Свободата днес и тук 20 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

По-добре ужасен край, отколко ужас без край!

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Дойче Веле

Колко хубаво само са го измислили веселяците от Атина: обикалят основните икономически центрове на Европа и настояват за повече търпение, разбиране и най-вече - за повече пари. Или най-добре - направо за опрощаване на дългове.

В този пазарлък момчетата от Атина говорят ту за намаляване на гръцкия дълг, ту за някакви "вечни" облигации, (които явно ще бъдат изплатени на куково лято), ту за разсрочване на дълга. И всичко това се гарнира с аргумента, че помощите от ЕС и МВФ задушавали страната, защото само увеличавали планината от дългове на гърците.

Управляващите в Атина нямат никакъв план!

Гърция е ярък пример за клиентелизъм в икономиката и корупция; за неимоверно раздут държавен апарат и бюрокрация, напълно несъответна на твърде скромните възможности на гръцката икономика, която произвежда едва една-десета от БВП, създаван във Франция, например.

Започването на нов бизнес в Гърция отнема около 1 година време, необходимо за набавянето на всевъзможни разрешителни. Само с повишаването на минималната работна заплата, Алексис Ципрас няма да успее да намали високата младежка безработица в страната. Нито пък с връщането на работа на освободените преди това хиляди държавни чиновници.

Има много символика в това, че първата задгранична визита на Ципрас след избирането му за премиер го отведе в Брюксел, където обясняваше, че гърците държели на членството си в ЕС, а и на еврото. Но далеч по-належащо би било той да посети Испания, Латвия и Ирландия - там кризата също остави трайни следи, а хората пострадаха не по-малко от гърците.

Тамошните правителства обаче задействаха програми за икономии, които вече дават първи положителни резултати. Сходно беше положението и в самата Гърция: преди три години страната имаше отрицателен прираст на БВП, а сега тя започна постепено да излиза на плюс. Гърците обаче загубиха търпение и върнаха нещата в изходната им точка, гласувайки за партията на Ципрас.

Донорите на Гърция реагираха сравнително хладнокръвно на прогонването на "Тройката". Часове след като новият гръцки финансови министър си беше тръгнал от Франкфурт, ЕЦБ съобщи, че от идната седмица няма да приема необезпечените облигации на гръцките банки като гаранция за отпускане на нови заеми. Така ЕЦБ реагира на обявеното от Атина намерение да преустанови изпълнението на програмата за икономии.

Тъкмо тази програма беше условието за това, банката да приема нискостойностните гръцки облигации. Шефът на ЕЦБ Марио Драги можеше да изясни този факт на своя посетител от Атина още по време на разговора помежду им, но така и не го направи.

Игра на покер с милиарди

При това "Тройката" е най-малкият проблем в случая. Дори и да се промени името й, Атина пак ще трябва да преговаря поотделно с тримата си кредитори - ЕС, МВФ и ЕЦБ. По време на предизборната борба в Гърция, "Тройката" се превърна в символ на злите "външни врагове", които притискат Гърция до стената. Само че от това гръцкият дълг не стана по-малък, нито пък договорите, които Атина има да спазва, ще бъдат анулирани, само защото на власт е дошло ново правителство.

Не "Тройката" докара Гърция до сегашното й състояние, а неспособните правителства на страната от последните години. Вина носят също и неспособните бюрократи в Брюксел, които се доверяваха на изпращаните от Атина отчети.

Има ли изход?

Два са пътищата за изход от ситуацията: или страната да обяви фалит и да напусне еврозоната, или да се приеме един нов европейски "План Маршал" за Гърция, който наистина да помогне на местната икономика да си стъпи на краката. Проблемът е в това, че страните, които ще отпуснат пари, ще поставят и условия на Атина, които по всяка вероятност не могат да бъдат изпълнени. Вместо да се удължава агонията с нови кредити, е най-добре да се сложи точка.

По-добре ужасен край, отколкото ужас без край! Освен ако хората на Ципрас не извадят някакъв сензационен коз и не предложат някакъв неочаквано силен план. Ние всички им го пожелаваме от сърце! Само че: вярата ми в този оптимистичен изход е твърде слаба.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional