Свободата днес и тук 21 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Справката за корупция в МВР – пълен текст: Винпром „Пещера” спонсорирал Валентин Петров, Румен Петков, Бойко Борисов

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иван Бакалов

 

Една справка с чудовищна информация за корупция по високите етажи в МВР по времето на министър Румен Петков разлая кучетата в държавата. Всички приказват за нея, а никоя медия не я публикува, макар че копия са стигнали до всички вестници. В сутрешния блок на бТВ водещият Бареков се закани да я публикува в блога си, като разбра, че не е секретна, но не го направи.

Затова e-vestnik я пуска, да се види за какво става дума.


(Изтегли от тук справката в PDF-формат, стр. 1, стр. 2., стр. 3, стр. 4, стр. 5. Виж по-долу фотокопия).

Тя е връчена на бившия премиер Станишев от съпартиеца му Цвятко Цветков, бивш главен секретар на МВР, през март миналата година. Този факт той потвърди лично в сутрешния блок на бТВ - че има такава справка и тя е стигнала до медиите.

Справката съдържа информация, която не е доказателство за пред съд, а се базира на оперативни данни от службите. Изготвена е от бившия служител на МВР Пламен Папалезов, пенсиониран по времето на министър Богомил Бонев. Той е използвал информация, събрана със СРС (специални разузнавателни средства – става дума за подслушани разговори, телефонни и др.), контактувал е с хора от службите, които са го информирали. За неговите колеги, от които изтича информацията за справката, Цвятко Цветков казва, че не са имали доверие на ръководството на МВР и са търсили начин да информират директно премиера Станишев. Основната цел на справката е да покаже, че ръководството на МВР, по времето на Румен Петков, е възпрепятствало разработки срещу организираната престъпност, схеми за контрабанда и данъчни нарушения.

Две са най-скандалните твърдения в справката (разгледай пълния текст във фотокопията):

За винпром „Пещера” - че не внася акциз и използва фалшиви бандероли - цитат:

- Винпром “Пещера” АД за източване  на ДДС. Според постъпилите данни  по разработката на Винпром “Пещера” АД размерът на щетите от невнесените акцизи от фирмата възлиза на 1 млрд. и 200 млн. лева. Реализирането на схемата се осъществява с помощта на внесени от Турция фалшиви бандероли. (При реализация на успоредно водените в НСС и турските спецслужби разработки на фирмата в началото на м, март т. г. е задържан камион с огромно количество фалшиви бандероли. Събраните материали по разработката на НСС са предадени на прокуратурата.)

За рушвети и спонсорства, които засягат Валентин Петров (бивш главен секретар на МВР), Румен Петков и Бойко Борисов - цитат:Има постъпила информация, че фирмата (б. р. – винпром „Пещера”) изплаща на гл. комисар Валентин Петров по 25 000 лева месечно.
Налице са и данни за предадена на Румен Петков от същата фирма на огромна сума пари като спонсорски акт, по-голямата част от която е задържал за себе си.

Винпром “Пещера” АД е сред спонсорите и на миналогодишната предизборна кампания на ГЕРБ - 200 000 лв., връчени лично на Бойко Борисов от Антон Щерев, един от собствениците на фирмата. Връзката Щерев-Борисов е изградена с посредничеството на пловдивския бизнесмен Георги Гергов, близък приятел на Румен Петков.

Цвятко Цветков. Снимка: Булфото

В справката са изредени случаи, когато ръководството на МВР в лицето на Румен Петков и Валентин Петров е проваляло акции и разработки на ГДБОП срещу Маргините, винпром „Пещера” и др. В опит да продължат разработките службите използват предишния главен секретар Илия Илиев, който им съдейства. В резултат той по-късно е обвинен за отговорен за издадения в Разград паспорт на трафиканта Куйович и е освободен, а на негово място е назначен Валентин Петров.

Както е известно депутатът от ДСБ ген. Атанасов миналата година се сдоби с диск със записи от специални разузнавателни средства, направени от службите, които потвърждават изнесеното в справката (тя е писана март миналата година). В резултат парламентарна комисия се зае да разследва скандала и пред нея ген. Илия Илиев, бивш главен секретар на МВР и ген. Ваньо Танов, бивш шеф на ГДБОП, изнесоха още данни за възпрепятстване на разработки от висшето ръководство на МВР и за връзки с хора, замесени в престъпни схеми. Единият зам.-шеф на ГДБОП Иван Иванов беше арестуван и осъден (в един от записите се чува как той се пазари с човек на винпром „Пещера” каква пушка да му купят, и че е получил „пратката”). В резултат на скандала ген. Валентин Петров беше отстранен, а министър Румен Петков подаде оставка.

Информацията в справката за 1 милиард и 200 милиона лв. невнесен акциз от винпром „Пещера” изглежда прекалено голяма, но съответства и на други данни, изнасяни от други източници - че в последните няколко години има невнесени акцизи за производство на алкохол около 200 млн. лева годишно. На пресконференция преди 2 години Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на алкохол, обяви на пресконференция, че най-големите производители на алкохол у нас използват фалшиви бандероли. Конкретно име не беше казано, но най-големият производител е винпром „Пещера” (виж тук).
Много от информацията в справката се потвърждава от други източници и обяснява някои събития в МВР като оставките на Румен Петков и Валентин Петров.

Румен Петков в бТВ се закани, че ще сезира прокуратурата и отрече всичко като измислици. Той обяви, че или бившият премиер Станишев, или Цвятко Цветков лъжат, с което дръпна скандала към вътрешнопартийна разправия в БСП.

Една от причините медиите да не публикуват справката е, че винпром “Пещера” е от най-големите рекламодатели в медиите. При скандала миналата година, когато беше арестуван зам.-шефът на ГДБОП Иван Иванов и се появиха записите с разговорите му с хора от винпром “Пещера”, скандалът беше прикриван в медиите и името на винпрома не се споменаваше, а се появиха доста пиар материали и интервюта с негови шефове.

 

От: http://e-vestnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional