Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Говори Пловдив: Добрите идеи като бял задник на нудистки плаж за афро-американци

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Пламен Асенов специално за Faktor.bg http://www.faktor.bg/

Преди пет-шест години написах книгата си „Оксиморонният свят”. Не я търсете по книжарниците, излезе само в сто екземпляра, за приятели.

Но когато четях коректурите разбрах, че от този напълно сюрреалистичен текст всъщност действителността те гледа право в лицето. И написах на корицата, че, за моя собствена изненада, се оказах писател-реалист. 

Сега не смея да прочета „Оксиморонният свят” отново, за да не разбера, че реалността не просто е застигнала, но дори и надминала целия абсурд на куб от книгата. 

Не, никого не изненада, разбира се, официалната декларация на украинския парламент от 27 януари, с която Киев обяви Русия за „страна-агресор”, а сепаратистите в Донецк и Луганск за „терористи”. Ако в това изобщо има някаква изненада, тя е, че декларацията идва малко късно, всъщност нещата си стоят така още от самото начало и това е ясно на всички.  

Обаче виж, истинска изненада е, че в България, някак пропуснахме да научим повече за тази декларация от нашите медии, които иначе много обичат истината. Те не се заеха напоително да информират обществеността за нея. Нито се захванаха самоотвержено да я коментират. Не поканиха Митю Гестапото, Тримата глупаци, Мата Хари и други прекрасни анализатори издълбоко да я анализират. Не, те се направиха, че такава украинска декларация не съществува. 

Сигурно защото тя наистина не съществува в руските информационни средства, откъдето нашите черпят знание и мъдрост.

Много хора не обръщат внимание, но това е важно. Напоследък повечето български медии, кой знае защо, дори когато става дума за новина от Брюксел, посочват руски източник, през който са я взели.

Може би поради липса на пари те не назначават хора с основните европейски езици, за да превеждат от източника, а си превеждат сами от руски? `Щото нали руския ние, българите, си го шпрехем от деца, той ни е като втори роден. 

А може и да е точно обратното. Може това постоянно позоваване да е част от договора, по който разни български медии получават пари от кремълската служба за пропаганда?  А може дори и напълно безплатна за Кремъл да е цялата работа – само заради онази искрена любов към Русия и руската пропагандна кауза, която в България май наистина никога не угасва. Знае ли човек.

Виж, за сметка на това от същите медии научихме доста подробности за желанието на БСП Европа най-после да спре с гадните санкции срещу любимата на българите, кротка и толкова красива Русия с нейната богата култура. За мен беше изненадващо брилянтен един от аргументите на нашенските путиноиди – санкциите са излишни, защото чрез тях не променяме мисленето и политиката на Путин, а само влошаваме положението на горките обикновени руснаци, които страдат от тях.

Признание с половин уста, че политиката на Путин е ненормална? Глупости, това е само тъпа пропаганда, дотам самозабравила се, та не си дава сметка какви ги брътви.  

Всъщност този аргументи сме го чували от всички диктаторски режими, срещу които има санкции. Вижте Куба, вижте в Северна Корея – там ченгеджийско-партийният елит наистина продължава да благоденства, а „обикновените хора” да страдат. Но нали добре знаем, че при кой да е социализъм, включително и при сегашния руски национал-социализъм на Путин, нещата са си такива и хората страдат, независимо дали със санкции или без.

От друга страна, защо приемаме априори, че тъй наречените „обикновени хора” са невинни за ситуацията и страдат мърцина? Нали самите те си излъчват диктаторите,  те си ги подкрепят, те си ги слушат и те им се радват. В Русия например 80 на сто от хората одобряват политиката на Путин спрямо Украйна.

Съжалявам, но това не е позиция на невинни!

Като споменах любимата си Северна Корея….Както стана ясно, другарят Ким Чен Ун е дал височайшо съгласие и ще бъде в Москва за парада на 9 май. Никой от западните лидери няма да отиде, естествено, но великият Ким Чен Ун ще бъде там и ще издигне политическото ниво на парада до нови висоти.

Нали се сещате, това е онзи любим ръководител на корейския народ, който хвърля евентуалните си политически съперници на прасетата. И задължава партийния елит да присъства на мероприятието и да гледа с отворени от революционен героизъм очи.

Ако това не ви говори нищо, значи няма защо да четете по-нататък – вие вече сте герои от някаква революция.

В самата Русия обаче си имам друг любимец – другаря Сергей Наришкин, председател на руската Държавна дума или долната камера на руския парламент. Долна, долна, ама аз този човек го намирам за толкова гениален, че го слагам доста горе в класацията за оксиморонно поведение и мисъл. Честно, и председател на руското Държавно Изречение бих го направил, ако имах съответната власт, той просто навсякъде ще си лъщи като истински бял задник на нудистки плаж за афро-американци.  

Последната от гениалните му идеи - Комисията по международните дела в Думата да провери „възможността за приемане на декларация, осъждаща анексията на Германската демократична република /ГДР/ от страна на Федерална република Германия /ФРГ/”.

Ако имах кон, щях да падна от коня.

Мога само да потупам човека Наришкин по гърба и да го поощря – както е тръгнал, той скоро ще излезе и с декларация против анексирането на Литва, Латвия и Естония от Съветския съюз през 1940-та година. Само че да си знае – после няма вече да е председател на Думата, ще го изхвърлят, защото това ще противоречи на любовта и преклонението на  другаря Путин към другаря Сталин, а противоречие, както се знае, и двамата тези другари не прощават. 

За разлика от другаря Наришкин обаче, другарят Горбачов обаче не блести с идеи. Той никога и не е блестял, де, цялата история с „перестройката” беше замислена и подготвена от неговия патрон, бившият шеф на КГБ Юрий Андропов, а Горбачов бе момчето-дурачок, което я реализира.

И което я окепази.

Но това е друга тема. Искам да кажа, че вместо поне в края на живота да разширява мисловните си хоризонти, Горбачов ги стеснява, превърнал се е в откровен рупор на кремълската пропаганда и защитник на политиката на Путин. САЩ са виновни за всички проблеми на Русия, а ЕС също е виновен, най-вече защото слуша САЩ, не Русия, обаче всички те ще си го получат, защото другарят Путин не слуша САЩ.

А дори и собствения си глас на разума и съвестта не слуша…..

Това, последното, естествено, не го казва Горбачов, добавих го от себе си, за да изясня работата.

Но не знам дали има смисъл аз да я изяснявам. Не е ли по-добре да дадем думата на първоизточника: „Русия не трябва да допуска никоя страна в света да има военно превъзходство над Русия”.

Не си го измислям, според руския военен министър Сергей Шойгу, казал го е самият Путин. Така че министерството се заема да реализира идеята в дела, а ние, останалите идиоти, знаем, че колкото умна е идеята, толкова умни ще бъдат и делата.

Някои смятат, че и в момента Русия използва около 20 на сто от бюджета си за армията. Ако е истина, това определено са твърде малко пари. Ето защо всъщност горката Русия не може да води истинска война на широк фронт, а сами си играе да праща тук и там някакви си „малки зелени човечета”. 

Истината, към която трябва да се стреми Кремъл, е скрита пак в историята - в годините преди ВСВ, за да подготви комунистическите си орди за завладяване на Европа, Сталин използва до 90 процента от бюджета на СССР. 

Обикновените хора ли? Тях кучета ги яли.

Не ме разбирайте криво обаче. Сериозно разширяване на територията на абсурда в съвременния свят има не само в Москва. Онзи ден и китайците изперкаха. Министърът на образованието Юан Гуейжен заяви, че Китай трябва строго да се придържа към комунистическата идеология и в университетските аудитории не трябва да се позволи навлизане на западни ценности. 

Според мен този пич се надценява малко. Той трябва да забрани мобилните телефони, компютрите, лъскавите автомобили и другите подобни изобретения, защото нали те са плод на западни ценности. Например свободата на мисълта ражда добри идеи, правото на собственост и свободният пазар пък правят реализацията им възможна и т.н. Много неща в нашия свят са плод на гадните западни ценности, но ако китайците ги забранят, откъде тогава ще крадат технологии, за да се развиват? От Кремъл ли? 

Върхът на сладоледа в простотията обаче тази седмица реализира новият гръцки финансов министър Янис Варуфакис. Той каза, че съкращава всички скъпи консултанти от собственото си министерство, а вместо това връща на работа всички уволнени оттам чистачки.

Ето, това се нарича истински социалистически експеримент.

Както всеки такъв, разбира се, и този ще завърши с катастрофа.  Но министърът май се надява, че докато консултират бъдещите финансови решения, някоя от чистачките ще измисли и цяла нова математика, с която да докаже как парите, взети назаем специално от Гърция, могат да се харчат, без изобщо да се връщат. 

Добре, де, аз имам броня, мен вече никакъв оксиморон не може да ме учуди, по-скоро им се наслаждавам интелектуално. Но, признавам си, не спирам до изпитвам и доста силна творческа завист към авторите им.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional