Свободата днес и тук 08 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Говори Пловдив: В блатото на идиотизма

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Пламен Асенов, специално за kafene.net

Идиотизмът няма граници.

 

Той не признава религии, политически системи, факти от историята и ценности на цивилизацията.

 

Той е умен и красив в собствените си очи, но не просто си е самодостатъчен. Той се мисли за необходим на всички, заради което и решава, че трябва да се наложи върху всички с цената на всичко.

 

Онзи ден излезе съобщение, че бащата на Пипи, прочутият Капитан Ефраим Дългия чорап, вече няма да бъде негърски крал. Разумни и политически коректни издатели ще изчегъртат негърското от него. И дори с гордост съобщават на публиката, че оттук нататък той ще си остане само един прост крал. Крал неизвестно на кого – защото как в този случай ще се наричат поданиците му, които са си откровени негри…или поне със сигурност не са афро-американци, остава неясно.

 

Всичко това обаче означава, че и онези малки негърчета, с които Пипи, Томи и Аника си играят така добре на остров Корокоредут, като заедно замерят акулите с кокосови орехи и участват в други общи веселби, вече няма да бъдат негърчета. Те, горките, ще се превърнат в обикновени деца, измъчвани от математиката.

 

А така е много лесно

 

да порЕснеш.

 

Въпреки цялото си детско желание да не го правиш.

 

На всичкото отгоре тази работа с редактирането на текста я прави сама и доброволно Карин Нюман, дъщерята на великата шведска писателка Астрид Линдгрен, която подготвя новото издание на историите за Пипи, 70 години след появата им за първи път на бял свят.

Тази май никога не е чела книгата на майка си.

 

Или поне нищо не е разбрала от нея.

 

Ами ако продължаваме по тази линия, какво правим с „Десет малки негърчета” на Агата Кристи? Или с песента на Джон Ленън „Жената е негърът на света”? А с „Чичо Томовата колиба”? Какво правим, кажете ми, с горкия Абрам Петрович Ханибал, син на африкански княз, принц на Еритрея, руски генерал-майор и прадядо по майчина линия на Пушкин, известен като Арапът на Петър Велики, за когото има и исторически документи, и фолклорни творби написани. А изобщо няма да ви питам пък какво правим с Крали Марко, Хайдут Сидер и разните други български епически герои, които побеждават Черен Арап.

 

Най-безобидното е – захвърляме ги в мазето и ги забравяме в името на политическата коректност.

 

Или пък някой умник ги променя и започваме да се лъжем сами.

 

А аз смятах, че съм достигнал върха на възмущението си малко по-рано, когато един френски учител по изкуство се оплака, че от Фейсбук са изтрили изцяло профила му в социалната мрежа, защото е публикувал картината на Густав Курбе „Произходът на света”.

 

Нали се сещате, на това прочуто платно от впечатляващ ракурс е изобразен красивият женски орган, от който светът наистина произхожда.

 

Горките американци, те сякаш са се пръкнали от някъде другаде – например, изпълзели са от дупка в земята…

 

Обаче на кого му пука от подмяната на реалността? Напоследък това все по-малко се отчита като проблем от все повече хора.

 

Руснаците се отрекли от Маша.

 

„Маша вече не е наша” – обяви изданието „Събеседник”.

 

Оказа се, че подемат кампания за отсвирване на страхотната си тенис-звезда Мария Шарапова от народната любов. По три причини. Първо – като вика на корта, не вика на руски. Второ – не подкрепя откровено обидното изказване на някакъв руски мужик от официалната им тенис-федерация относно явните и скрити прелести на сестрите Уйлямс.

И трето, най-лошото – ще се жени за Гришо, което значи, че предава Русия на България.

 

Представяте ли си – на България…

 

Представяте ли си – що за идиоти…

 

Но за да си ги представите по-добре, не само като дълбочина на идиотизма, а и като ширина на неговия обхват, ето още един факт от модерния руски живот – според проучване на общественото мнение от 7 февруари 2015-та, рейтингът на Путин в Русия е достигнал 74 процента.

 

Поне толкова от запитаните, както съобщава агенция ТАСС, заявяват готовност да гласуват за него ако президентските избори са следващата седмица. 44 на сто му вярват „безусловно”, а пък цели 84 на сто смятат, че той е най-подходящия човек за поста, който заема.

 

В случая не се съобщават две важни неща. Първо, колко процента са онези руснаци, които пак вярват на Путин, но с едно условие – например, да се намали още цената на водката.

 

Второ, има цели 10 процента поданици, които смятат, че Путин е най-подходящ за поста си, но няма да гласуват за него. Поне засега. А щом се окаже, че всички други кандидати доброволно са се оттеглили, и тезе 10 на сто дисиденти ще се почувстват длъжни да гласуват за него…

 

И цялата тази подкрепа, въпреки агресивната война, която Путин води в Украйна, въпреки стотиците, ако не вече и хиляди, безсмислени жертви на руски войници, въпреки все по-тежкото икономическо състояние, в което изпада Русия и обикновеният руснак – ще попита някой наивник.

 

Не, бе, господин Наивник, не въпреки това, а заради това.

 

Същото е както по времето на Сталин. По негова заповед чекистът те пребива, за да си признаеш, че си дълбоко законспириран корекоредутски шпионин, а ако оцелееш по случайност в месомелачката, отиваш в лагер, за да се научиш.

 

На всичко да се научиш.

 

А ти през цялото това време като навит с пружина робот повтаряш, че другарят Сталин и комунистическата идея са си прекрасни, но стават грешки. И вярваш, че грешат такива жалки хорица като самия теб, де - не че греши другарят Сталин, пази, Боже.

 

Та и с любовта на навития с пружина руски робот към другаря Путин работата е съвсем същата.

 

Само се чудя какво биха направили онези от Фейсбук, ако научат малко български и схванат асоциацията, която фамилията на този пореден руски сатрапин навява в главата на всеки българин.

 

Елате и цензурирайте тази представа, де!

 

Да, хубаво би било, ако можехме по някакъв начин да изтрием не само името, а и делата на Путин от историята, която ни заобикаля. Не знам дали сте забелязали, обаче историята обикновено е нещо много интересно, когато я изучаваш от книгите и нещо доста неприятно, когато живееш в нея.

 

Забелязвам обаче, че има някои руски другари, на които им е напълно приятно да си живеят в най-тъпата дупка от миналото. Такъв например е българският депутат и руски националист Волен Сидеров. Не знам дали му идва отвътре поради изкривяване на съзнанието, дали просто затова му плащат или и двете, но според мен той е истински шампион по изкривяване на действителността и способност да се живее в друга реалност.

 

Онзи ден Сидеров отиде в окупирания от руснаците Крим и там продъни ушите на хората, че в София той започва кампания за провеждане на референдум за излизане на България от НАТО.

 

`Ма, г-н Сидеров, те руснаците, както личи от всички техни изявления през последните 11 години, още не са научили, че България е вътре в НАТО, а вие ги карате да си представят как тя вече излиза оттам. Оставете ги малко тези хора психически да се отпуснат, да си починат и да се нагодят към реалността, не ги измъчвайте да мислят толкова ходове напред, защото ще прегреят. Тяхната мозъчна дейност очевидно се крепи на доста тънки жички, които лесно изгарят, а трудно се сменят, затова не бива да бъдат юркани да разсъждават като нормални хора.

 

Защото не могат.

 

Много интересно ще ми е също дали другарят Сидеров ще се опита, освен с всенародна подписка, където няма да му се уреди въпросът, да стигне до референдум и по другия начин - чрез събиране на 60 подписа на депутати, като за целта потърси подкрепа не само от БСП, а и от ДПС.

 

Но защо не? Този невъзможен по политическа логика троен съюз вече ни управлява повече от година в най-голямо съгласие, защо, пак в съгласие, да не ни поведе и към светлото евразийско бъдеще на страната…

 

Нали вече се съгласихме, че идиотизмът не мирясва, докато не вкара и всички останали в своето собствено блато.  


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional