Свободата днес и тук 19 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Лош ден за путинофилите

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Веселин Желев, http://www.clubz.bg

 

Стомахът на народа е врагът на диктаторите

След инфлацията на рублата, идва инфлацията на доверието в Путин. Снимка БГНЕС

Веселин Желев

Днес е лош ден за путинофилите в България. Казвам путинофилите, защото тази компрадорска прослойка, завещана ни от времената на Варшавския договор, СИВ и Студената война трябва да бъде различавана от изконното българско русофилство.

Очакваното омекване на Европа пред Русия не се случи. Положението остава твърдо. Санкциите остават. И ще са тук, докато Русия не смени поведението си спрямо Украйна. Няма и следа от примирение с анексията на Крим. ЕС продължава да я смята за незаконна.

Дори “русофилска” България подкрепя всичко това. Виж тук какво каза външният ѝ министър. И италианската социалистка Федерика Могерини, която води европейската дипломация, не оправда източните надежди за смяна на курса. Да, тя предизвика стратегически дебат на тема “Какво да правим с Русия” и резултатът му беше, както сама тя обобщи:

“Започването на стратегически дебат не означава смяна на нашата позиция. Връзките ни с Русия могат да се променят, само ако споразуменията от Минск се приложат”.

Точка. Какво означава това? Че ако управляващите в Москва не променят поведението си, рублата ще продължи да потъва спрямо долара и еврото. Че инфлацията ще се засилва. Че животът ще става все по-скъп за братския руски народ.

И неговото велико търпение има граници. Това, което управляващата го каста от КГБ изглежда не осъзнава, е, че той вече не е съветски народ. Да, повече от 70-годишен съветски манталитет не се променя бързо. Но в последните 25 години руснакът имаше възможност да пътува, да купува, да сравнява и да види света извън “широка страна моя родная”.

Всеки диктатор, опиращ се на голия национализъм, има един непобедим противник – стомаха на своя народ. Дори когато този стомах е руски и е в неравна борба с необятната руска душа. Дори Русия, която “умом не понять”, все някога ще трябва да прогледне с помощта на стомаха си, че я лъжат.

Другата лоша новина за Кремъл е, че Европа, макар и мудно, осъзна, че няма смисъл да си говори с него, а с обикновените руснаци. За това тя ще направи свои новини, вероятно телевизия, на руски език. У нас ще я разбират дори “Атака” и лявото крило на БСП.

Това е по-лоша новина от санкциите, защото ще гарнира инфлацията на валутата с инфлация на идеологията. Тези, които си спомняме падането на Берлинската стена, знаем, че я събориха не танковете и ракетите на НАТО, а информацията, която се процеждаше през контрола на цензорите. За нея “бронебойни патрони няма открити, няма открити”.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional