Свободата днес и тук 11 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

В навечерието на преврата, ЦК на КПСС* обещава помощ на БСП

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Силвия Стефанова, 9 октомври 1991, В. „Демокрация”

 

При провеждането на предизборната си кампания БСП изпитва големи трудности, в това число и от материално-финансов характер. В тази връзка за българските социалисти е крайно важна помощта от страна на КПСС, която би могла да се изрази в различни форми – визити в България на ръководни дейци на ЦК на КПСС; изпращане в България на лектори по проблемите на пантюркизма и панислямизма; осветляване в съветските СМИ на предизборната борба на БСП; изготвяне в съветските предприятия на агитационно-пропагандни материали за нуждите на БСП и пр.,...и пр.”

 

Върху този интересен документ, който вчера бе огласен на пресконференция от началника на президентската канцелария Ивайло Трифонов, стои резолюцията на зам.-генералния секретар на ЦК на КПСС Владимир Ивашко и датата 16 август 1991 година.

Това е отговор на официалната молба на ръководството на БСП към ЦК на КПСС за съдействие при провеждането на предизборната кампания на социалистите. Резолюцията (на Ивашко - б.а.) гласи:

Незабавно да се подготви план за конкретни дейтвия.”

От документа се вижда, че братската взаимопомощ е била договаряна неколкократно – през юни т.г. от Андрей Луканов и завеждащия финансовия отдел на ВС на БСП по време на посещението им в Москва и от 6 до 9 август, когато дейци на КПСС са обсъждали заедно с Александър Лилов „назначените” за 29 септември избори.

Въпреки че канцеларията на президента може да бъде обвинена в пряка намеса в избирателната кампания, съобщаваме за този документ, защото българската общественост трябва да знае кого е молило за помощ ръководството на БСП, каза пред журналисти Ивайло Трифонов.

Според него не президентската канцелария ще преценява дали това искане е в духа на Избирателния закон и на Закона за изборите. И не той ще съди дали резолюцията на г-н Ивашко не представлява намеса във вътрешните работи на България. Освен че обръща специално внимание на решението на зам.-генералния секретар на ЦК на КПСС, канцеларията на президента намира известна връзка между неколкодневното мълчание на БСП по време на опита за преврат ( срещу Михаил Горбачов в СССР – б.а.) и обещаната в навечерието му подкрепа за социалистите.

Наш дълг е да запознаем обществеността с документа, който ще бъде предоставен още днес на всички политически партии, подчерта г-н Трифонов. След това той се запита как ли би протекла избирателната кампания, ако опитът за преврат в СССР беше успял. В хода на пресконференцията се изясни, че заплахите за гражданския мир и демократичните процеси в България при един подобен вариант са съображенията, довели до решението да се предостави на средствата за масово осведомяване текстът на документа. Всякакви инсинуации, че се оказва влияние на хода на предизборната кампания са неоснователни, заяви Ивайло Трифонов. Документът е бил получен в последните два дни, а реакциите на политическите сили са работа на техните ръководства.

След като д-р Желю Желев се е обърнал с молба към президента Елцин, се очакват още материали, които да хвърлят допълнителна светлина върху случая.

 

*Централен комитет на Комунистическата партия на Съветския съюз


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional