Свободата днес и тук 24 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ГЕРБ одобрява Костов за подуправител на БНБ, но не иска да поема отговорност за избора му

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.mediapool.bg

 

Нов ръководител на банковия надзор ще има след смяната на управителя на централната банка Иван ИскровГЕРБ одобрява кандидатурата на Димитър Костов за подуправител на БНБ, който да отговаря за банковия надзор, но няма да я подкрепи, тъй като не иска да поема изцяло отговорността и негативите от избора му. Това се разбра от думите на премиера Бойко Борисов в Брюксел, предадени от БТА.

Както Mediapool писа в четвъртък председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ) обяви, че номининацията на Костов, направена от управителя на БНБ Иван Искров, няма да се обсъжда и гласува от парламента. Причината е, че около кандидатурата няма консенсус и срещу нея са се обявили коалиционните партньори от Реформаторския блок и опозицията от БСП.

От думите на Стоянова се разбра, че ръководител на банковия надзор ще има след смяната на гуверньора на централната банка, чиито мандат изтича на 10 октомври. По-късно Борисов обяви от Брюксел, че е дал нареждане на парламентарната група на ГЕРБ да гласува против номинацията на Костов, който и в момента е подуправител на БНБ, но отговаря за управление "Банково". Той потвърди, че ръководител на банковия надзор ще се избира след смяната на гуверньора на централната банка, което щяло да стане през август-септември.

Борисов избрал по-голямото зло, воден от популизъм

Премиерът добави, че по-голямото зло в случая е повече от година банковият надзор да няма ръководител. Но партията му реално ще избере това зло, и няма да избере Костов, тъй като се поддава на популизма и с аргумента, че номинираният за подуправител е бил част от управлението на Жан Виденов.

"Ако ние, спазвайки този прагматизъм да има началник (за банковия надзор - бел. ред.), подкрепим Костов и не дай Боже и ДПС да го подкрепят, ще кажат, че ГЕРБ и ДПС пазят статуквото в БНБ. В случая ние се подвеждаме по тази всеобща лудост на популизъм и ще оставим БНБ без подуправител (за банковия надзор - бел. ред.). Нито Костов ми е някакъв, нито ме интересува, но е що-годе професионалист, който в момента може да заеме този пост. Моите уважения към колегите, хубаво е малко по-колегиално да се отнасят към политическата толерантност на една коалиция. Когато въпросите се поставят по този начин, накрая отговорността е в ГЕРБ и не е честно така да се подхожда", коментира Борисов от Брюксел.

Критики към реформаторите

Борисов разкритикува коалиционните партньори от Реформаторския блок, че правят политика на гърба на ГЕРБ. "Искам техния успех, колкото е по-голям, той е по-голям и за ГЕРБ. То е взаимно - ако се провалим, ще се провалим заедно", каза премиерът. После обаче успокои, че разминаването между основните партньори в управлението не е толкова голямо. "Млада коалиция сме, не сме свикнали и може някъде да сме се разминали, но ще се коригираме. Не е толкова трудно и нетърпимо. Все по-добре започваме да работим. Ще мине и това", каза министър-председателят по повод разногласията за нов подуправител, на мястото на отстранения Цветан Гунев.

Борисов припомни, че не одобрява настоящото ръководство на БНБ, част от което е и Димитър Костов. Уточни обаче, че няма как да се намеси в номинацията на подуправител, тъй като тя е изцяло в правомощията на управителя на банката Искров. Евентуална законова промяна, която да отнеме това правомощие на Искров, противоречи на правилата на Европейската комисия и Европейската централна банка.

"Това нашите партньори го знаят прекрасно", заяви премиерът и добави: "Започва да ми омръзва популизмът на гърба на моята партия. Прекрасно знаят и Реформаторският блок, и Патриотичният фронт, и ДПС, и БСП, че само управителят на банката Иван Искров може да представи кандидатура за подуправител, никой не може със сила да го накара. Вече повече от половин година БНБ стои без най-важния си ресорен началник - подуправител по банковия надзор. Като не се приеме сега, Искров никой не може да го накара да предложи друг. А видно е, че той (Искров - бел. ред.) не желае да си отиде. Желае да се инати, да стои на този пост до последния ден", коментира Борисов.
 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional