Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Синчетата на татко!

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Валентин Стоев, http://viewpoint.actualno.com

 

Снимка: БГНЕС
  •  

 

Новата българска политика не си дава сметка за някои свои уникалности. Като например българският политически феномен "цар-премиер", който преди 14 години ни превърна в световната клюка на годината и дълго още ще ни държи влага - като народ, тотално бъркащ понятията, и като заблудената овца на стадото! Уникално за света, явлението "хем цар-хем премиер" преквалифицира за четири години българския монарх в министър-председател и го оставя в историята на България не толкова като "цар Симеон II", колкото като "премиера Симеон Сакскобургготски"! И което е още по-уникалното - българската коронована особа сама си пожела тази особена съдба!

Дълги години българската, европейската и световната политическа класа не успяваше да намери отговор на въпроса как (и защо?) законният български - макар и в изгнание - цар, първи братовчед на бившия белгийски крал Бодуен; втори братовчед на действащата кралица Елизабет II; кръвен роднина на почти всички евройпески монарси - абсолютни и конституционни! - включително и на 300-годишната руска династия Романови, барабар с Петър I и Екатерина Велика, се нагърби с простосмъртната, обидната за техни величества и гнусяща ги длъжност "министър-председател" на изпълнителната власт! И се случи в България неслучвалото се никъде по света - саморазжалвалият се цар Симеон II тръгна на работа, сутрин от 8, вечер - до 17 часа, вече като Симеон Сакскобургготски! Подложи се царят и на други "нецарски" занимания - като например, да се явява на отчет в Народното събрание във вид на дивеч за отстрелване на така наречения парламентарен контрол, на който повече от случайни хора - депутати без капка синя кръв във вените си му задават подли въпроси, на които той, далечният братовчед на наследниците на руския трон, дисциплинирано и своевременно трябва да отговаря, при това не формално! Царят-премиер Симеон II (Петър I Велики е наричан "царя-дърводелец") доброволно се подложи и на изпитанието цели четири години да изслушва безумните идеи на синдикални и работодателски босове, като министър-председател да ги "котка", за да не стачкуват, а често да изпълнява и техните условия!

После се разбра - премиерът Симеон Сакскобургготски бе прежалил цар Симеон II неслучайно! Уникалната царска трансформацията се оказа дълбоко законспирирана четиригодишна стратегия, която - както и стана! - трябваше "да върне" на бившия цар така наречените от него (и от царедворците около него в иначе републиканското управление на страната), отнети имоти на баща му и на дядо му! Имотите, които по същество, а и по документи, са били дарени на Фердинанд и Борис III, единствено като акт на чинопочитание и за засвидетелстване на "вярна служба на царя и Отечеството!" - както междуврочем пише и на повечето от документите!

Днес, десет години след като приключи като премиер, цар Симеон II, с решаващото съдействие на премиера Симеон Сакскобургготски, си е върнал почти всичко "царско"! Няколко дворци с прилежащите им паркове и градини, няколко планински върха, между тях и най-високият на Балканите и пети в Европа връх Мусала!, и гори, гори, гори - докъдето ти виждат очите... Цар е това, не лукова глава!...

Този български царско-премиерски водевил нямаше да бие толкова на очи, ако не се случваше на фона на свършеното от бащата на Симеон II - цар Борис III! Достатъчни са само две линии на бащиното поведение, за да оспорим свършеното от сина. Цар Борис III Български може да се нарече и Еврейски - а българските евреи в Израел и до днес го наричат така! - защото монархът удържа на убийствения натиск на Хитлер и не изпрати 48-те хиляди български граждани от еврейски произход към пещите на Аушвиц! И още по-българското и още по-смелото, което - казват - коствало и живота му, отказът му - въпреки че България е била съюзник на Германия във II световна война - да изпрати български войски на Източния фронт, където те трябваше да се бият с руснаци! И си плати скъпо за "българския си инат"!

Кой беше казал, че синовете надрастват бащите си?! Може би, но не и в нашия случай! Ако в българската история БАЩАТА цар Борис III ще остане със спасените от Холокоста български евреи и отказа му да прати български войници на Източния фронт, то СИНЪТ му - цар Симеон II и премиер Симеон Сакскобургготски, взети заедно - ще остане с върнатите си царски имоти!

...

Има още една двойка, която ще стъпи здраво в българската политическа история - БАЩА и СИН Димитър и Сергей Станишеви! За разлика от царската двойка, тази партийна двойка е в синхрон. Затова историята ще бъде затруднена, ако трябва да решава - кой от двамата е бил по-зловреден за държавата!

Дали бащата Димитър Станишев - дълги години първа хрътка в свитата на Живков, член на Секретариата на ЦК на БКП повече от 20 години и секретар на БКП. Или синчето Сергей Станишев - 11 години председател на БСП, четири години премиер на България, два пъти мандатоносител и два мандата предводител на опозицията! Без да са потомствени във властта, баща и син Станишеви си поживяха царски, всеки в своето си време! Двамата остават в историята на България като уникални вредители! По-старите може би вече не помнят, а младите въобще не знаят, че секретарят на ЦК на БКП Димитър Станишев, като ресорен политбюровец по международната политика на партията и държавата, беше предателят, който предложи и организира "даряването" на Сребърния пенсионен фонд на България - при това неколкократно! - на така наречените тогава "революционни фронтове" и "национално-освободителни движения" в страни от Азия и Африка, за да организират социалистически революции, които да качат на власт прокомунистически правителства! На този фон днешните брожения и безсмислените спорове за втори, трети, пети стълб в пенсионната система изглеждат направо смешни! И наивни!

Друга антибългарска заслуга на татко Станишев е идеята му за т. нар. възродителен процес - нищо, че Местан като знак за опрощение топло разцелува сина му Сергей пред 40-50 хиляди души насред Орлов мост! Ако някой не знае - именно Димитър Станишев беше най-горещият привърженик, организаторът и изпълнителят в сянка на безумието насилствена смяна на имената на българските турци!

Станишко-младши пък за 11 години председателство успя да "свие" едномилионната някога БКП, заварена от него като БСП с доказани и преброени 500 000 членове и симпатизанти, до 200 000 - толкова гласуваха с червената бюлетина на последните избори през октомври 2014 г.! Наложи партийното топене като трайна тенденция и дори червените анализатори предричат на партията му в скоро време не повече от 50-60 хиляди членове и симпатизанти! ПостСтанишевски, така да се каже!

Станишев-син, като никой друг по света - успя, бавно, систематично и целенасочено да загуби цифром и словом 12 поредни избори - кметски, европейски, президентски и парламентарни, което, както изглежда, също се превръща в трайна тенденция! Става й навик на БСП да яде политически бой, въпреки напъните на партизанките Мая Манолова и Корнелия Нинова!

За разлика от царската властова двойка, при бесепарската синхронът е пълен. Баща и син като две капки вода! Нещо повече - малкият Станишко, бащичкото му с бащичко, достойният син на татко си, даже го е надминал! Онзи стигна до Москва, а този - чак до Брюксел!

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional