Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Проверка в МВР е установила нарушения със СРС-та

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Борис Митов, Медиапул

Две вътрешни проверки текат в момента в МВР – едната по линия на вече установени нарушения със специални разузнавателни средства (СРС), а другата във връзка с информацията, че активисти от антиправителствените протести срещу кабинета "Орешарски" са били разработвани.

Това обяви в петък вътрешният министър Веселин Вучков по повод твърдението на председателя на парламентарната вътрешна комисия Атанас Атанасов, че над 300 дни службите са проследявали и подслушвали участници в протестите "ДАНСwithme".

По думите на МВР шефа проверката за злоупотреби със СРС-та тече в дирекция "Вътрешна сигурност", преименувана в момента на "Сигурност". Има данни, че това звено неправомерно е осъществявало подслушване.

"
Тази дирекция е на пряко мое подчинение. Във връзка с много сигнали, постъпили от преди няколко месеца, започнали при министър (Йордан) Бакалов, продължават под мое ръководство на министерството. Там са констатирани немалко нарушения – в тази дирекция "Вътрешна сигурност" до преди няколко месеца, сега се нарича дирекция "Сигурност". Текат дисциплинарни производства с предложения за дисциплинарни наказания. Изпратен е сигнал и до Бюрото за контрол на СРС, начело с неговият шеф доц. (Бойко) Рашков. Споделям го, защото такава е юридическата процедура и ми се задават въпроси. Предполагам, че парламентарната комисия за контрол на СРС ще повдигне този въпрос. Тези нарушения са установени вече от административните органи в МВР", заяви Вучков след връчването на наградите "Пожарникар на годината" в петък.

Той отказа да даде повече подробности, уточнявайки, че не е запознат с пълните заключения от нея. Подчерта обаче, че "става дума за констатирани нарушения, включително и с използване на СРС-та".

Проверката за разработваните протестиращи готова до седмица

По повод неофициалната информация за разработката "Червеи", реализирана в ДАНС по искане на МВР, в рамките на която е проследявана комуникацията на протестиращи в социалните мрежи, както и техни телефонни разговори, Вучков каза, че проверката по този казус ще излезе с резултати през следващата седмица.

"Иначе като гражданин и като политик, съм убеден, че тогава (по време на кабинета "Орешарски" – бел.ред.), по отношение на тези протестиращи на територията на цялата страна имаше някакви мероприятия, включително и от страна на службите. Трябва да има охранителни мероприятия, но не други", добави вътрешният министър.

Той уточни, че вървящата в момента проверка е образувана по сигнал на "Протестна мрежа", подаден до служебния вътрешен министър Йордан Бакалов още през миналата година.

"Вълнува ме въпросът на какво основание министър Цветлин Йовчев през есента на 2013 г. пред цялото държавно ръководство на заседание на Консултативния съвет (по национална сигурност) каза за съотношение между спонтанно протестиращи и мотивирано протестиращи? Това е нещо, което много ме вълнува. Вариантите са два – или някой е следил протестиращите, или някой е написал официален доклад данни, за които няма емпирична база", заключи Вучков.

Йовчев обвини Вучков в лъжа и го посъветва "да не се занимава с глупости"

Предшественикът му Цветлин Йовчев обаче за пореден път категорично отрече да е имало разработка, по която службите да са следили протестиращи, припомняйки, че такова бе и заключението на служебния министър Бакалов в отговор на запитване на "Протестна мрежа".


"Никога, по никакъв начин, нито са разработвани, нито са подслушвани протестиращи. Такива манипулации бяха разпространявани многократно до момента, беше извършена и проверка от служебното правителство и резултатите бяха категорични. Нека да бъдат направени всички възможни проверки, аз съм "за" това, но съм и "за" това, ако излезе, че това е поредната лъжа, тези, които разпространяват тази лъжа, да понесат своята отговорност", заяви Йовчев пред БНР по-късно в петък.

По повод коментара на Вучков, че го вълнува как бившият вътрешен министър е посочил в свой доклад пред КСНС "съотношение между спонтанно протестиращи и мотивирано протестиращи", Йовчев саркастично отбеляза, че "ако от доклада, който съм написал и съм внесъл в КСНС това е нещото, което му е направило впечатление, то това е много жалко".

"И вместо да се занимава с глупости, да се обърне към реалните проблеми на хората. Да помисли как да помогне на пострадалите от наводненията, как да ги предпази от нови наводнения, да помисли как да реши проблемите с бежанците и с престъпността, да помисли как да реши проблемите на служителите на МВР в рамките на този орязан бюджет", добави силовият вицепремиер в кабинета "Орешарски".

Категоричното изказване на Йовчев обаче влиза в противоречие със собствените му думи отпреди година, когато в качеството си на действащ вътрешен министър убедено заяви, че няма никаква представ кой и за какво се подслушва. Тогава той визираше факта, че звеното, експлоатиращо СРС-та в МВР, бе преместено извън юрисдикцията на силовия министър в новата Държавна агенция "Технически операции (ДАТО).

"Аз като министър на вътрешните работи от август месец миналата година не знам кой се подслушва. Нито съм виждал искания за специални разузнавателни средства, нито съм чел резултати от прилагането им", бяха думите му, цитирани от агенция "Фокус" преди година.

Атанасов потвърди неофициалната информация за "Червеи"

Междувременно председателят на вътрешната комисия Атанасов потвърди цялата известна информация за разработката "Червеи", без обаче да споменава наименованието й. Депутатът коментира пред БНТ, че тя е била координирана между МВР, ДАНС и ДАТО, декларирайки, че като член на комисията за контрол на СРС-тата ще настоява пред председателя й Димитър Лазаров да бъде изискана цялата информация по случая от Бюрото за контрол на СРС-тата.

"Знам, че е била координирана операция между МВР, ДАНС и ДАТО – от едно място са искани СРС-тата, разрешавани са от съда, на друго място са експлоатирани... Такава практика досега не е имало и не знам дали дори е законно, просто в момента не мога да ви отговоря. И имайте предвид, че не става въпрос за просто подслушване, става въпрос за контрол на трафични данни. Между другото нещата са започнали по сигнал за изтичане на информация от МВР. Започнато е през държавни служители – проверявали са държавни служители, за които е имало данни, че ходят на протести", добави Атанасов.

Добави и, че вижда съпротива срещу огласяването на този случай от възлови фигури в службите за сигурност и МВР, "защото те си дават сметка, че са прекрачили закона". Не можа да посочи обаче конкретни обекти на проследяването, тъй като не разполагал с тази информация.

"Назначенията, които бяха направени от ДПС на всички етажи в сектора за сигурност, овладяването на службите, за да могат основно да прикриват обръчите от фирми и нагласените обществени поръчки, механизмът продължава да работи", заяви още председателят на вътрешната комисия, добавяйки, че според него Вучков е с "вързани ръце", защото по сега действащия закон всяко назначение на ръководител в МВР става с заповед на министъра по писмено предложение на главния секретар.

"Трудно ми е да кажа, кой е червеят. В последните години през МВР минаха Братя Грим. Какви ли не приказни заглавия на операции са дадоха", коментира иронично пред бТВ скандала и бившият вътрешен министър от кабинета "Костов" Емануил Йорданов. Той посъветва "всеки, който се съмнява, че е подслушван по време на протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски, да се обърне към народния си представител с настояване парламентът да поиска проверка".


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional