФН обявява твърдението за невярно и се позовава на декларацията му пред Сметната палата.

От документацията по казуса се вижда, че двете фирми, които според КФН са несвързани помежду си и с депутата, синхронно са подали жалбите си на една и съща дата, носят поредни входящи номера и съдържат изречения с идентично съдържание.

"КФН атакува медиите, които заговориха за и разкриха банковата криза, нейната дълбочина и действителни измерения и неспособността на отговорните институции и политици за категорична и решителна реакция, т.е.

вместо да се атакуват и санкционират причинителите на нестабилността, се стреля по вестоносеца

коментира адвокат Александър Кашъмов. Той е специалист по правото на достъп до информация, защитник на свободата на словото и представлява "Икономедиа" по цитираните дела. Кашъмов допълва, че КФН наказва критично говорене към властта и засегнатите от решенията й, което представлява цензура.

От "Икономедиа" припомнят, че масираните действия на КФН срещу компанията започват от лятото на 2014 и редакцията е "бомбардирана с десетки писма, съдържащи обвинения за нарушения и искания за разкриване на източници на информация".

В края на миналата година КФН откри подобни преписки и срещу още две медии - сайтовете mediapool.bg и bivol.bg.

"КФН не реагира нито на източването на КТБ, нито на други сериозни отклонения от добрите практики, за които "Капитал" е писал и ще пише. Вместо да работи за стабилността и за доверието към финансовата система, комисията предприема

екстремни действия срещу медиата и това само показва степента на институционалната криза, в която се намират финансовите регулатори

коментира Галя Прокопиева, изпълнителен директор на "Икономедиа".  

"Икономедиа" ще обжалва санкциите в съда. В допълнение ще сезира международните медийни организации за това, че България все по-решително се присъединява към страните, в които институциите са използвани за упражняване на цензура.

* През март "Капитал" публикува информация за "Водстрой 98", според която дружеството от малка сливенска фирма се превръща в гигант след като е придобито със заем от КТБ. След това тя участва в консорциуми, изпълняващи проекти за общо 600 - 700 млн. лв.. Нейна дъщерна фирма е "Промишлено строителство холдинг" АД. А години преди рухването на КТБ "Капитал" публикува множество материали, позовавайки се на официални данни, които разкриха порочните схеми на работа на банката  - пример, който сега се дава и от политици, и от банкери, и експерти.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional