Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Борисов: И Лазаров, и Писанчев се стараят много, защо да ги сменяме

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.dnevnik.bg

 

"В момента, в който размърдаме службите, в тази ситуация, това ще възпали опозицията, отново ще започнат да си мислят, че търсим реваншизъм, конфронтация, заяви министър-председателят Бойко Борисов. Според него спокойствието, че никой не преследва никого, не го подслушва, би изчезнало с промени в службите", предаде БТА.

Борисов коментира от Брюксел, където беше за срещата на министър-председателите на страните-членки на Европейския съюз.

"Виждате по тези "Червеи" какво се случва, преди това беше "Галерия", "Октопод",

какви ли не чичкови червенотиквениковчета,

какво ли нямаше. Сега пак ме тласкат с подобни смени отново да възникнат всички тези дискусии, дебати и разправии. На мен и на тази държава трябва поне още половин година спокойствие да мине през нещата, които вършим. Най-лесно е да ги омета, но кого ще сложа, какво по-добро ще се случи - отново ще започнат да ни говорят за полицейщина и т.н. - извел съм си поуки за мен", коментира премиерът.

Борисов защити и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. С приетите промени в закона за МВР, парламентът върна правомощията на президента да назначава главния секретар и отвори възможност да бъде освободен Лазаров.

"Светлозар Лазаров в момента се старае много. Ако началникът му го е карал да прави глупости, те са ги правили. Надявам се сега на прокуратурата да извади всички виновни. Ако е сгрешил, окей съм да го сменя, също и за Писанчев - стараят се, в доклада са посочени, че са се справили добре", отбеляза Борисов по повод анализа на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства и разработката "Червеи". "Като премиер

Орешарски ги е карал да вършат, каквото вършат

да си понесе той отговорност, той е прекият началник, а те са изпълнители", обобщи Борисов.

Попитан дали има резервен вариант за осигуряването на стабилността в държавата, премиерът отрече и уточни, че разчита много на Радан Кънев и на колегите там, че си дават ясна сметка, че с толерантност и търпимост ще успеят да прекарат "кораба през тези плитчини".

"Знаят, че за да предприема смяна в БНБ, ми трябва мотив, а и че не одобрявам ръководството на банката изцяло. Не бива на наш гръб да правят политика, ние не я правим на техен. Искам техния успех, колкото е по-голям, той е по-голям и за ГЕРБ. То е взаимно - ако се провалим, ще се провалим заедно. Млада коалиция сме, не сме свикнали и може някъде да сме се разминали, но ще се коригираме. Не е толкова трудно и нетърпимо, все по-добре започваме да работим, ще мине и това", добави Борисов.

Министър-председателят съобщи, че ще разпореди на парламентарната група на ГЕРБ да не подкрепи Димитър Костов за подуправител, отговарящ за банковия надзор.

"Започва да ми омръзва популизмът на гърба на моята партия. Прекрасно знаят и Реформаторският блок, и Патриотичният фронт, и ДПС, и БСП, че само управителят на банката Иван Искров може да представи кандидатура за подуправител, никой не може със сила да го накара. Вече повече от половин година БНБ стои без най-важния си ресорен началник - подуправител по банковия надзор. Като не се приеме сега, Искров никой не може да го накара да предложи друг. А видно е, че той (Искров - бел. кор.)

Искров не желае да си отиде, желае да се инати 

да стои на този пост до последния ден", коментира Борисов.

"Нямаме никакъв законов, нормален, приемлив и за Европейската централна банка вариант. Ако някой има против, го моля да каже. Това нашите партньори го знаят прекрасно", заяви премиерът.

Той допълни, че при това положение неговата партия съзнателно, поддавайки се на популизма, че Костов е бил част от управлението на Жан Виденов, няма да подкрепи кандидатурата му за новия пост.

"От това по-малко зло няма, голямото зло е въобще банката да остане без надзор, както е в момента, до август-септември, тогава в най-добрия случай ще бъде изборът на председател на БНБ и на подуправител", посочи Борисов.

"Сиреч една година най-важният ресор няма да има началник,

няма да има виновен, ако нещо се случи

Ако ние, спазвайки този прагматизъм да има началник, го подкрепим и не дай Боже и ДПС да го подкрепят, ще кажат, че ГЕРБ и ДПС пазят статуквото в БНБ. В случая ние се подвеждаме по тази всеобща лудост на популизъм и ще оставим БНБ без подуправител (за банковия надзор - бел. кор.). Нито Костов ми е някакъв, нито ме интересува, но е що-годе професионалист, който в момента може да заеме този пост. Моите уважения към колегите, хубаво е малко по-колегиално да се отнасят към политическата толерантност на една коалиция. Когато въпросите се поставят по този начин, накрая отговорността е в ГЕРБ и не е честно така да се подхожда", коментира премиерът.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional