Свободата днес и тук 20 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ПАСЕ ПРОДЪЛЖИ САНКЦИИТЕ СРЕЩУ РУСИЯ!

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Лъчезар Тошев

Късно вечерта на 28 януари 2015г. Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа дебатира оспорените пълномощия на делегацията на Русия в Асамблеята.

Докладчикът на Комсията по мониторинг Щефан Шенах (Социалист от Австрия) внесе доклад по въпроса с който предлагаше смекчаване на санкциите по огтношение на руските депутати, възстановяване на правото им на глас, но запазване на някои лустрационни мерки за тяхно участие в мисии на ПАСЕ. 

По доклада му бяха внесени 29 предложения за поправки.

Ключова за решението на Асамблеята беше поправка № 28, внесена от Маргус Хансон (Естония), Кристофър Чоп (Обединото Кралство), Валериу Гилечи (Молдова), Игор Колман (Хърватия), Ром Кощрица (Чехия), Инезе Либина-Енгере (Латвия), Керстин Люндгрен (Швеция), Райт Марусте (Естония), Питер Омциг (Нидерландия), Габриела Пецкова (Чехия), Кимо Саси, (Финландия), Хиора Тактикашвли (Грузия), Еджидиус Варейкис (Литва), Роберт Уолтър (Обединеното Кралство), Свитлана Залишчук(Украйна), Кристина Зиеленкова (Чехия).

 

С тази поправка в предложения проект за резолюция на ПАСЕ се внасяше изменение възстановяващо досегашното положение.

Съгласно поправката, членовете на руската делегация би трябвало да останат и занапред без право на глас, без право да имат членове на Бюрото на Асамблеята, на Президенската комисия – на председателите на политическите фракции, на Постоянната комисия и на делегациите на ПАСЕ за наблюдаване на избори и делегации по други поводи! 

Мотивът е, че вместо подобряване на положението, Русия продължава агресивните си действия срещу Украйна.

Към това предложение смекчаваща под-поправка внесе Педро Аграмун (Испания, ЕНП), който предложи пробационен период в който санкциите да действат – до откриване на априлската сесия на ПАСЕ. 
 

Ако през този период, Русия отбележи прогрес в подобряването на ситуациията в Украйна, санкциите може да бъдат преразгледани и правото на глас на делегацията да бъде възстановено!

 

При гласуването под-поправката получи подкрапа от 165 депутати, 27 бяха против, а 17 се въздържаха. 

Така коригираната поправка №28 беше подложена на гласуване и беше подкрепена от 148 депутати, 64 бяха против, а 6 се въздържаха. 

Руската делегация не участва в гласуването, тъй като според правилника на ПАСЕ, делегация чиито пълномощия са оспорени, не може да гласува, когато Асамблеята решава дали да приеме или не, нейните пълномощия.  

Поправка №28 беше подкрепена от четирима от членовете на българската делегация (от общо 6 представители с право на глас) - лидерът на българската делегация Джема Грозданова (ГЕРБ), Антони Тренчев (РБ), Валери Симеонов (ПФ) и Хамид Хамид (ДПС). Против беше само един - Валери Жаблянов (БСП).

При гласуването на окончателната резолюция по този въпрос, българските депутати гласуваха по същия начин.
В подкрепа на Поправка №28 и финалната резолюция гласува и Жолт Немет - лидер на унгарската делегация в Асамблеята и останалите 4 членове на унгарската делегация. Нито един унгарец не застана в подкрепа на Русия !

 

В хода на дебатите докладчика Щефан Шенах внесе устна под-поправка предлагаща, да се допусне руско участие в Постоянната комисия на Асамблеята. 

Това е намален състав на ПАСЕ, който между сесиите може да действа от името на Асамблеята, която после одобрява тези решения. За да се допусне устна под-поправка, която не е внесена по установеният ред, е възможно ако 10 или повече членове на ПАСЕ не възразят на това. 
В този случай със ставане прави, повече от изискуемият брой възразиха на поставянето на гласуване на това предложение и под-поправката на Шенах не беше гласувана!

 

За окончателната Резолюция 2034/ 28.01. 2015г. на ПАСЕ гласуваха 160 депутати, 42 бяха против, а 11 се въздържаха!

След гласуването, пред руски медии ръководителят на руската делегация в Асамблеята Алексей Пушков заяви, че руските депутати напускат ПАСЕ до края на годината и няма да сътрудничат в нейната дейност! Ако правата им не бъдат възстановени до следващата сесия, ще напуснат окончателно Съвета на Европа.

 

Със своето решение взето с огромно мнозинство, ПАСЕ защити принципите и ценностите в името на които беше създадена на 5 май 1949г.и отхвърли опитите за превръщането и в организация на политическия опортюнизъм! 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional