Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Прокуратурата не е изпратила исканата от Швейцария информация по случая "Бисеров"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Лора Филева, Радина Колева, в. Дневник

Прокуратурата не е изпратила допълнителната информация, поискана през ноември от швейцарските власти във връзка с разследването срещу бившия председател на парламента и бивш депутат от ДПС Христо Бисеров. Това заявиха от швейцарската служба по правосъдие в отговор на запитване на "Дневник".

Вече три седмици въпросите към държавното обвинение, като например кога е изпратено искането за разкриването на банковата тайна на Бисеров и доведеният му син, остават без отговор. От прокуратурата преди време заявиха, че на главния прокурор Сотир Цацаров не може да се поставя срок. Днес от пресцентъра казаха, че "не могат да отговорят на въпросите".

От източници в Брюксел "Дневник" научи, че през декември на последната им мисия преди доклада

експертите на Европейската комисия (ЕК) са поискали
да получат повече информация за развитието на делото "Бисеров"


и други наблюдавани казуси лично от главния прокурор, но тогава Сотир Цацаров беше на посещение в Китай и не са могли да се срещнат с него. (До този момент от държавното обвинение не са дали каквато и да е било информация какво точно е правил главният прокурор на тази визита и с кого се е срещал). 

В началото на декември Швейцария опроверга Цацаров, че разкриването на банковата тайна е единствената причина, за бавенето на разследването срещу Бисеров, заради което той напусна всички политически постове. Такова изявление главният прокурор направи в началото на септември в интервю пред БНТ. Впоследствие стана известно, че по времето на изявлението му, искане до Швейцария все още не е било изпращано. От швейцарската служба по правосъдие отговориха до "Дневник" през декември, че искането е постъпило месец по-късно през октомври, но е било непълно. Заради това

в края на ноември е поискана допълнителна информация,
но такава така и не е постъпила до сега


Разследването срещу бившия заместник-председател на ДПС и на парламента започна през ноември 2013, а той и доведеният му син Ивайло Главинков бяха обвинени в пране на пари, финансови и данъчни престъпления. 

Делото срещу Бисеров се наблюдава в следствения отдел на Софийска граска прокуратура. И двете звена се ръководят от наложени от Цацаров магистрати, свързвани с близки връзки с ДПС - Христо Динев и Петьо Петров, който е известен в съдебната система като Петьо Еврото. Именно при Петров Цацаров праща всички ключови разследвания.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional