Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

И най-богатият човек на земята е... Путин

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.clubz.bg

Президентът има $200 млрд., твърди някога най-големият инвеститор в Русия

Мениджърът на хедж фондове Бил Броудър, който някога беше най-големият чуждестранен инвеститор в Русия, пресметна състоянието на президента Владимир Путин на $200 млрд., което го прави най-богатият човек на земята.

На въпрос на CNN на колко оценява състоянието на Путин, Броедър заяви: "Смятам, че е около $200 млрд."

"След 14 години на власт в Русия, като се имат предвид парите, които държавата прави, и количеството, които не са похарчени за пътища, училища, болници и т.н., всички останали пари са в недвижима собственост, сметки в швейцарски банки, акции и хедж фондове, управлявани за сметка на Путин и неговите приятелчета", казва Броудър.

В момента по официални данни най-богатият човек на земята е Бил Гейтс, чието състояние се пресмята на $79 млрд.

Според Браудър по време на първите 8-10 години от управлението си, Путин е "прибирал толкова пари, колкото може да отмъкне." От 2001 г. до 2007 г. бумтящата руска икономика растеше средно със 7% годишно. "По това време Путин успя да консолидира властта си, правейки своите приятели абсурдно богати чрез държавните ресурси", казва Броудър.

Бил Броудър е създател на инвестиционния фонд Hermitage Capital Management, който започна дейност в Русия през 1996 г. с начален капитал от $25 млн. През годините фондът участваше с мултимилиардни инвестиции в приватизацията на държавни гиганти, като придоби дялове в "Газпром", "Сургутнефтгаз", "Сбербанк" и други компании.

През 2006 г. на Браудър беше отказано правото да влиза в Русия, като той беше обявен за заплаха за националната сигурност. Срещу фонда му започна серия от дела за данъчни измами и борсови манипулации, междувременно от неговото ръководство започнаха да обвиняват властите в корупция. Един от адвокатите на компанията - Сергей Магнитски, почина след 11 месеца в арест, като неговото неправомерно задържане се превърна в международен скандал.

Фондът Hermitage прекрати дейността си в Русия през 2013 г.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional